Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

HLZ (2)

Published: 2021-01-25 17:19:55

Terwijl ik met de letters in het HLZ bezig was, en inmiddels bekend was dat ik ook gewoon huischilder ben, vroeg iemand of ik misschien kans zag de tafels in het natuurkundelokaal op te kanppen. Het gaat om vijftien houten tafels, die er zo uitzagen:

De geschreven teksten waren geen probleem; die schuur je er makkelijk af. Maar er was ook flink in de tafels gekrast en als je eenmaal begint met schuren moet je alle lak er af schuren. Dit was ooit lang geleden heel goed gelakt met keiharde botenlak.
Ik heb een tafel op proef gedaan en dat lukte, zij het met enige moeite. Ik heb Bram gevraagd of hij deze klus samen wilde doen. Hij zei ja, de school ging accoord en dus heb ik met Bram alle tafels gedaan. Ondanks twee professionele stofzuigers, maskers en de ramen open was het een klus die ik niet elke week zou willen doen. Maar toen alle lak er af was, was het opnieuw lakken (vijf dikke lagen!) een feest.
Voorlopig wordt op scholen geen les gegeven en dus zien de tafels er voor onbepaalde tijd zo uit:

permalink - 0 comments

HLZ

Published: 2021-01-24 17:01:09

Vorig jaar werd ik gevraagd of ik in het Hervormd Lyceum Zuid de belettering wilde doen. Het gebouw werd geschilderd en de directeur wilde het Amsterdamse School gevoel terugbrengen. Dit is de originele belettering boven de ingang:

Het zijn niet heel typische Amsterdamse School-letters. Ik heb het wel als een alfabet uitgewerkt, maar ik heb ook een paar variaties op deze letter gemaakt, waaronder deze letter die uiteindelijk werd gekozen:

Oorspronkelijk was het plan om op alle lokaaldeuren de cijfers te schilderen, en af en toe een naam van een ruimte. Ik heb helaas nog geen foto’s van alles gemaakt, maar de cijfers op de deuren zien er zo uit:

De foto’s van de andere teksten laat ik een andere keer zien. Ik ben geen geoefende letterschilder, maar met veel geduld en concentratie is het allemaal gelukt.
Het schilderen van de letters bleek niet het echte werk. Toen we het plan bespraken stelde ik voor om ook een paar veranderingen in te voeren, zodat de er een soort logische route-aanwijzing voor nieuwe bezoekers kwam. Dat betekende onder andere dat boven elke gangdeur op de muur kwam te staan welke lokalen zich achter die gangdeur bevinden. Die informatie heb ik dus ook op de muren geschilderd. Daaranaast kwamen er bordjes voor alle mensen die een vaste werkplek hebben. En bordjes met mededelingen. Het was niet praktisch en betaalbaar om al die informatie op de deuren en muren te schilderen, dus Fake Booij heeft de letters gedigitaliseerd en gezorgd dat er fraaie bordjes kwmaen. Dit zijn er een paar, maar het gaat om een stuk of vijftig bordjes:

Het project is bijna klaar en ik kan bijna niet geloven hoe soepel en plezierig dit ging.

permalink - 4 comments

Markante mensen

Published: 2021-01-23 22:44:00

Ik zou graag een serie portretten willen maken van markante mensen die ik zelf heb meegemaakt. Ik hoef ze niet noodazelijk persoonijk te hebben gekend, als ik ze ken van de radio of van optredens waar ik bij was, is dat ook goed. Het gaat me om het in kaart brengen van de mensen die in mijn leven iets belangrijks en goeds betekenden.
Momenteel wordt mijn leven voor een groot deel ingekleurd door witte boorden criminelen en overbetaalde imbecielen. Wat een verschil me de tijd dat ik elke week Herman Brood, Jules Deelder en Simon Vinkenoog ergens zag of hoorde. Het voelt alsof dit soort mensen is uitgestorven.
Dit is niet Bennie Jolink:

Het moet de Haagse dichter Adriaan Bontebal voorstellen. Ik kan me niet herinneren dat ik hem ooit ergens in levende lijve heb gezien, ik herinner me ook geen enkel gedicht van de man. Hij stierf in 2012. Net als alle andere mensen die ik in gedachten heb voor dit project was hij van de straat. Tegenwoordig is het internet belangrijker dan de straat voor veel mensen. Met als gevolg een laffe, saaie en uiterste neppe generatie bekende mensen. Ik ben zooooo blij dat ik andere tijden en andere mensen heb meegemaakt.

