Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

Tekenen aan de wand

Published: 2020-04-08 19:48:15

Vandaag een paar uur verspild aan het inkleuren van een grote tekening die ik had gemaakt terwijl ik naar een aflevering van “De oorlog reeds verloren” van Sven Hulleman luisterde. In deze vreemde en verwarrende tijden luister ik het liefst naar mensen die blijk geven van enige autonome hersenactiviteit. Dat is best zeldzaam, zowel in de reguliere media als in de alternatieve kanalen.
Maar goed, de tekening was al niet veel soeps, maar toen bedacht ik ter overmaat van ramp dat ik hem toch ook nog wilde inkleuren, met een paar stiften die ik een tijd terug in een opwelling heb gekocht omdat ze maar vijftig cent kostten. Dat was uren werk en zonde van de moeite.
Jaja, je leert wat als je een tijdje opgesloten zit.

Terwijl ik teken zit ik normaal gesproken naar muziek te luisteren. Maar sinds ik zit opgesloten wegens de corona-crisis luister ik vooral naar podcasts. Ik kijk al veertig jaar geen televisie, lees geen kranten en probeer me zover mogelijk te houden van alle reguliere media. Maar omdat ik werd opgesloten wilde ik weten waarom. Daar heb ik me de afgelopen weken zo goed als ik kan in verdiept. Gisteren viel de druppel die mijn emmertje deed overstromen.
We spelen al heel lang met vuur. Met name de media, maar ook iedereen die allerlei informatie verspreidt waar niet diep over is nagedacht. Tot nu toe viel de schade van dat spelen met vuur mee, al vond ik het een paar keer behoorlijk mis gaan. Bijvoorbeeld de ongefundeerde angst die werd gezaaid voor terreur-aanslagen van extremistische moslim-organisaties. Maar toen in China een griep uitbrak en toen de media angstverhalen begon te verspreiden over vleermuizen, ongekende sterftecijfers, enzovoort, sloeg de vlam in de pan. In plaats van wat tot nu toe gebeurde, namelijk dat na een paar dagen de aandacht van de media en het publiek voor een onderwerp verslapte en er werd overgegaan op een ander onderwerp, ging dit angstverhaal als een vuurtje de wereld rond en stond binnen no time de hele wereld in vuur en vlam. En zoals altjd werd hier heel handig van geprofiteerd door iedereen die er sowieso op aast om een slaatje te slaan uit elke gelegenheid die zich voordoet. Maar het was nooit de bedoeling van de media en het volk om dit zo te laten ontsporen. Het is als een kind dat met lucifers speelt en pas beseft dat dit niet verstandig was nadat het huis is afgebrand.
De angst van het volk, de sensatiezucht van de media, het gebrek aan wijsheid en moed bij de politici en de dubbele agenda’s van experts-zonder-expertise vormden een explosief mengsel dat leidde tot een wereldwijde Opsluiting en een schade die niet is te overzien. Maar ik kan u verzekeren: de politici, de media-sterren en de zelfbenoemde experts gaan die schade niet betalen, dat mogen u en ik doen. Ik verwacht ook niet dat de politici, media-figuren, specialisten en alle individuele echo-kamers, die verantwoordelijk zijn voor de chaos die ze hebben veroorzaakt, hun excuses gaan aanbieden. Dat vereist meer hersenactiviteit en geweten dan ik tot nu te heb kunnen zien bij al deze mensen. Maar ik heb mijn lesje geleerd, en ik hoop dat ik niet de enige ben, want anders zie ik het somber in.

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2020-04-07 12:14:21

permalink - 1 comment

Dagboek (3)

Published: 2020-04-06 17:01:02

permalink - 1 comment

Leerstalen

Published: 2020-04-05 14:52:40

Hier zijn een paar van de stofstalen die ik onlangs kocht. Het zijn geen stoffen maar stukjes leer, en waarschijnlijk voornamelijk nepleer.

Deze leer-stalen zijn grote kaarten en passen niet op mijn scanner. De meeste stofstalen zijn boekjes, en die kan ik u dus niet als foto laten zien. Maar geloof me, de stoffen in deze stalenboekjes zijn spectaculair mooi.
Het zijn vaak stukjes van een paar vierkante centimeter groot, slordig uitgeknipt en met nietjes vastgemaakt. Ik weet nog niet wat ik er mee ga doen, maar ik heb alle tijd om iets te bedenken. En misschiend doe ik er niks mee. Ik beschouw ze als kunst-objecten.
Hier zijn nog een paar leer-stalen:

permalink - 2 comments

Stof tot nadenken

Published: 2020-04-04 12:14:06

Af en toe stuur ik iemand eenbrief of een mail om te vragen hoe het met ze gaat. De meeste mensen met wie ik contact heb lijken de opsluiting goed te doorstaan, maar over een aantal mensen maak ik me zorgen. De opsluiting maakt alle reeds bestaande problemen groter: eenzaamheid, psychische problemen, geldgebrek, enzovoort. Ik zou meer willen kunnen betekenen voor de mensen die het moeilijk hebben maar ik weet niet hoe.
Ik verveel me nooit, dat maakt al veel verschil. Op FaceBook zie ik dat er allerlei initiatieven worden bedacht om mensen bezig te houden. Ik doe soms mee,maar eigenlijk doe ik liever wat ik zelf bedenk. Menno Kooistra vroeg iedereen om een zelfportret te tekenen. dat heb ik gedaan. Volgens mijn familie is het creepy:

Ik had de kwasten van mijn laatste schilderklus (een trappenhuis, twee weken geleden!!!) schoongemaakt op een vel papier. Ik heb nu tijd om daar mijn frustratie op af te reageren in plaats van het weg te gooien, zoals ik normaal gesproken zou doen:

Bij de buurt-uitdragerij ligt momenteel de inhoud van een mode-atelier te koop. Voornamelijk mode tijdschriften van de afgelopen dertig jaar, maar ook wat boeken en stoffenstalen.

