Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

Zines

Published: 2019-12-07 09:18:24

Het afgelopen jaar heb ik op een stuk of vijf beurzen gestaan met mijn zines. Die verkoop ik tegenwoordig voor 1 euro. Maar ik verkoop nooit genoeg om de tafelhuur te kunnen betalen, laat staan de reis- en andere kosten. De meeste zines die ik maak geef ik weg. Ik kan me deze hobby permitteren maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niet verbaast dat er zo weinig belangstelling voor is.
Gisteren sprak ik met Ger van Wulften. Hij is drastisch aan het opruimen. Als ik dat hoor snijdt het in mijn hart. Zijn archief zou in zijn geheel bewaard moeten worden, maar daar is geen serieuze belangstelling voor. Ger zei dat hij geen zin heeft om de rest van zijn leven oud papier te verplaatsen omdat hij liever andere dingen doet. Ik snap dat volkomen, maar toch. En ik voel dat ik zelf ook een keer moet ophouden met het verplaatsen van oud papier. Vandaag was ik iets kwijt en heb twee kasten met oude en nieuwe zines overhoop gehaald. Dat is niet de eerste keer. Het is halve dag werk om alles weer een keer op volgorde te zetten, maar voor wie?

Ik zet dit vraagstuk op mijn lijst met eindejaarsactiviteiten. Vanaf volgend jaar wil ik het anders aanpakken.

permalink - 0 comments

Beurs voor Bijzondere Uitgevers

Published: 2019-12-07 08:38:50

Morgenmiddag vindt in Paradiso de Beurs voor Bijzondere Uitgevers plaats. Ik heb een halve tafel gekregen. Ik had om een hele tafel gevraagd,maar er gaat altijd wel iets fout bij deze beurs, en dat is de charme van het feest. Ik sta nu midden in de grote zaal, op een onbereikbaar schier-eiland, met meer zines dan er op de tafel passen. IK heb er veel zin in! Alle zines kosten 1 euro, er is geen korting en er wordt niet onderhandeld.
Gisteren heb ik nog een laatste zine voor de Beurs gemaakt:

Het is een zine met een leren omslag. Ik kocht ooit een stuk of vijftien kleine staaltjes kunstleer en die zijn nu verzined. De inhoud is een schrijfexperiment dat goed uitpakte. Maar als u het wilt zien zult u morgen naar Paradiso moeten komen en een euro meenemen.

permalink - 1 comment

Kijk (3)

Published: 2019-12-05 20:07:14

Zo zagen de pagina’s van de Kijk er uit in de jaren zeventig:

U ziet hoeveel tekeningen er op een enkele pagina staan. Het is niet allemaal over onderwerpen die mij interesseren maar de tekeningen zijn van ongelooflijke kwaliteit.

permalink - 0 comments

Kijk (2)

Published: 2019-12-04 20:02:06

Hier zijn nogmaals wat illustraties uit het blad Kijk zoals dat verscheen in de vroege jaren zeventig. De namen van de tekenaars worden helaas niet vermeld.

Ik weet nog steeds niet wat ik met dit materiaal ga doen. Ik heb geen ruimte om al die tijdschriften te bewaren en ze ruiken niet echt fris bovendien. Maar misschien kan ik een paar zines maken met de beste illustraties. Maar dat lukt niet meer voor aanstaande zondag, als in Paradiso de Beurs voor Bijzondere Uitgevers plaatsvind. Als u komt kunt u me vinden in het midden van de grote zaal, met een tafel voor 1 euro zines.

permalink - 0 comments

Terugval

Published: 2019-12-04 19:17:53

Na een periode van afwezigheid wegens allerlei zaken die te oninteressant zijn om te vermelden, kan ik eindelijk weer eens wat op dit blog zetten. Helaas voor u is dat het resultaat van een kleine terugval.

permalink - 0 comments

Singelhoesjes

Published: 2019-12-02 20:09:35

Na een week of twee niet fit te zijn geweest werd ik twee dagen geleden wakker en wist ik meteen dat ik weer beter was. Dat is een geweldig gevoel. Ik heb mijn bezigheden behoorlijk verwaarloost maar het aardige is dat ik nu lekker alles kan inhalen. Ik beloof altijd iedereen van alles en als ik een tijdje niet veel doe, loopt de achterstand op. Zo had ik iemand wat singelhoesjes beloofd. Die heb ik vanavond gemaakt:

permalink - 0 comments

Kijk (2)