permalink - 0 comments

Alfabetten

Published: 2021-01-22 19:50:13

permalink - 0 comments

Alfabetten

Published: 2021-01-21 19:47:33

Mijn alfabet-accu lijkt een beetje leeg te lopen, maar zolang de inspiratie duurt pers ik er uit wat er in zit. Het zijn geen hoogvliegers maar er kan later met enige afstand en moeite nog wat van gemaakt worden.

permalink - 0 comments

Het Wilde Westen (2)

Published: 2021-01-20 14:13:14

De verleiding is groot om een hele serie variaties op de cowboy-letter te maken. Vooral ook omdat dit een beetje afleidt van de ramp die zich in de wereld voltrekt en waar tot mijn verbijstering veel mensen nog steeds hun schouder over ophalen of grapjes over maken.
Hier zijn er twee, en hopelijk tevens de laaste twee:

Ik wil hier niet mee door gaan omdat de variaties steeds kleiner worden en niemand meer ziet dat er verschillen zijn. Bovendien heb ik nog 400 bladzijdes te gaan in “1Q84” van Murakami.

permalink - 0 comments

Het Wilde Westen

Published: 2021-01-19 10:18:32

Vorig jaar heb ik enkele bordjes geletterd in een strip die zich afspeelt in het Wilde Westen. De letters die daarvoor gebruikt worden kent iedereen, maar als je ze op bordjes ter grootte van een dubbeltje moet letteren, moeten de letters gesimplificeerd worden. Ik heb mijn eigen versie van deze cowboy-letters ontwikkeld, die ik redelijk snel kan tekenen:


Het principe van deze letters is dat de verticale stokken heel dun zijn en de schreven en horizontale lijnen heel dik. Maar als je dat met een lineaal exact volgens de regels tekent wordt het erg lelijk, dus ik voeg er altijd wel wat onregelmatigheden in. En als je de letters in outline tekent en er wat kleur aan toevoegt ziet het er al snel overtuigend uit:

Ik vermoed dat er een paar duizend fonts bestaan van dit soort cowboy-letters. Maar ik heb gisteren toch deze twee alfabetten getekend:

permalink - 2 comments

Nespresso

Published: 2021-01-18 22:14:23

Dit weekeinde kreeg ik weer eens te horen dat ik me niet zo druk moet maken. Het zal lief bedoeld zijn, maar a) ik maak me niet de hele dag druk, daar heb ik het te druk voor met andere dingen, en b) ik zou tegen iedereen willen zeggen: maak je wél druk! Ik denk niet dat er veel te doen valt tegen wat de machthebbers voor ons op hun agenda hebben, maar bewustzijn is onze enige bescherming. En als er onder mensen voldoende bewustzijn is, gaat de rest vanzelf.
Omdat ik het zat word om telkens weer hetzelfde verhaal te vertellen of links te geven naar video’s waarin dat verhaal beter wordt verteld dan ik het kan, zijn er hier nog twee en dan houd ik er voorlopig mee op.

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2021-01-17 21:09:35

Het verbaast me hoe weinig begrippen als “waarheid” en “werkelijkheid” momenteel nog lijken te betekenen. Eeuwenlang waren mensen obsessief bezig om te begrijpen wat deze begrippen betekenen, tegenwoordig gaat bijna alles over macht en meningen. Naar mijn idee is dat compleet verkeerd en het loopt ook nooit goed af met mensen die de waarheid en werkelijkheid geweld aan doen. Zoals ik het zie zijn we onze eigen straf en beloning. Dat maakt het heel pijnlijk om aan te zien wat mensen zichzelf momenteel aan doen. Gelukkig ligt er hier in de kast nog een flinke voorraad Nespresso-verpakkingen.

permalink - 0 comments

Alfabetten

Published: 2021-01-16 14:56:34

Soms lijkt het tekenen van alfabetten op het maken van muziek. Je kunt keurig de regels volgen, je kunt een liedje uit een bepaald genre omzetten in eenader genre, je kunt ook gewoon improviseren. Improviseren leidt meestal tot een alfabet dat er “best mooi” uitziet maar niet klopt. En het is meestal ook niet kloppend te maken omdat er geen onderliggend patroon bestaat. Gisteren maakte ik dit alfabet:

