Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

Stof tot nadenken

Published: 2020-04-04 12:14:06

Af en toe stuur ik iemand eenbrief of een mail om te vragen hoe het met ze gaat. De meeste mensen met wie ik contact heb lijken de opsluiting goed te doorstaan, maar over een aantal mensen maak ik me zorgen. De opsluiting maakt alle reeds bestaande problemen groter: eenzaamheid, psychische problemen, geldgebrek, enzovoort. Ik zou meer willen kunnen betekenen voor de mensen die het moeilijk hebben maar ik weet niet hoe.
Ik verveel me nooit, dat maakt al veel verschil. Op FaceBook zie ik dat er allerlei initiatieven worden bedacht om mensen bezig te houden. Ik doe soms mee,maar eigenlijk doe ik liever wat ik zelf bedenk. Menno Kooistra vroeg iedereen om een zelfportret te tekenen. dat heb ik gedaan. Volgens mijn familie is het creepy:

Ik had de kwasten van mijn laatste schilderklus (een trappenhuis, twee weken geleden!!!) schoongemaakt op een vel papier. Ik heb nu tijd om daar mijn frustratie op af te reageren in plaats van het weg te gooien, zoals ik normaal gesproken zou doen:

Bij de buurt-uitdragerij ligt momenteel de inhoud van een mode-atelier te koop. Voornamelijk mode tijdschriften van de afgelopen dertig jaar, maar ook wat boeken en stoffenstalen.

Ik heb een tas vol dingen gekocht. Ik vrees dat ik de komende tijd veel van dit soort tekeningen ga maken:

permalink - 0 comments

Dagboek

Published: 2020-04-03 20:26:55

Sorrie voor de schrijffouten!

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2020-04-03 12:15:39

Hier zijn drie Nespresso-tekeningen die ik zou archiveren onder “cultural appreciation”:

permalink - 0 comments

Alfabetten

Published: 2020-04-02 21:30:03

Het maken van alfabetten is een rare bezigheid. Ik heb er inmiddels waarschijnlijk een kleien duizend gemaakt en ik kan me er van veel amper herinneren dat ik ze heb gemaakt. Ik doe er ook niks mee. Dus er is ook geen reden om er nog meer te maken. Maar redenen zijn ook niet alles.

permalink - 1 comment

Torpedo cafe

Published: 2020-04-01 10:20:03

Steven Boland nodigde me uit om een bezoek te brengen aan een digitaal initiatief van Karel van Helden, die het Torpedo Theater runt. Het ging via Zoom, een soort FaceTime. Zoals u weet ben ik heel analoog, maar ik dacht: ik kan het ten minste een keer proberen. En dat heb ik gisteren dus gedaan.
Om tien uur drukte ik op onderstaande code en zonder veel moeite zat ik een minuut later in een chatroom met een handvol mensen die ik niet kende.

Torppedo Cafe toegangscode

Ik kijk niet graag naar een scherm, ik houd niet van telefoneren, ik ben ook geen liefhebber van social talk, dus dit was niet echt aan mij besteed. Maar het was leuk genoeg voor een keer en het was vooral heel leerzaam.
Ik zat tijdens de gesprekken te tekenen. Ik wilde eigenlijk alle deelnemers tekenen maar daarvoor was het beelld te slecht. Ik heb uiteindelijk maar een portret gemaakt:

Wel kreeg ik een idee voor een ambigram van het woord Torpedo. Dat heb ik niet perfect uitgewerkt (ik zat in het cafe ten slotte) maar het heeft potentie:

Uiteindelijk heb ik ook nog een vel volgetekend met wat inmiddels een handschrift begint te worden:

Ik ga niet elke avond naar dat Torpedo Cafe maar ik ga het zeker nog een keer proberen. En het plan is om donderdagavond een voorstelling te organiseren, dus dat lijkt me ook een reden om dit in uw agenda te noteren.

permalink - 0 comments

Rorschach

Published: 2020-03-31 21:24:31

permalink - 0 comments

Kijkdoos

Published: 2020-03-30 18:21:41

Gisteren zag ik ons buurmeisje (drie jaar) een kijkdoos knutselen in de tuin. Vandaag dacht ik: laat ik ook weer eens een kijkdoos maken. Het werden er twee, en ik weet nu wat ik volgende keer wel en niet moet doen. Een kijkdoos maken is best lastig.

permalink - 0 comments

Martins Monthly Pinup Parlour

Published: 2020-03-29 09:14:50

Afgelopen donderdag was er weer een modeltekenavond georganiseerd door Martin Draax. Vanwege de omstandigheden ging het deze keer via een live stream op FaceBook. Het was een succes. Ik heb zoals altijd drie uur een gevecht met mezelf gevoerd en na afloop voelde ik me als herboren. Ik heb zelfs voor het eerst in weken goed geslapen.
Het model was Laura A. Dima en ondanks dat ik haar vaker heb gezien was het niet makkelijk om haar te tekenen. Maar het was heerlijk om drie uur in een activiteit te kunnen verdwijnen. En de commentaren van de andere deelnemers waren ook hartverwarmend.
Ik heb al mijn tekeningen bewaard, ook de 1 en 2 minuten schetsen.