Ik heb een tas vol dingen gekocht. Ik vrees dat ik de komende tijd veel van dit soort tekeningen ga maken:

permalink - 0 comments

Dagboek

Published: 2020-04-03 20:26:55

Sorrie voor de schrijffouten!

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2020-04-03 12:15:39

Hier zijn drie Nespresso-tekeningen die ik zou archiveren onder “cultural appreciation”:

permalink - 0 comments

Alfabetten

Published: 2020-04-02 21:30:03

Het maken van alfabetten is een rare bezigheid. Ik heb er inmiddels waarschijnlijk een kleien duizend gemaakt en ik kan me er van veel amper herinneren dat ik ze heb gemaakt. Ik doe er ook niks mee. Dus er is ook geen reden om er nog meer te maken. Maar redenen zijn ook niet alles.

permalink - 1 comment

Torpedo cafe

Published: 2020-04-01 10:20:03

Steven Boland nodigde me uit om een bezoek te brengen aan een digitaal initiatief van Karel van Helden, die het Torpedo Theater runt. Het ging via Zoom, een soort FaceTime. Zoals u weet ben ik heel analoog, maar ik dacht: ik kan het ten minste een keer proberen. En dat heb ik gisteren dus gedaan.
Om tien uur drukte ik op onderstaande code en zonder veel moeite zat ik een minuut later in een chatroom met een handvol mensen die ik niet kende.

Torppedo Cafe toegangscode

Ik kijk niet graag naar een scherm, ik houd niet van telefoneren, ik ben ook geen liefhebber van social talk, dus dit was niet echt aan mij besteed. Maar het was leuk genoeg voor een keer en het was vooral heel leerzaam.
Ik zat tijdens de gesprekken te tekenen. Ik wilde eigenlijk alle deelnemers tekenen maar daarvoor was het beelld te slecht. Ik heb uiteindelijk maar een portret gemaakt:

Wel kreeg ik een idee voor een ambigram van het woord Torpedo. Dat heb ik niet perfect uitgewerkt (ik zat in het cafe ten slotte) maar het heeft potentie:

Uiteindelijk heb ik ook nog een vel volgetekend met wat inmiddels een handschrift begint te worden:

Ik ga niet elke avond naar dat Torpedo Cafe maar ik ga het zeker nog een keer proberen. En het plan is om donderdagavond een voorstelling te organiseren, dus dat lijkt me ook een reden om dit in uw agenda te noteren.

permalink - 0 comments

Rorschach

Published: 2020-03-31 21:24:31

permalink - 0 comments

Kijkdoos

Published: 2020-03-30 18:21:41

Gisteren zag ik ons buurmeisje (drie jaar) een kijkdoos knutselen in de tuin. Vandaag dacht ik: laat ik ook weer eens een kijkdoos maken. Het werden er twee, en ik weet nu wat ik volgende keer wel en niet moet doen. Een kijkdoos maken is best lastig.

permalink - 0 comments

Martins Monthly Pinup Parlour

Published: 2020-03-29 09:14:50

Afgelopen donderdag was er weer een modeltekenavond georganiseerd door Martin Draax. Vanwege de omstandigheden ging het deze keer via een live stream op FaceBook. Het was een succes. Ik heb zoals altijd drie uur een gevecht met mezelf gevoerd en na afloop voelde ik me als herboren. Ik heb zelfs voor het eerst in weken goed geslapen.
Het model was Laura A. Dima en ondanks dat ik haar vaker heb gezien was het niet makkelijk om haar te tekenen. Maar het was heerlijk om drie uur in een activiteit te kunnen verdwijnen. En de commentaren van de andere deelnemers waren ook hartverwarmend.
Ik heb al mijn tekeningen bewaard, ook de 1 en 2 minuten schetsen.

Ik mis het uitgaan. Dit digitale evenement was een welkome onderbreking van de corona-gekte, maar het blijft een surrogaat van de analoge versie.

Ik heb wederom tegen beter weten in geprobeerd ook het gezicht van het model te tekenen. Dat maakt de tekeningen lelijk. Maar bij onderstaande tekening heeft het goed uitgepakt, al lijkt het resultaat niet op Laura. Terwijl ik dit maakte vond ik het de moeilijkste van de avond, maar achteraf vind ik het de meest geslaagde.

permalink - 0 comments

Dagboek

Published: 2020-03-28 10:36:02

permalink - 3 comments

Gustave Verbeek

Published: 2020-03-27 21:20:30

Fake Booij gaf me dit boek, dat in 1976 door de Erven Thomas rap werd uitgegeven:

Ik heb dit boek ooit gehad, maar een Amerikaanse versie, die ik ooit kocht bij de Real Free Press van Olaf Stoop. Het is een van de boeken die al lang op mijn verlanglijstje stonden. Het is een unicum, er bij mijn weten nooit een andere ambigram-strip gemaakt dan deze door Gustave Verbeek. Als je bedenkt hoe onvoorstelbaar moeilijk het is om een ambigram strip te maken, hoe onwaarschijnlijk is het dat Gustave Verbeek tussen 1903 en 1905 maar liefst 64 avonturen van Lovekins en Mufferoo tekende!
Hiet zijn er dire, en voor het gemak heb ik voor u de pagina steeds omgedraaid:

permalink - 0 comments

Dromen

Published: 2020-03-27 10:14:33

permalink - 0 comments