Published: 2019-11-24 11:47:24

Ik schat dat er in de stapel Kijks die ik naast mijn bureau heb liggen een kleine duizend illustraties staan. En er zit geen slechte tussen. Ik ben echt verbijsterd. Ik wist niet dat de Kijk zo goed was. De stapel die ik heb is wat aangetast door vocht. Ik weet niet hoe lang ons gezin deze ietwat onwelriekende schat nog in ons huishouden tolereert, dus ik ga proberen zo snel mogelijk alles te scannen.

permalink - 0 comments

Kijk

Published: 2019-11-23 11:23:14

Onlangs kocht ik een stapel Kijks uit de eerste helft van jaren zeventig. Ik ken de Kijk uit de jaren tachtig; toen had ik een abonnement. Ik las het blad met veel plezier en beseft toen al hoeveel moeite er werd gedaan om dat blad te maken. Maar het blad was begin jaren zeventig nog veel en veel mooier dan toen ik het las als jongen! Er staat namelijk geen foto in, alles is getekend en er staan niet zelden zes tekeningen op een bladzijde. De tekenaars worden niet met naam genoemd,ik vermoed dat er weinig Nederlanders bij zitten. Hier zijn vast wat omslagen, ik ga morgen wat illustraties scannen:

permalink - 0 comments

Schetsboek

Published: 2019-11-21 21:37:27

Drie tekeningen gemaakt in mijn schetsboek tijdens een treinreis:

Ik ben in de loop der jaren een paar schetsboeken kwijtgeraakt, ik ben sowieso een hoop tekeningen kwijtgeraakt, ik kan zelf amper enige ontwikkeling in mijn tekeningen zien, er moeten er duizenden rondslingeren, dus waarom zou een mens met een werkend stel hersens er nog drie bijmaken? Geen idee.

permalink - 0 comments

Straatvondst

Published: 2019-11-20 15:13:48

Gisteravond zag ik drie dozen met boeken op straat staan toen ik naar huis fietste. Het regende een beetje en de bovenste boeken waren zeiknat, maar er zaten prachtige kinderboeken tussen. Ik heb meer meegenomen dan wijs is omdat nat papier nooit meer mooi wordt. Uiteindelijk heb ik er maar een projectje van gemaakt dat ik in de toekomst vaker zal doen: ik heb alle hele bladzijdes in enveloppen veranderd.
Een boek omtoveren in een stapeltje enveloppen geeft voldoening. Het stelt het weggooien nog even uit.
Er zat een mooi boek tussen van Hope Vestergaard en Valeria Petrone, “Potty animals”:

Daar ontbraken pagina’s in en de vorige eigenaar had er in getekend, dus dat kon ik zonder schuldgevoel kapot maken. Maar als ik zulke boeken niet meeneem worden ze sowieso vernietigd dus mijn schuldgevoel is niet heel groot meer. Er zijn teveel spullen op deze planeet. Het is redden wat er te redden valt.

permalink - 1 comment

De Platenboef

Published: 2019-11-19 10:37:09

Toen ik zondag in Rotterdam was voor Cross Comix had ik wat tijd over. Tot mijn verrassing was De Platenboef gewoon open op zondag. Ik heb daar alleen de uitverkoopbakken doorgeploegd: singels voor 1 euro, elpees voor 50 cent. Dit zijn een paar van de platen die ik kocht:

Ik koop zelden iets zonder een reden. Al deze platen passen in een project waar ik mee bezig ben. U heeft natuurlijk volkomen gelijk als u zegt dat ik gek ben om zoveel meer projecten te beginnen dan ik aan kan. Maar ik heb liever teveel te doen dan te weinig.
Zonder toelichting zult u waarschijnlijk niet begrijpen waarom ik bepaalde platen koop. Daarom zal ik een plaat toelichten:
Bill Haley maakte de plaat die als het startpunt van de commerciële rock’n’roll wordt beschouwd. Dat lied en de liedjes die hij in die beginperiode maakte vind ik geweldig. Maar daarna ging het al snel mis. Ik weet niets van Bill Haley en ben ook niet van plan om me er in te verdiepen. Maar ik luister naar zijn platen en wat ik hoor is dat hij zijn hits in elke land meerdere keren opnieuw heeft opgenomen. En het werd steeds minder goed. Nooit echt slecht, maar alles wat de originele hits zo goed maakte zat er al snel niet meer in. Ik hoor ook vaak geen van de originele Comets op de later opnames meespelen. Ik vermoed zelfs dat op sommige nummers die op Bill Haley elpees staan Bill Haley zelf niet meedoet. Zoals op het “Caravana Go Go” dat op de elpee staat die ik voor 50 cent bij De Platenboef kocht. Een fascinerend fenomeen, zo’n held die langzaam uit zijn eigen verhaal verdwijnt. Er zijn tientallen compilaties van Bill Haley te koop, maar ik zou daar graag eentje aan toe voegen, waarop deze vreemde verdwijntruc te beluisteren is.

