Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

Mooi

Published: 2017-03-23 14:54:35

Niet alle mensen die ik ken weten dat ik teken. Onlangs vroeg iemand wat ik dan zoal tekende. Ik vertelde dat ik het liefst kartonnen verpakkingen beteken. Omdat de persoon in kwestie geen idee had wat ze zich daarbij moest voorstellen, vroeg ze of ik iets wilde laten zien. “Oh, wat mooi!” zei ze toe ik drie van mijn laatste tekeningen liet zien. “Hoeveel heb je er gemaakt?”
Ja, dat zijn lastige momenten.

Aanstaande zaterdag zit ik op de Kunststripbeurs in de Nicolai kerk in Utrecht, aan een tafeltje dat ik deel met Daniel Hentschel, net als vorig jaar. Ik neem uiteraard wat betekende verpakkingen mee. Vorig jaar heb ik er nul verkocht, maar ik heb toch weer goede hoop voor dit jaar. En anders valt er altijd meer dan voldoende moois te kopen op die beurs. Ik verheug me nu al op de trein terug, met een tas vol papieren schatten.

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2017-03-22 14:46:45

Het wordt langzamerhand een beschamend project, die betekende verpakkingen. Ik bedoel, ik heb altijd een hekel gehad aan mensen die zich een leven lang herhalen en nu doe ik het zelf. En nog met veel plezier ook. Gelukkig zijn we niet verplicht consequent te zijn.

Overigens komen de postzegels uit het cadeau van Dirk Koorn.

permalink - 0 comments

Holy rail (2)

Published: 2017-03-21 12:40:37

Dit bouwpakket is ook een van mijn dierbare bezittingen:

Zoals de verpakking al verraadt, is er geen schaar en geen lijm nodig om deze trein in elkaar te zetten. En ook geen geduld of intelligentie. Ik schat dat een vijfjarige dit in dertig seconden voor elkaar krijgt.

Dit mini-bouwpakket is een deel van een serie, die gelukkig op de achterkant van de verpakking staat afgebeeld:

Net als gisteren: dit kleinood is niet te koop. Bieden heeft geen enkel zin.

permalink - 1 comment

Plakplastic

Published: 2017-03-19 20:04:27

Er staan naast mijn bureau twee rollen zelfklevende plakplastic met een houtmotief. Ik heb ze gekocht uit een mengeling van medelijden en hebzucht, en nu moeten die rollen gebruikt worden. Dat wordt nog wat.

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2017-03-18 19:58:34

Zonder commentaar zijn hier weer een paar verpakkingen van Nespresso-cups waar ik mijn pennen op leeg teken:

permalink - 0 comments

Stabilo

Published: 2017-03-17 19:34:32

Onlangs kocht ik wat restanten uit een kantoorboekhandel. Onder andere drie doosjes met elk tien Stabilo-stiften. De kleurkeuze was beperkt, maar dat vind ik wel zo prettig. Dit zijn de kleuren die ik kocht:

U begrijpt dat u deze kleuren de komende tijd nog vaak zal terugzien.

permalink - 0 comments

Sjablonen

Published: 2017-03-16 16:21:31

Al een paar keer heb ik in dit blog iets geschreven over de geschiedenis van het trekken van lijnen. Het is niet echt mijn specialisme maar wel een onderwerp dat mij bezig houdt. Het idee dat het vijftig jaar geleden een vak was om een rechte lijn van een specifieke dikte te tekenen wordt naar mijn gevoel te makkelijk vergeten.
De uitvinding van de technische tekenpen veranderde het trekken van lijnen volledig, maar die uitvinding ging in etappes. Ik heb een kleine collectie voorlopers van de technische tekenen pen en eerste varianten. Daarover een andere keer. Ik wilde u vandaag een paar sjablonen laten zien die ook deel uit maken van dit verhaal:

Voor het trekken van een rechte lijn had men genoeg aan een lineaal en een technische tekenpen, maar elke andere lijn vormde een probleem. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn geweest die uit de losse hand een perfecte ovaal of ander vorm konden tekenen, maar de vraag was grote dan het aantal mensen die dit konden en het was tijdrovend en moeilijk. De oplossing was het sjabloon: een stukje plastic waarin alle denkbare vormen in alle denkbare formaten zijn uitgespaard. Een beetje tekenbureau had tientallen van dit soort sjabloons, soms wel honderden.
In de jaren tachtig had ik er zelf ook een paar, maar ze waren duur (meer dan tien gulden per stuk ) en ik vond het te ingewikkeld. Ik heb mezelf uiteindelijk aangeleerd om alles met de losse hand te doen. Maar ik vind de sjabloons mooi als object en als herinnering aan het vergeten ambacht van lijnen trekken, en vandaar dat ik ze verzamel.

