Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

Houtsnijwerk

Published: 2017-02-25 12:49:51

Ik sta er regelmatig van versteld hoeveel mooie dingen ik tegenkom. Als ik ergens schilder of over straat loop, zie ik meer moois dan ik me aan het einde van de dag kan herinneren. Ik heb gelukkig bijna altijd mijn iPhone bij me en als het even kan maak ik foto’s. Helaas mislukt de helft van die foto’s en van driekwart van al het moois dat ik zie maak ik niet eens een foto.
Onlangs heb ik geschilderd in een woning die vol stond met Afrikaans houtsnijwerk. Ik dacht dat ik minstens vijftien foto’s had gemaakt, maar ik kan maar een handvol foto’s terugvinden en die zijn niet echt goed. Maar ik laat ze u toch zien:

Het is jammer dat juist de beste beelden op de foto’s ontbreken. Dat zijn boomstammen waaruit gestapelde figuurtjes zijn uitgesneden. Zoals op de eerste en tweede foto, maar dan drie keer zo lang. Ik vind dit zo mooi dat ik me heb voorgenomen om een keer terug te gaan naar het huis en de foto’s opnieuw te maken, en dan zo goed mogelijk. Dus, wordt vervolgd.

permalink - 0 comments

Holland Music

Published: 2017-02-25 12:08:24

Gisteren kreeg ik van Dirk Koorn een belachelijke stapel dingen. Postzegels, boeken, platen, foto’s, losse papiertjes, een stapel waar ik heel gelukkig van word. Vooral het lezen, luisteren en sorteren alleen al is een paar dagen plezier. Uiteraard ga ik u er van mee laten genieten.
Hier zijn wat singeltjes die in de stapel zaten:

Holland Music was een muziek-uitgeverij in Amsterdam. In de periode dat ik diep in de reclame-singles zat, heb ik daar al eens over geschreven. Maar om uit te leggen wat Holland Music nou precies deed, kan ik u beter een flyer laten zien die ik ooit heb gevonden:

Ik had een aantal van deze flexi demo-plaatjes, maar dankzij Dirk heb ik nu ineens bijna de hele serie. Nou ja, dat weet je natuurlijk nooit, misschien zijn er nog wel meer verschenen, al vermoed ik dat niet. Ik heb nu deel 1 tot en met 10. Deel 4 ontbreekt en van deel 8,9 en 10 ontbreken de hoesjes met de informatie. Ik heb 1, 5 en 7 dubbel, dus mocht u willen ruilen, graag.
Het is een tamelijk marginaal onderwerp, deze muziek-uitgeverij, maar juist dat fascineert me. Ik zou graag meer willen weten over dit allemaal in z’n werk ging. Vic van der Reijt vertelde me laatst een paar verhalen over artiesten die in de jaren vijftig en zestig dit schnabbel-circuit opereerden en ik krijg daar altijd warme gevoelens bij. In onze cultuur gaat bijna alle aandacht naar de mensen die succes hebben maar in de marge gebeuren vaak mooiere en interessantere dingen. Vic vertelde over de cafés waar artiesten bijeen kwamen en waar organisatoren ter plekke hun keuze maakten. Soms een enkel optreden, soms een contract voor een week, deze mensen leefden van dag tot dag en waren volledig afhankelijk van uitbaters, managers en van hun talent en repertoire. Je moest je destijds zien te redden met veel minder mogelijkheden dan er nu zijn. Een firma als Holland Music bood artiesten liedjes aan die nog niet bekend waren en dus een mogelijkheid om zich te onderscheiden. Maar hoe ging dat precies? op de demo-plaatjes staan alleen de refreinen. Hoe kwamen ze aan de rest van het liedje? En wat kostte dat? En hoe werd het geld verdeelt? Veel van de liedje op de negen demo-plaatjes die ik heb, zijn volgens mij nooit officieel op plaat verschenen. Maar zijn ze wel allemaal ooit uitgevoerd? Of zijn de refreintjes op deze demo-flexi’s alles wat er van deze liedjes bestaat?

