Showcase

Soundtrack of my life

.
Because of a copyright dilemma there is no longer any music on this site. As soon as this is sorted out, this blog will have a soundtrack again.

Subscribe to feed

Alfabetten (2)

Published: 2020-12-04 10:56:37

In principe maak ik drie soorten alfabetten. Ten eerste de min of meer traditionele letters, die met een beetje fanatsie gebruikt zouden kunnen worden voor een poster of een boekomslag. Zoals deze:

Dan zijn er de alfabetten met letters die nergens op lijken. Omdat ik weinig typografische kennis heb, vrees ik dat vromgevers en typografen hier niet veel in zullen zien. Maar dit is wel het leeuwendeel van mijn alfabettenproductie. Zoals deze:

En ten slotte zijn er de getekende alfabetten. Typografisch onbruikbaar, maar populair op Pinterest:

Voor het project dat ik met Ger van Wulften doe probeer ik een evenwichtige keuze te maken. Er worden veel darlings vermoord en ik ben alles aan het hertekenen zodat ik mezelf niet achteraf voor mijn kop ga slaan omdat er domme foutjes in zijn blijven zitten.
Ger zou het graag voor kerst klaar willen hebben maar ik heb geen haast. Voor de verkoop hoef ik het niet te doen, het is vooral een heel luxe visitekaatje.

permalink - 0 comments

Muziek

Published: 2020-12-03 15:46:23

Toen ik vorig jaar zestig werd was ik van plan de rest van mijn leven zoveel mogelijk uit te gaan. Nou deed ik dat al een paar keer per week, maar omdat naar live optredens gaan en dansen ongeveer het liefste is dat ik doe en omdat ik niet eeuwig op deze planeet ga rondhangen dacht ik mijn uitgaansleven nog wat op te schroeven. En toen begon de corona-crisis.
Ik kan me heel goed vermaken met andere bezigheden, maar ik mis het uitgaan. Ik mis niet alleen het dansen en de live muziek, ik mis ook het rondhangen op vage plekken, het drinken, het kletsen, het ´s nachts naar huis fietsen of toch nog even ergens anders heen te gaan. Ik kan me op dit moment niet goed voorstellen wanneer dat ooit weer mogelijk gaat zijn.
Af en toe kijk ik naar live muziek op YouTube, in de genres waar ik het liefst naar toe ging. Het komt niet in de verste verte in de buurt van het echte werk maar alles is beter dan niks. Ik houd van het kanaal Bopflix, dat al jaren opnames van bandjes maakt. Hier zijn vijf van die opnames. Tamelijk random, er zijn nog betere, maar als ik een van deze vijf bandjes dit weekeinde live zou kunnen zien had ik daar heel wat voor over.

permalink - 0 comments

Portret

Published: 2020-12-02 22:31:04

Onlangs kreeg ik een mailtje van iemand die heel lang geleden een Showcase-doos heeft gekocht. Hij heeft me destijds een mail gestuurd met een foto, met het verzoek of ik een portret wilde tekenen. Dat heb ik gedaan, maar ik was niet tevreden, heb de tekening niet verstuurd en ben het vergeten. Tot dus onlangs dat mailtje kwam.
Ik heb meteen het portret alsnog gemaakt. Dat was heeeel lastig, want de laatste keer dat ik een portret heb getekend zal meer dan een jaar of twee geleden zijn.

Het tekenen van alfabetten gaat me beter af. En met mijn nieuwe software kan ik het ook mooi inkleuren;

Binnenkort meer nieuws over het alfabetten project!

