Showcase

6. Hypocrisis

Thursday, 30 November 2006

Mijn zoon wil graag een televisie op zijn kamer. Ik vind hem daar te jong voor (11), maar dat weerhoudt hem er niet van elke elektronica-folder die hij tegenkomt door te spitten op zoek naar interessante aanbiedingen. Vorige week liet hij me een advertentie zien voor een Sony televisie met ingebouwde DVD-speler voor slechts 139 euro. “Dat is bijna honderd keer je wekelijkse zakgeld en bovendien mag het hoe dan ook niet!” Terwijl ik dat zei, las ik de tekst in de advertentie en tot mijn verbazing zag ik dat dat apparaat ook DVD-*rips* afspeelt.
Dit voorval herinnerde me aan wat ik een half jaar geleden meemaakte. Mijn dochter werd zes en ik wilde haar een draagbare CD-speler geven. In een goed gesorteerd warenhuis kon ik kiezen uit zeker twintig modellen, allemaal geschikt voor het afspelen van MP3-CD´s. Ik wilde echter een hele simpele, die alleen maar gewone CD`s draait. Toen ik daar naar vroeg, bleken die niet meer verkocht te worden. De verkoper wilde wel even in het magazijn kijken en vond daar het laatste exemplaar, een Sony.
Waarom ik deze twee verhalen vertel, is om één en dezelfde reden: DVD-*rips* en MP3-tjes zijn gecomprimeerde bestanden, die worden gebruikt om kopieën van respectievelijk beeld en geluid sneller te kunnen versturen en downloaden via het Internet. Daar wordt door sommige partijen heftig bezwaar tegen gemaakt, onder andere door Sony. In een wanhopige poging om deze vorm van piraterij tegen te gaan, bracht Sony vorig jaar een aantal CD`s op de markt die voorzien waren van software om te voorkomen dat de koper er een kopie van kan maken en die bovendien stiekem een programma op de computer van de gebruiker installeerde dat Sony op de hoogte hield van wat op die computer met de CD gedaan werd. De beveiliging werkte zo goed dat veel CD-spelers de CD`s weigerden af te spelen en ook melden mensen dat hun computers vastliepen. Maar mensen waren natuurlijk vooral kwaad over de illegale software die Sony op hun computer zette, notabene bij mensen die de CD`s in de winkel hadden aangeschaft.
Het wonderlijke is dat je in Nederland niet of nauwelijks MP3-CD`s kunt kopen. (Dat verbaasd me al jaren: in sommige landen kun je dat wel. In ieder huis waar een computer staat kun je die afspelen en op een MP3-CD kan een veelvoud van het aantal liedjes dat op een gewone CD past. Vooral voor hoorspelen, live-opnames, niet actuele muziek-collecties en muziek die bedoeld is voor mensen die het sowieso op hun MP3-speler beluisteren, zouden MP3-CD´s erg handig zijn.) Maar alle afspeel-apparatuur draait wèl MP3-CD´s. Hetzelfde geldt voor DVDrips, maar ik beperk me nu even tot de audio. Wat moeten kinderen nou niet denken van zo´n volstrekt hypocriete toestand? Wat heeft het voor zin om mensen te weerhouden naar kopiën te luisteren als je ze maar al te graag de apparatuur verkoopt om die kopiën te maken en te beluisteren?
Mijn idee is dat elk probleem alleen maar kan worden opgelost als alle betrokken partijen eerlijk zijn. Het copyright-dilemma wordt voor een groot deel in stand gehouden en veroorzaakt door de partijen die zich over de situatie beklagen. Ik heb het al eerder gezegd: de huidige situatie gaat nooit meer weg en als er geen creatieve oplossingen worden bedacht, wordt het alleen maar erger. Het in de winkel aanbieden van MP3-CD´s, voor mijn part als bijlage bij een reguliere CD, is een gebaar dat veel kopers zullen waarderen. Zeker als je er muziek opzet die interessant is voor de koper van die CD. Amazone en i-Tunes passen die advertentie-techniek al jaren met veel succes toe: als je iets koopt (of zelfs maar bekijkt!), krijg je onmiddellijk een lijst met andere titels die eerdere kopers van die CD ook hebben gekocht. Mijn scepsis over deze ongevraagde adviezen was snel weg toen ik besefte dat het waar was: het is systeem werkt!
Ik merk aan mijn kinderen hoe lastig het is om je weg te vinden door de muziekwereld. Mijn kinderen hebben samen nog geen twintig CD`s en daarvan wordt hooguit een kwart regelmatig gedraaid. De beste manier om je smaak te ontwikkelen is door veel en gevarieerd te luisteren. Geef ze bij elke CD een gratis verzameling MP3´s met muziek die ze nog niet kennen. En geef er informatie bij. Maak ze enthousiast voor muziek, in plaats van ze via het Jeugdjournaal bang te maken dat de politie je illegale kopiën komt afpakken. U heeft die uitzending (begin vorig jaar) misschien gemist, maar het is werkelijk gebeurd. De idioot die dit bedacht heeft, wordt bedankt: mijn zoon (en waarschijnlijk vele kinderen met hem) is dagenlang werkelijk bang geweest dat de politie kinderen hun CD´s afpakt. Het was één van de aanleidingen om deze rubriek te beginnen; ik weet helaas de oplossingen ook niet, maar ik weet wel dat het probleem anders is dan veel betrokken partijen doen voorkomen. Wordt vervolgd!