Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

Culturele toe-eigening

Published: 2019-11-13 21:19:05

Ik hoorde pas een paar maanden geleden voor het eerst van het begrip “culturele toe-eigening. Dat was toen iemand me vertelde dat de maker van “Habibi”, een van mijn favoriete strips, Craig Thompson, geen uitgever meer kan vinden omdat deze strip achteraf wordt gezien als oneigenlijke culturele toe-eigening. Er zijn mensen die vinden dat je geen kunst mag maken waarin je in de huis kruipt van iemand die een andere huidskleur heeft dan jezelf. En wie dat wel heeft gedaan, ook al was hij of zij zich niet bewust dat dit vereerd was, wordt besmet verklaard.
Ik snap hier weinig van. Het is zo kort door de bocht, zo intolerant en liefdeloos.
Ik snap dat er veel mis is met de manier waarop vooral blanken omgaan met mensen die een andere huidskleur hebben. En vroeger was dit vaak nog erger. Maar het is naar mijn idee geen oplossing om dingen te verbieden of te vernietigen. De oplossing is naar mijn idee iets beters te doen, liefdevoller en begripvoller te zijn dan de mensen wiens gedrag je verkeerd vindt.
Heel lastig is dat nog niet zo heel lang geleden de tijdgeest echt totaal anders was hij of zij nu is. Ik ben opgegroeid met zwarte pieten en het in mijn hoofd heeft nooit enige relatie gehad met de zwarte mensen die ik kende. Het hele idee van discriminatie op basis van huiskleur is mij vreemd. Maar ik denk niet dat ik dit allemaal ooit kan uitleggen aan iemand die een paar decennia jonger is dan ik.
Ik denk ook dat ik niet kan uitleggen dat er in mijn platenkast aardig wat platen staan die nu of in de nabije toekomst op de lijst met verboden muziek staan. Ik kan, denk ik, zelf heel goed onderscheid maken tussen liedje dat vijftig jaar gelden naïef en soms zelfs grappig was, maar nu nooit meer gemaakt of zelfs op de radio gedraaid kan worden. Maar wat moet je met al dit soort kunst? Vernietigen? Verbieden? Veroordelen? Ik vrees dat er in de nabije toekomst nog een hoop meningen moeten veranderd.

permalink - 0 comments

Ongetiteld

Published: 2019-11-12 17:32:36

Ik ben al dagen grieperig, moest vanochtend om half zeven de deur uit, natgeregend, mijn thermoskan koffie was leeggelopen in mijn tas met stripboeken en tekenspullen, op de terugweg weer nat, etui kwijtgeraakt met tekenspullen, en toch: ik voel me best goed. Omstandigheden zijn ook niet alles.
In de trein, waar ik ruim twee uur heb gezeten, heb ik oa deze tekeningen gemaakt. De kleuring heb ik uiteraard op de computer gedaan.

permalink

Soulful sleeves (6)

Published: 2019-11-09 00:07:41

permalink - 0 comments

Soulful sleeves (5)

Published: 2019-11-07 15:18:52

permalink - 0 comments

Soulful sleeves (4)

Published: 2019-11-06 21:53:22

Zaterdagmiddag kunt u deze singelhoesjes kopen op het feest van Amsterdam Soulful op Camping Zeeburg. Of u kunt uw eigen teksten op een hoesje laten letteren a 2 euro per stuk.

permalink - 0 comments

Tekening

Published: 2019-11-05 02:01:28

permalink - 0 comments

Marthy's Monthly Pin Up Parlour

Published: 2019-11-02 09:07:22

Gisteravond was in De Nieuwe Anita weer een modeltekensessie georganiseerd door Martin Draax. Het model was Lae en het thema was Halloween. Lae droeg de eerste sessie een plastic masker en een zwarte cape, dus dat begon goed. Maar ik vind dit echt ongelooflijk leuk en ik heb me er tweeeneen half uur in vastgebeten om er het best mogelijke van te maken. Het is zo leerzaam! Vooral de 1 minuut sessies. Niet denken en alleen maar tekenen is lastig; zelfs in een minuut schieten er er genoeg gedachten door mijn hoofd om drie romans mee te vullen, en die zie je allemaal terug in de tekeningen. Die gedachten zijn de ratten die aan de tekening vreten en er een puinhoop van maken. Als het een keer lukt om alleen maar te kijken en lijnen te trekken zie ik dat onmiddellijk terug in de tekening. Niet alleen bij mezelf, ook bij de anderen. Er waren gisteren ruim 15 mensen, wat de avond extra aantrekkelijk maakte. En het inspireert.
Net als vorige keer heb ik bij thuiskomst een collage gemaakt van de tekeningen. Helaas is mijn telefoon kapot en heb ik er tijdelijk eentje met een niet al te beste camera:

Hier zijn scans van mijn tekeningen van gisteren:

Dit jaar nog twee sessies! Hier vind u alle informatie. En tekeningen van de andere deelnemers.

permalink - 0 comments

Soulful sleeves (3)

Published: 2019-11-01 09:52:25

Ik ben een beetje bang dat de bezoekers van het Amsterdam Soulful event weinig interesse hebben in geletterde singelhoesjes. Tekeningen zijn veel aansprekender dan letters. Maar ik wil toch deze keer alleen letteren. Dus dat wordt veel koffie drinken.

permalink - 0 comments

Tekening

Published: 2019-10-31 15:59:05

permalink - 0 comments

Tekeningen

Published: 2019-10-30 12:07:31

Ik wil eigenlijk vaak gewoon tekenen. Een leeg vel vullen, lijnen trekken. Dat levert tekeningen op die ik zelf heel goed vind maar het is niet wat mensen willen. De afgelopen week heb ik wat illustraties op verzoek gemaakt, maar ik doe dat niet graag, ik vind die tekeningen totaal oninteressant. Maar mensen willen iets herkenbaars, geen vellen vol vage poppetjes die onduidelijke dingen doen.
Deze drie zijn op A3:

permalink - 0 comments

Geheim van de tijd

Published: 2019-10-29 20:06:40

Er is een herdruk van de Franstalige editie van Geheim van de tijd, de vier boeken die ik met Eric Heuvel maakte, ruim vijftien jaar geleden.

Ik heb de Franse vertaling nooit gelezen. De Duitse wel en die was goed. Maar ik kon mijn eigen verhaal amper volgen, het is net als jezelf op foto’s zien. Dus ik ga de Franse versie niet eens proberen.
Volgend jaar komt ook een Nederlandse herdruk, alle vier de delen in een boek, met een dossier over de ideeën waar het verhaal over gebaseerd is. Dat dossier zit helaas niet bij de Franse heruitgave.
Ik heb ooit een deel van mijn stripboeken verkocht, omdat het grootste deel door een lekkage weggegooid kon worden. Ik had geen zin om het restant te bewaren. Ik had sommige boeken veel te laag geprijst. Die waren in tien minuten weg. De rest wilde niemand hebben. De boeken van Erik Heuvel waren ook snel weg, inclusief een setje Franse Geheimen. In Frankrijk kost deze heruitgave 79 euro. Mocht u belangstelling hebben, voor 25 euro plus porto zijn ze van u. Zolang de voorraad strekt, en dat is niet lang.

permalink - 0 comments

Merkpoppetjes

Published: 2019-10-28 19:52:38

Onlangs was ik heel even op het Waterlooplein. Ik kom daar weinig, maar als ik er ben vind ik altijd wel iets interessants. In dit geval een aantal speldjes, waaronder drie met een merkpoppetje dat ik nog niet had. En een sleutelhanger. Volgens mij ben ik inmiddels dicht bij het doel, 101 Nederlandse merkpoppetjes.

Dit zijn merkpoppetjes van Turkstra, Heme Pro, Breda Bierstad en Albert Heijn. Het laatste merkpoppetje had zelfs een naam, Heijntje. Ik herinner me de sleutelhanger, maar verder niks. Was er een strip? Of advertenties? Geen idee.

permalink - 2 comments

Zines

Published: 2019-10-28 16:56:36

Hier zijn drie 1 euro zines voor de Beurs voor Bijzondere Uitgevers op 8 december in Paradiso. Ik denk dat ik er niet nog meer ga maken, want meer past niet op de tafel.

permalink - 0 comments

Soulful sleeves (2)

Published: 2019-10-27 16:42:54

Om op 9 november niet al te veel te zitten stuntelen, oefen ik elke dag op een paar singelhoesjes. Zodat ik weet welke fouten ik niet moet maken en wat wel en niet werkt. Hier zijn er weer een paar:

Zoals u ziet zijn dit hoesjes zonder gat. Dat geeft wat meer mogelijkheden voor teksten dan hoesjes met een gat. Als u nog een mooie tekst over soul/muziek/dansen heeft, ik houd me aanbevolen.

permalink - 0 comments

Soulful sleeves

Published: 2019-10-25 09:13:09

Op 8 tot 10 november organiseert het Amsterdam Soulful collectief voor de tweede keer een Northern soul weekend op camping Zeeburg. Vorig jaar was dat een van de betere soul-avonden die ik heb meegemaakt.
Om de gasten ‘s middags een beetje te vermaken zat ik vorig jaar aan een tafeltje singelhoesjes te betekenen. Omdat ik dit jaar niet hetzelfde wil doen doe ik dit jaar alleen teksten. Om te laten zien hoe dat er ongeveer uitziet heb ik vast wat voorbeelden gemaakt:

Ik zit er waarschijnlijk alleen zaterdagmiddag, voor het geval u interesse hebt.

permalink - 0 comments