permalink

Alfabetten

Published: 2020-12-01 20:20:47

Voor het alfabetten-project dat ik met Ger van Wulften doe, ben ik mijn alfabetten aan het hertekenen. Niet allemaal natuurlijk, maar wel zo veel mogelijk, zodat de beste kunnen worden gebruikt voor de op stapel staande uitgaves. Aanvankelijk was ik wat roestig, maar inmiddels heb ik de schwung weer in de vingers.
Als een alfabet in de eerdere versies al redelijk goed gelukt is, is het relatief makkelijk om het goed uit te werken. Maar het is spannender om iets proberen te maken van alfabetten waar ik eigenlijk helemaal niet tevreden over ben. Zoals deze drie, die nu geproveerd zijn van kansloos naar kandidaat voor publicatie:

permalink - 2 comments

Ad Nuis

Published: 2020-11-30 21:47:47

De afgelopen dagen had ik last vanb wanhoop. Dat werkt vooral door in mijn inspiratie. Die heb ik momenteel weinig tot niet. In mijn directe omgeving word ik veelal gezien als een idioot en ondertussen zie ik de samenleving langzaam maar zeker instorten. Goddank is er iemand als Ad Nuis, die bij Cafe Weltschmerz mijn mening beter verwoordt dan ik ooit zou kunnen.

permalink

't Groene Achterhuis

Published: 2020-11-30 17:35:57

Kennissen zijn verhuisd naar een fraai huis in Zaandam. De vorige eigenaar heeft veel tijd en liefde in dit huis gestopt. Ik ga een naambordje maken en vroeg of er misschien ergens in het huis een lettering is te vinden. En ja: op de achterkant staat dit te lezen:

Het is niet echt een mooie lettering maar wel een originele. Ik heb er dit van gemaakt;

Voorlopig komt er alleen een naambordje maar nu het alfabet er is komt er vast meer.
Ik ben met Ger van Wulften bezig aan een luxe uitgave van een aantal alfabetten die ik heb getekend. Als het goed is kunt u een exemplaar onder kerstboom leggen. Ik ben voor dit project mijn favoriete alfabetten aan het hertekenen. Zoals deze, die waarschijnlijk niet door de selectie komt:

permalink - 0 comments

Kleurenplaten

Published: 2020-11-29 19:42:07

In mijn exemplaar van “ De wonderen van het heelal” zouden 24 kleurenplaten moeten zitten. Die zijn er door een vorige eigenaar van het boek merendeels uit verwijderd. Er blijven er tien over. Die zijn niet verbijsterend mooi, maar toch de twee euro, die ik voor dit boek betaald, dik waard:

In het boek zijn de kleuren beter dan op uw scherm. Dat ligt aan mijn scanvaardigheden. Daar wordt aan gewerkt.

permalink - 0 comments

Lichtgevende vissen

Published: 2020-11-28 19:18:35

Een van de eerste hoofdstukken in “ De wonderen van het heelal” gaat over lichtgevende vissen. Die leven op grote diepte en het verbaasde me om te lezen hoeveel men in 1930 al van deze vissen wist.
In het boek staan 25 kleurenplaten, de rest van de tekeningen en foto’s is in zwartwit. Zoals het hele hoofdstuk over de lichtgevende vissen. Maar om u een indruk te geven van dit prachtig boek is hier dit hele hoofdstuk:

Er staat geen colofon in mijn exemplaar van het boek. Ik vermoed dat er wat bladzijdes ontbreken. Maar daar lig ik niet wakker van, er blijven zo’n vijfhonderd bladzijdes over!

permalink - 1 comment

De kanalen op Mars

Published: 2020-11-27 18:52:51

Onlangs kocht ik dit spectaculair goede boek:

Ik wil de komende dagen een en ander uit dit boek laten zien, maar vandaag beperk ik me tot een onderwerp dat me al heel lang fascineert: de kanalen op Mars.
Het boek is van 1930 en in de twee stukken die aan de kanalen op Mars zijn gewijd wordt al twijfel uitgesproken over dit fenomeen. Het geloof in de kanalen op Mars liep op zijn laatste dagen. Hier is een foto van Mars uit “ De wonderen van het heelal”:

En dit is een van kaart van de vorst op Mars:

Van de kanalen op Mars staan in het boek twee verschillende kaarten:

Het interessante aan dit fenomeen is dat heel veel wetenschappers er van overtuigd waren dat er op Mars kanalen waren te zien. Ze maakten er zelfs gedetailleerde kaarten van en bedachten allerlei verklaringen. Maar toen verdween het verschijnsel: ineens geloofden mensen er niet meer in en kon men de kanalen ook niet meer zien. Dit is echt heel vreemd. En tekenend voor de wetenschap. Wie denkt dat de huidige wetenschap alles helemaal goed ziet zou over honderd jaar nog eens terug moeten komen op aarde. Ik vermoed dat er weinig van de huidige wetenschappelijke ideeen over zullen zijn gebleven.

permalink - 1 comment

Nespresso

Published: 2020-11-26 12:34:42

permalink - 0 comments

Nespresso

Published: 2020-11-25 12:12:58

permalink - 0 comments

Bonnen (4)

Published: 2020-11-24 11:19:18

Misschien vraagt u zich af wat ik in hemelsnaam met al die distributiebonnen ga doen. Maar dan heeft u toch niet opgelet. Ik bedoel, what else?

permalink - 1 comment

Bonnen (3)

Published: 2020-11-23 11:02:09

Op de foto’s met losse papiertjes uit het sigarendoosje met distributiebonnen staan twee dingen die me het meest ontroerden. Een gemarmerd klein boekje ter grootte van een halve ansichtkaart en een heel klein papieren portemonneetje. Het gemarmerde boekje bevat allerlei vakjes om losse bonnetjes in te bewaren. De bonnetjes zijn vaak niet groter dan een kwart postzegel maar hadden de waarde van een brood of een pakje sigaretten.

Ik probeer me voor te stellen hoe de mensen zich gevoeld moeten hebben toen ze de bonnetjes in en uit dit boekje deden.
Het papieren portemonneetje is nog indrukwekkender:

Ik heb nooit in mijn leven mezelf iets tekort hoeven doen. Deze bonnen zijn van 75 jaar geleden. Een deel van mijn vrienden is ouder dan 75. De rest kunt u zelf bedenken.

permalink - 1 comment

Bonnen (2)

Published: 2020-11-22 10:47:27

In het Agio sigarendoosj dat ik afgelopen vrijdag op het Waterloopplein kocht zitten een paar complete vellen bonnen, vooral veel losse bonnetjes en een aantal incomplete velletjes:

Er zaten ook wat andere papiertjes in het doosje. Zoals deze:

Al met al een fascinerend stukje geschiedenis dat, zeker in de huidige tijd, te denken geeft.

permalink - 1 comment

Bonnen

Published: 2020-11-21 10:04:38

Dit sigarendoosje kocht ik vrijdag op het Waterlooplein:

Het bleek vol te zitten met distributiebonnen uit de Tweede Wereldoorlog:

In 1944 was dit een schatkist geweest. Nu is het slechts een muffige verzameling oud papier.

Dit is een typische Waterloopleinvondst van veertig jaar geleden. Tegenwoordig vind ik weinig meer op het Plein. De gemeente heeft besloten de locatie van de rommelmarkt te renoveren, ik vraag me af wat er voor terugkomt. De handelaren staan nu tijdeliijk verspreid rond de Stopera. Zolang er toch geen hond in dat deel van de stad komt zal dit getolereerd worden, maar ik hoop dat de handelaren een betere plek krijgen als de renovatie klaar is. Renovaties betekenen de laatste jaren dat de armere mensen ergens anders hun heil moeten gaan zoeken en dat rijke mensen alles overnemen.
Ik heb een van mijn eerste herinneringen aan het Waterlooplein. Mijn ouders namen ergens midden jaren zestig mijn oma mee naar het Waterlooplein. Ze is opgegroeid in de Jordaan maar al jong naar Amstelveen verhuisd. Ik denk niet dat ze daarna nog een keer door Amsterdam heeft gelopen. Dit was een eenmalig uitstapje, en ik mocht mee. Ik herinner me dat er een wereld voor me open ging. Ik snapte dat niet alle spullen uit winkels komen, dat alles waarde heeft en dat er heel andere mensen waren dan mijn ouders en mijn oma. Mischien is daar wel mijn liefde voor de rafelranden van samenleving ontstaan.

permalink - 1 comment