Ik mis het uitgaan. Dit digitale evenement was een welkome onderbreking van de corona-gekte, maar het blijft een surrogaat van de analoge versie.

Ik heb wederom tegen beter weten in geprobeerd ook het gezicht van het model te tekenen. Dat maakt de tekeningen lelijk. Maar bij onderstaande tekening heeft het goed uitgepakt, al lijkt het resultaat niet op Laura. Terwijl ik dit maakte vond ik het de moeilijkste van de avond, maar achteraf vind ik het de meest geslaagde.

permalink - 0 comments

Dagboek

Published: 2020-03-28 10:36:02

permalink - 3 comments

Gustave Verbeek

Published: 2020-03-27 21:20:30

Fake Booij gaf me dit boek, dat in 1976 door de Erven Thomas rap werd uitgegeven:

Ik heb dit boek ooit gehad, maar een Amerikaanse versie, die ik ooit kocht bij de Real Free Press van Olaf Stoop. Het is een van de boeken die al lang op mijn verlanglijstje stonden. Het is een unicum, er bij mijn weten nooit een andere ambigram-strip gemaakt dan deze door Gustave Verbeek. Als je bedenkt hoe onvoorstelbaar moeilijk het is om een ambigram strip te maken, hoe onwaarschijnlijk is het dat Gustave Verbeek tussen 1903 en 1905 maar liefst 64 avonturen van Lovekins en Mufferoo tekende!
Hiet zijn er dire, en voor het gemak heb ik voor u de pagina steeds omgedraaid:

permalink - 0 comments

Dromen

Published: 2020-03-27 10:14:33

permalink - 0 comments

Audio curiosa

Published: 2020-03-26 20:22:48

Bij de post van de afgelopen weken zaten een paar interessante grammofoonplaten. Zoals deze reclameplaatjes die Fake Booij me stuurde:

Mirjam Berendse stuurde me deze Duitse Zingende Postkaart met een foto van de acteur Peter van Eyck:

En van Harrie Berkhout kreeg ik deze “plaat & speler”, een kunst project van Lucas Art:

Het plan is om in het najaar een audio archeologische voorstelling te geven in het Torpedo Theater. Als u meer wilt horen van dit soort audio curiosa kunt u dat daar. Maar eerst maar eens zien wat de noieuwe wereld orde is als deze waaanzin voorbij is.

permalink - 0 comments

Nespressorona

Published: 2020-03-25 21:26:39

permalink - 1 comment

Handletterles

Published: 2020-03-24 18:42:03

Vanmiddag mocht ik een les geven aan Artez. Dat ging via Google Teams. Tussen 12:00 en 16:00 uur mocht ik een stuk of twintig tweedejaars studenten illustratie en animatie langs dit digitale kanaal proberen de beginselen van het handletteren bij te brengen. Het is behelpen, dit kun je beter live doen, maar goed, dat ging niet, dus ik heb er maar het beste van gemaakt. Hoe het de studenten is vergaan kan ik niet zeggen, maar ik heb vanmiddag een heleboel geleerd!
Er kwam van alles voorbij dat ik graag meer aandacht en tijd had willen bieden. Zoals een schets van een van de studenten waarin ik een alfabet zag. Dat heb ik meteen maar uitgewerkt:

Aris de Vries vroeg wanneer ik op FaceBook een letterworkshop ga doen. Dat is een goed idee en dat ga ik binnenkort dan ook doen. Dus wordt vervolgd!

permalink - 0 comments

Lettering

Published: 2020-03-23 21:52:40

Ik mocht de Nederlandse editie van het boek “Groepstherapie” van Manu Larcenet letteren. Er zitten aardig wat titles in en die heb ik zoveel mogelijk in de stijl van de originele Franse uitgave gedaan. Hier zijn er een paar:

In het boek komen de titels in kleur en wordt er ook nog wat aan gefotoshopt omdat de titels in de tekeningen verwerkt zitten. Wat ik heb gedaan is verre van perfect, maar binnen de beperkingen van de deadline en het honorarium is dit meer dan redelijk, lijkt me. Ik heb decennialang geprobeerd om voor het letteren van dit soort titels extra betaald te krijgen. Dat heb ik allang opgegeven, ik ben al blij dat ik af en toe nog letterwerk krijg. Zeker nu.

permalink - 0 comments