Ik had een paar uur zitten tekenen en dat helpt om los te komen: ik schetste dit alfabet in een paar minuten. En eigenlijk hoefde ik er verder niks aan te doen. Het is volledig geimproviseerd, er is geen consequente structuur, maar toch lijken de letters behoorlijk cogerent.
Onderstaand alfabet schetste ik ook a la improvise, maar dit was een hoop werk om er nog wat toonbaars van te maken:

permalink - 1 comment

Alex Belfield

Published: 2021-01-15 17:46:11

Veel van de video’s die ik de afglopen maanden in dit blog heb gelinkt zijn inmiddels van YouTube verwijderd. Vaak zijn de complete accounts van de makers ook verwijderd. Sinds een paar dagen krijgt Alex Belfield ook geen video’s meer geupload. Hij was zo moedig om misstanden en schandalen aan te kaarten, en dat mag tegenwoordig niet meer. Als minister mag je mensen bedriegen en beliegen maar als burger mag je de waarheid niet meer vertellen. En wie nu nog steeds denkt dat het om een virus gaat, mag me dit graag uitleggen.

permalink - 0 comments

Alfabetten

Published: 2021-01-15 17:19:01

Ik heb geprobeerd alle alfabetten die ik heb getekend te nummeren en te verzamelen in multo-mappen. Het zijn er minstens vijfhonderd. Driekwart valt in de categorie onbruikbaar, maar dan blijven er nog steeds honderd over die de maoeite waaard zijn om uit te werken. Telkens als ik me voorneem om daaraan te beginnen krijg ik zin om nieuwe alfabetten te tekenen.
Hier zijn er twee:

De bovenste heeft potentie, al moet er nog flink aan worden gesleuteld. De onderste kunt u gerust vergeten, die ziet u nooit meer terug.

permalink - 1 comment

Avondklok

Published: 2021-01-14 22:19:44

Af en toe fiets ik ‘s avonds door de stad. Dat volet alsof ik een van de weinige overlevenden van een atoom-aanval ben. Het is beangstigend, zo weinig verkeer in een stad als Amsterdam.
En nu wil de regering een avondklok instellen. Ik werk overdag en een paar keer per week ga ik bij iemand op bezoek, zoals onze zoon, met wie ik schaak. Soms wilde ik dat ik betere woorden wist dan achterlijk, krankzinnig, misdadig en hemeltergend.
Dit alfabet is na meerdere verbeter-sessies op de stapel “hopeloos” beland:

Meestal, als een alfabet niet lukt, krijg ik er zo’n hekel aan dat ik ook de kleuren slecht kies:

permalink

Gerrit de Danser

Published: 2021-01-11 21:46:43

Hier schreef ik ooit iets over Gerrit Lakmaker alias Gekke Gerrit, Gerrit de ethersnuiver of Gerrit de danser. Hij was een van de mensen die deel uit maakten van de Magies Sentrum scene. Later verhuisde hij naar Rotterdamm en maakte fraaie schilderijen. Ik kon een paar jaar geleden geen goede foto van hem vinden en wist dus amper hoe hij eruit zag.
Roalnd vond stuurde me gisteren een foto die is gemaakt door Cor Jaring. Daarvan maakte ik dit portret:

Ik weet niet of het lijkt, maar de foto geeft me wel een beter idee van hoe Gerrit er uit heeft gezien.
Ik weet niet waarom deze man mij bezighoudt. Ik las in allerlei vage boeken een paar hele korte tekstjes waarin hij voorkwam. Ik vind hem interessanter dan de mensen die in de geschiedenisboeken over Amsterdam in de jaren zestig een hoofdrol hebben toegedeeld gekregen.

permalink - 0 comments

Alfabet

Published: 2021-01-10 20:32:37

Milan vroeg hoe lang ik over het letteren van een pagina doe. Ik schat dat ik, als ik eenmaal op gang ben, twee bladzijdes per uur doe, en soms drie, als het makkelijk werk is. Maar de strips die ik het afgelopen jaar heb geletterd waren vaak meer werk. Ik wil hier niet over zeuren, maar het is slecht betaald werk. Als ik een huis schilder verdien ik evenveel of meer.
Over het tekenen van een alfabet doe ik gemiddeld een halve dag. En dan heb ik iets als dit:

Dat is wat ik een goed uitgewerkte schets noem. Voor “Man van letters”, dat binnenkort verschijnt, werk ik zo’n schets nog een keer uit om alle kleine foutjes er uit te halen.
Maar eigenlijk kijk ik nooit op een klok als ik werk. Als ik een afspraak heb zet ik een wekker en verder leef ik zonder kloktijd. Toen ik veertig werd was ik heel erg bezig met tijd en daar werd ik gek van. Ik heb toen als een soort experiment mezelf de vrijheid gegeven om zo min mogelijk over tijd te denken. Niet alleen lukte dat heel makkelijk, in tegenstelling tot vele andere pogingen om mijn gedrag te veranderen, maar het was ook het beste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Als ik niet meer kan werken als huisschilder ga ik cursussen “tijd” geven.

permalink - 2 comments