Ik vermoed dat dit soort sjabloons niet of nauwelijks meer worden gebruikt. Ik denk zelfs dat jongere mensen niet eens weten wat het zijn. De computer heeft dit ambacht, het tekenen van mathematische vormen, volkomen weggevaagd. Maar mocht u ooit in een tijdschrift een technische tekening zien die is gemaakt voor het computertijdperk, bedenk dan dat de maker het waarschijnlijk deed met een sjabloon zoals de de paar die u hierboven ziet.

permalink - 1 comment

Nespresso

Published: 2017-03-15 15:59:54

Ik heb een paar pogingen gedaan om enkele cadeautjes die ik van Dirk Koorn kreeg in de verpakkingen te verwerken. Dat lukte niet echt goed, maar ik ben nog niet van plan op te geven.
Hier zijn wat recente Nespressocup-doosjes die op de stapel gaan voor de aankomende 1001 expo:

permalink - 0 comments

Karton

Published: 2017-03-14 15:56:58

Het is frustrerend om het verwerken van alle kartonnen verpakking uit ons huishouden niet bij te kunnen houden. Ik heb op het moment elke dag schilderwerk en dat hakt erin. Hier is wat er op mijn bureau lag:

permalink - 0 comments

Letterwerk (4)

Published: 2017-03-13 15:53:10

Hier zijn enkele foto’s die zijn gemaakt tijdens de workshops die ik vorige week tijden de stripdagen in Rijswijk gaf:

Het was mooi om mensen zo enthousiast aan tafels letters te zien tekenen, en het niveau was veel hoger dan ik van te voren had verwacht. Ik heb niets echt goed gefotografeerd, maar u krijgt hopelijk toch een indruk van wat er zoal gebeurde.

Ik heb nog een paar exemplaren over van de drie mini-zines met lettertips die ik speciaal voor deze gelegenheid heb gemaakt.

Mocht iemand belangstelling hebben, laat het me weten. Ze kosten een euro per stuk. Maar liever ruilen tegen iets uit uw werkkamer.

permalink - 3 comments

Zeepjes

Published: 2017-03-12 22:19:53

Als verzamelaar probeer ik me te beperken tot twee dimensionale dingen. Dat lukt niet altijd. Zo ben ik de gelukkige bezitter van een doos vol kleine zeepjes. Dat zijn hotelzeepjes en reclamezeepjes. Ik weet dat er mensen zijn die duizenden van dit soort zeepjes hebben en dat mijn verzameling dus weinig voorstelt. Maar toch, het is een genoegen om dit allemaal op tafel te kunnen leggen en er foto’s van te maken en die aan u te laten zien:

Ik denk dat ik de verpakkingen eraf ga halen en de zeepjes ga weggooien. Ruimte is schaars hier in huis.

permalink - 4 comments

Holy rail

Published: 2017-03-12 12:22:01

Ik houd van dingen die door de meeste mensen als waardeloos worden gezien. Dingen die niemand wil hebben, dingen die worden weggegooid, dingen die als lelijk of oninteressant worden beschouwd. Dit puzzeltje is me zeer dierbaar:

Het is niet groter dan een halve ansichtkaart, en het karton is dunner dan van een echte legpuzzel. Het idee dat zo’n mini-puzzel bestaat is bijna ontroerend. Zes stukjes, hoe zielig kan een legpuzzel zijn.
Het karton is aan twee kanten bedrukt, zodat je twee puzzels hebt:

Waarom er een trein op de ene kant staat en een stel pinguïns op de andere is een raadsel. Maar het hele ding is een raadsel. Werd dit verkocht? Of was het een reclame-product? Op de pinguïn-kant staat dat het “made in Japan” is,maar dit moet voor een Engelstalige markt zijn gemaakt, gezien het labeltje dat met een roestig nietje aan het plastic zakje zit waarin deze duo-puzzel zit verpakt.

Af en toe vragen mensen of ze mogen kopen waar ik over schrijf in dit blog. In dit geval heeft het een enkele zin om daarover te mailen.

permalink - 0 comments

Labeltjes

Published: 2017-03-11 22:01:02

Onlangs kocht ik een doos vol kartonnen labeltjes:

Of, nou, het waren eigenlijk twee dozen:

Het gaat om twee formaten labeltjes, en van elk formaat heb ik er een paar honderd:

De vraag die je nooit moet stellen als je de kans krijgt om zoiets te kopen, is “Wat moet ik ermee?”. Een paar honderd kartonnen labeltjes komen altijd een keer van pas.

permalink - 2 comments

Frobelen

Published: 2017-03-10 15:55:39

permalink - 1 comment

Frankfurther

Published: 2017-03-09 00:33:59

Ernest Utermark was een van de mensen die speciaal voor de prijsuitreiking van de P. Hans Frankfurther-prijs naar de Stripdagen Rijswijk waren gekomen. Hij zei dat hij me eigenlijk een alfabet gemaakt van Frankfurther-worstjes wilde geven, maar hij had geen tijd om het te maken. Ik vind het krijgen van een idee voor een cadeau misschien nog wel leuker dan het cadeau zelf.
Vanavond heb ik zelf een Frankfurther-alfabet gemaakt:

Het is gevaarlijk om dit soort dertien-in-een-dozijn dingen te maken. Voor je het weet, is dit het enige dat mensen van je werk zien. Maar goed, dan maar de man die het Frankfurther-alfabet heeft gemaakt.
Iets geheel anders: Ton de Ruijter stuurt me af en toe een vel papier waarop hij zijn penseel schoonmaakt:

Ik teken daar zwarte lijntjes in terwijl ik naar podcasts luister. Dit keer was het het fenomenale Dwalmacat, aflevering 678 :

permalink - 4 comments