Ik heb een compilatie gemaakt met 25 liedjes die voor mij het interessantst zijn:

Als u met een goed argument of ruilmateriaal komt, stuur ik u graag een ceedeetje op. Het klinkt net allemaal even geweldig, u bent gewaarschuwd.

permalink - 1 comment

Tekenen in de trein

Published: 2019-11-18 16:44:31

Ik was een beetje ziek tijdens het Comic Cross festival. Niet echt zo ziek dat ik niet rond kan lopen maar koortsig. Als ik verder niet echt veel te doen heb, vind ik dat niet erg. En die idiote dromen die ik heb als ik koorts heb vind fascinerend. En tekenen gaat bijna altijd ook wel. In de trein heb ik oa deze twee tekeningen gemaakt:

permalink - 0 comments

Cross Comix

Published: 2019-11-18 16:12:08

Ik heb van mijn bezoek het Cross Comix Festival een verslag proberen te doen in zine-vorm. Die heb ik op FaceBook gezet maar hier zijn ze nogmaals:

permalink - 1 comment

Help

Published: 2019-11-15 13:57:00

Morgen mag ik een workshop geven in Donner ter gelegenheid van Cross Comix. Het is een vierluik, de andere deelnemers zijn Wilbert Plijnaar, Hanco Kolk en Marloes Dekkers. Ondanks de aanhoudende koorts heb ik hier veel zin. De vraag is waarom?
Ik sta graag op een podium om iets te vertellen. Dat is raar want ik ben over de gehele linie graag alleen. Maar ik hou van vertellen, inspireren, en ik vrees dat ik ook ijdel ben. Dat laatste zit in de weg, en ik heb meermalen op een podium gestaan in het besef dat mijn ijdelheid de presentatie verpestte. Wat ik wil is op een podium staan zonder aan mezelf te denken en helemaal op te gaan in wat er op het moment gebeurt. Het voelt alsof ik dan met succes een raket bestuur. Van te voren weet ik nooit wat het gaat worden. Het hangt van zoveel af: voorbereiding, publiek, temperatuur, gezondheid, techniek, thuissituatie, enzovoort. Veel van deze factoren heb ik niet onder controle dus ik ben altijd gespannen als ik een podium op mag.
Mocht u denken, dat lijkt me wel wat zo’n workshop: het kost 40 euro ( voor studenten 25), de inloop is om 11:30 en de workshops duren van 12 tot 17 uur. Ik denk dat je ook losse workshops kunt volgens en dan is de volgorde Wilbert, Hanco, Marloes en ik.

Iets geheel anders: in de uitdragerij hier om de hoek, Mevius, ligt een groot deel van de het archief van Seth Gaaikema. Veel knipsels, foto’s, boeken, enzovoort. Ik heb weinig met het werk van Seth, al heb ik ooit met plezier naar hem geluisterd. Er lag in een doos een foto die me opviel:

Zonder bril leek het of de letters van mij waren. Maar ik zag meteen al dat de balloon niet door mij is getekend. Bij nadere bestudering, thuis met leesbril, zag ik dat het letters van Meini Gouwenberg zijn. Soms vergeet ik dat ik veel van mijn letters heb gebaseerd op de letters van Meini. Mooie aanleiding om morgen in Donner zijn naam even te noemen.

permalink - 0 comments

Hiphop

Published: 2019-11-15 13:38:00

Vandaag kreeg ik een brief met bijlages van Pieter Dorrenboom. Als ik daar de details van zou vertellen zou u alleen maar jaloers worden, dus dat ga ik niet doen. Maar er zat een cassette in de envelop:

Pieter kreeg deze tape ooit van Marcel Verbaas maar dacht ik er meer plezier aan zou beleven. De tape zit al een paar rondjes in mijn cassettespeler en ik vind het inderdaad prettig om dit weer eens terug te horen.
Er is teveel muziek. Als er geen directe aanleiding voor is, zoals in dit geval de cassette die Pieter me stuurde, zou ik niet naar old school hiphop hebben geluisterd. De kans is groot dat ik naar muziek had gekluisterd die ik een stuk minder goed vind. Leve je vrienden!
Ik heb aardig wat old school hiphop vinyl in kast staan. Het is niet allemaal even goed maar sommige platen zijn na al die jaren voor mij nog steeds onovertroffen. Zoals New Funky Nation van de Boo-Yaa T.R.I.B.E.:

Of Fu Schnickens:

En deze…

En zo kom ik de avond wel door. Ik heb heel weinig met de hiphop van nu. Dat moet leeftijd zijn,maar het is moeilijk om niet te denken dat de rap ooit beter was dan nu.

permalink - 0 comments