Showcase

Copyrights

Since my main interests seem to be in the twilight zone between what is regarded legal and illegal, i have been exploring the copyright dilemma quite extensively. Here are some pieces i have written for a magazine that is published by the organisation that deals with copyright on music. Unfortunately (for me) they turned it down. Well, not really. They not even turned it down. I never got a reaction.

Overigens, de teksten zijn nog niet geredigeerd. Ik zoek nog steeds een tijdschrift of ander medium dat interesse heeft in publikatie van deze reeks columns. Ik denk dat er een stuk of twintig afleveringen in mijn pen zitten. Maar deze eerste stukjes staan in deze vorm op mijn komputer, dus voorlopig zult u het hier mee moeten doen.

11.YouTube

Published: 2006-12-16 02:02:25

YouTube is voor mij één van de beste dingen die het Internet op dit moment te bieden heeft. En het is volgens mij nog maar het begin. Ik denk dat het Internet in de nabije toekomst eindigt als een interactieve multimedia jukebox, die het voor iedereen mogelijk maakt om altijd en overal alle data onmiddellijk te kunnen consumeren. Zover is het nu nog lang niet. Op YouTube staan nu alleen nog maar video´s van korter dan tien minuten en van slechte kwaliteit, die een paar honderdduizend mensen hebben geupload. Ik las ergens dat 75% van al het video-verkeer op het Net afkomstig is van* YouTube*. En zoals ik al zei, YouTube is nog geen fractie van wat ik me voorstel dat we binnen een paar jaar gaan krijgen. Maar het was kennelijk voldoende voor Google om anderhalf miljard dollar te betalen voor YouTube. Ik bemoei liever niet met wat andere mensen doen, omdat ik ook niet graag heb dat andere mensen zich met mij bemoeien, maar er zijn grenzen. En deze transactie komt een heel eind in de buurt.
In de media werd er nauwelijks aandacht aan besteed (wat overigens aangeeft hoe trivaal de media het hele copyright dilemma vinden), maar in mijn ogen is het totaal krankjorem wat hier gebeurt! Aan de ene kant worden kinderen aangeklaagd voor het onbetaald downloaden van muziek, en hier koopt een officieel media(!)bedrijf een concept, dat voor een niet aanzienlijk deel zijn succes dankt aan het schenden van de copyrightregels, voor een bedrag dat menig land nog niet als nationale begroting heeft! Nogmaals, ik zit er niet mee dat honderdduizenden mensen hun favoriete videoclips, live registraties en televisie-opnames op YouTube zetten. Sterker nog, ik kijk er bijna dagelijks naar. Maar het is en blijft materiaal waar volgens de huidige regels copyright op berust, dat ligt bij mensen die hier niet om gevraagd hebben. Hoeveel van die anderhalf miljard, en al het geld dat Google aan Youtube verdient, gaat er naar de muzikanten en andere creatieve eigenaars van het materiaal dat via YouTube zijn weg naar miljoenen computers vindt? Ik weet het niet 100& zeker, maar ik durf er om te wedden dat er geen cent naar de artiesten gaat!
Dat dit kan en dat er amper iemand is die deze idiote toestand aanklaagt of zelfs maar opmerkt, geeft aan hoe groot het copyright dilemma is. En hoeveel boter we op ons hoofd hebben. Ik kan dit soort verhalen niet verkopenaan mijn kinderen, die volgen de huidige regels hun ceedeetjes niet eens mogen kopiëren voor hun vrienden. Waarom mogen bedrijven als Google dingen wèl, die mijn kinderen níet mogen? Het is echt volkomen krankzinnig! Maar dat zei al.

permalink