Showcase

31.Def P

Thursday, 30 November 2006

Mijn zoon (9) is gek op hiphop en om hem een plezier te doen, wilde ik van de radio een paar nummers voor hem opnemen. Sinds Radio 100 niet meer in de lucht is, luister ik niet meer naar de radio, dus ik heb eerst een tijdje de frekwentieschaal afgezocht op zoek naar een zender waar ook rap wordt gedraaid. Mijn god, wat een ellende heb ik voorbij horen komen. Uiteindelijk heb ik na een paar daagen wanhopig zoeken tussen de ongeinspireerde geluiden die voor radioprogramma’s moeten doorgaan, de knop laten staan op KinkFM. Niet omdat ik veel DJ’s die ik daar hoorde kon betrappen op een origineel inzicht of een verrassende aanpak, maar louter en alleen omdat er hier tussen de raps, die ik voor mijn zoon wilde opnemen, tenminste muziek wordt gedraaid die ik een paar uur achtereen kan verdragen. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat een van mijn helden elke maandagavond een programma van twee uur presenteert! Def P, de voorman van de Osdorp Posse, draait eerst een uur Nederhiphop ( “Tegenwicht voor evenwicht”) en daarna een uur van alles en nog wat (“De FreakShow”). Vooral dat eerste uur is voor mij een geschenk uit de hemel. Niet alleen omdat ik nu de rest van de dag niet meer met mijn vinger aan de opnameknop naar muziek hoef te luisteren die ik helemaal niet wíl horen (lijst op aanvraag), maar ook omdat het voor mijn zoon veel leuker is om Nederlandstalige teksten te luisteren. En meer dan dat: ik ben zèlf helemaal in de ban van de Nederrap.
Mijn eerste kennismaking met Nederlandstalige rap dank ik aan Roel Smit, die me een tape stuurde van een van de eerste demoos van de Osdorp Posse. Ik was erg in verwarring van wat ik hoorde. Enerzijds raakte ik opgewonden van de muziek, de energie en de knappe manier waarop er met taal werd gespeeld. Maar het ideeëngoed dat werd uitgedragen was niet het mijne. Ik heb niks met beledigingen en met de verheerlijking van geweld. Natuurlijk, dit was ook humor, dat hoorde ik ook wel, maar toch, wat je zegt ben je zelf. Ik heb de Osdorp Posse sindsdien gevolgd en was vooral blij verrast door de onwikkeling in de teksten van Def P, waarin hij blijk gaf van interesse in andere kwesties dan sex, drugs en afzeikerij. Toen Def P de solo-ceedee “Kryptokilostijl” maakte, ging ik definitief om en zette ik hem op mijn lijst met helden en voorbeelden.
Voor kerst heb ik mijn zoon de nieuwste Osdorp Posse-ceedee gegeven, “Tegenstrijd”. Muzikaal en taaltechnies is de hele ceedee van begin tot eind top. Ik kan me nog steeds niet vinden in een deel van de teksten, maar goed, het zijn tenslotte hun ideeën en niet de mijne. Bovendien, ik bewonder iedereen die oprecht en onverholen voor zijn mening durft op te komen. En hoe dan ook, de teksten raken me en de woede en overtuiging waarmee ze om mijn oren vliegen maakt me bijna jaloers: ik wou dat ik mijn dingen met zo’n houding deed!

De raps die Def P in “Tegenwicht” draait, geven blijk van een levendige en gevarieerde Nederlandstalige hiphopscene, waarvan ik tot voor kort het bestaan niet vermoedde. Ik heb de leukste nummers op ceedees gezet, inklusief ontbrekende in- en uitro’s. Dat zijn inmiddels ( en als ik dit schrijf is het 8 januari 2004 ) drie kompilaties. Omdat ik mijn zoon al te gewelddadige en beledigende taal wil besparen, censureer ik die kompilaties. Wat er niet op komt, bewaar ik tot hij een paar jaar ouder is en dit soort teksten hopelijk een beetje kan relativeren. En ondertussen draai ik ze zelf natuurlijk met alle soorten van genoegens.
(jan 2004)