permalink - 2 comments

Letterwerk

Published: 2017-02-23 09:14:33

Op 4 en 5 maart zijn er de stripdagen in Rijswijk. Op 5 maart krijg ik de P. Hans Frankfurther prijs uitgereikt, een prijs voor mensen die iets betekenen voor de stripwereld maar zelf geen strips maken. Ik krijg hem voor mijn letterwerk.
Aan zo’n prijs zit geen geld of andere beloning vast, het is een eer. Om de prijs extra feestelijk te maken, ga ik twee workshops letteren geven. Zaterdag om half twee, zondag om half elf uur. Ik heb geen idee of daar belangstelling voor is, maar al komen er maar twee mensen, dan gaat het ook leuk worden. Het is vooral bedoeld voor striptekenaars die hun lettering mooier willen hebben, maar in principe is iedereen met een liefde voor letters tekenen welkom. Mocht u iemand kennen die dit niet leest en misschien wel geïnteresseerd is in zo’n workshop, laat het hem of haar dan even weten.
De ervaring leert dat er mensen zijn die nogal wat schroom moeten overwinnen om aan zoiets mee te doen. Maar dit is geen wedstrijd en er worden geen cijfers gegeven. Het is een stoomcursus letters tekenen, en hopelijk een klein feestje.
Daarnaast ben ik van plan om gedurende de twee dagen continu spreekuur te houden voor iedere striptekenaar die worstelt met haar of zijn lettering. Ook daarvan weet ik niet of er animo voor is, maar ik zit er, dus iedereen is welkom.

permalink - 1 comment

Karton (2)

Published: 2017-02-21 17:26:06

permalink - 0 comments

Karton

Published: 2017-02-20 17:25:18

permalink - 0 comments

Geen stijl (3)

Published: 2017-02-19 17:08:28

Ik vond iets betere stiften en heb nog een paar pogingen gedaan om een Nespresso-verpakkingen met rood-geel, blauwe vlakken te vullen:

Ik moet mijn best doen geen Nintjes te gaan tekenen. Het overlijden van Dick Bruna nodigt daar toe uit, maar tot nu toe heb ik me kunnen bedwingen.

permalink - 1 comment

Vakantie oogst (2)

Published: 2017-02-18 22:17:10

Hier zijn nog een paar tekeningen die ik vorig jaar in de zomervakantie maakte. Er zit er eentje tussen die niks vond terwijl ik hem maakte, maar die ik heel fraai vind nu ik hem terugzie. daar ga ik er binnenkort meer van maken.

permalink - 0 comments

Vakantie oogst

Published: 2017-02-17 22:09:29

Ik kon een schetsboek niet vinden waar een aantal alfabetten in staan die ik wil gebruiken voor het project dat ik met Adam Oostenbrink doe. Bij het overhoop halen van mijn kaste vond ik een map met tekeningen op verpakkingen die ik in de vakantie heb gemaakt en die ik nog niet heb laten zien. Hier zijn er een paar:

permalink - 0 comments

Meer geen stijl

Published: 2017-02-16 12:46:45

Terwijl ik de chocoladekartonnetjes betekende met Mondriaanse variaties, bedacht ik dat ik dit ook op Nespresso-verpakkingen kan doen:

Het is geen experiment dat ik vaak zal herhalen, hoop ik. Maar misschien zit er meer in dat ik nu nog zie. Hm, dit zeg ik verkeerd. Er zit natuurlijk altijd meer in dan ik zie. Ik hoop dat ik meer ga zien van wat er in zit.

permalink - 0 comments

Geen stijl

Published: 2017-02-15 12:29:23

Hier zijn weer drie stukjes karton uit de chocoladerepen die ik graag eet:

Ik ben geen groot liefhebber van De Stijl en van de Mondriaan schilderijen. Dat wil zeggen, ik vind het resultaat niet zo mooi. Maar ik snap heel goed de zoektocht naar een ideaal beeld en vorm. Wat ik doe is heel flauw, een beetje nadoen waar iemand een heel leven aan besteed heeft. Maar het is te leuk om te doen. Het is als een spelletje met ongeschreven regels maar waarbij je bij elke lijn weet of je die regels overtreedt of niet.
Bij deze tekening zou ik na drie lijnen en al het veld uit zijn gestuurd.

permalink - 0 comments

Meer Nespresso

Published: 2017-02-14 12:21:37

Hier zijn nog een paar niet bijster geïnspireerde herhalingsoefeningen:

Het maken van tekeningen is altijd feest, maar zonder echte inspiratie is het toch een klein beetje armoede.

permalink - 1 comment

Vissen (6)

Published: 2017-02-13 21:45:57

Zoals ik gisteren zei, er lagen nog een handvol uitgeknipte vissen getekend door Kvetoslav Hisek op mijn bureau. In de XL vellen poëzieplaatjes die ik van de andere tekeningen uit het vissenboek heb gemaakt gaan ongeveer vijfentwintig van die tekeningen. Ik had er dus te weinig om nog zo’n vel te maken en bovendien waren het de mindere tekeningen. Maar uiteindelijk vond ik ze toch te mooi om niet te gebruiken, dus ik heb nog een paar Nespresso verpakkingen opgeofferd:

En nu is koek echt op.

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2017-02-13 12:03:03

Ik heb niet altijd inspiratie, maar ik teken en schrijf dan gewoon door. De ervaring leert dat er uiteindelijk altijd wel weer inspiratie komt. En in de tussentijd maak ik gewoon wat er mogelijk is, meestal zijn dat herhalingsoefeningen. Hier zijn er een paar:

Helen Frik stuurde me een tekst van Charles Dickens die zij mooi vond. Ik gebruikte die tekst om een keer iets te maken dat expres een beetje smerig is. Daar moest ik behoorlijk wat weerzin voor overwinnen en ik vind het resultaat ook niet fijn om te zien:

permalink - 0 comments

Vissen (5)

Published: 2017-02-12 14:10:47

In het vissenboek met tekeningen van Kvetoslav Hisek stonden ook een aantal kleine tekeningen. Ik heb daar dit soort nep-poëzieplaatjes-vellen van gemaakt:

In tegenstelling tot de dingen die ik gisteren liet zien, zijn deze gewoon exact even groot als echte poëzieplaatjes. Als u de lijmvlekken en de plaklijntjes niet zou zien, waren ze niet van echte poëzieplaatjes te onderscheiden.
Ik heb dit al vaker gedaan, ik heb inmiddels een aardige collectie zelfgemaakte vellen poëzieplaatjes. Het is vooral leuk om te doen, maar ik kan niet ontkennen dat ik me altijd herinner dat mensen dit kinderachtig hebben genoemd. Ik vind het zelf kunst, maar kennelijk sta ik niet zo sterk in mijn schoenen dat ik die gedachte niet meer heb. Verder kan het me weinig schelen, maar toch.
Helaas is het vissenboek nu helemaal op. Nou ja,ik heb nog een handvol grote vissentekeningen, maar ik denk dat ik die gewoon laat liggen op de stapel leuk-voor-later.

permalink - 0 comments

Vissen (4)

Published: 2017-02-11 01:37:23

Nadat ik de vijf XL poëzieplaatjes had gemaakt van de tekeningen uit het vissenboek van Kvetoslav Hisek had ik nog een stuk of tien tekeningen over. Niet de mooiste maar toch te mooi om weg te gooien. Dus ik heb ze op Nespresso-verpakkingen geplakt en er dit van gemaakt:

Zo’n boek kapot knippen doe ik niet lichthartig. Ik heb nu nog steeds een mapje met een paar tekeningen liggen waar ik iets mee ga doen. En er stonden ook een aantal kleine tekeningen in het boek, die ik ook heb bewaard. Voor een euro heb ik een hoop werk in huis gehaald.
Wordt vervolgd!

permalink - 0 comments