Showcase

32.Dagje Rotterdam

Sunday, 3 December 2006

Onlangs was ik op zakenreis naar Rotterdam om met Pieter Dorrenboom de uitgave van onze Elvis-strip te bespreken. Op weg naar het station passeerde ik De Platenboef, een winkel waar ik in het verleden een paar keer stapels geweldige platen in de uitverkoopbakken heb gevonden. Ik had de tijd en dacht: laat ik eens kijken of ze hier überhaupt nog vinyl verkopen. Tot mijn verrassing was er niets veranderd. Nog steeds was er die schimmelige kelder met halfgevulde bakken elpees en singels. De liefdeloze omgeving waarin veel van mijn soort platen eindigt, werd nog eens extra benadrukt door de prijzen: 50 eurocent voor een elpee en 10 voor een singel. Als er tijdens mijn afwezigheid al iets was veranderd, dan was het dat het scoren van spectaculaire platen nòg goedkoper was geworden dan het al was.
Ooit had Pieter zich laten ontvallen dat hij niet begreep hoe ik de ene fraaie vondst na de andere deed, terwijl hij op diezelfde locaties nooit iets interessants kon vinden. Die opmerking heeft jarenlang als inspiratie gediend om compilatie-tapes te maken van platen die ik op één dag op één lokatie vond. Ik koester warme herinneringen aan het (misschien niet helemaal verantwoorde maar uiterst bevredigende) gevoel, dat ik kreeg als ik weer eens zo’n tape naar Pieter kon sturen.
Om een lang verhaal kort te maken: een half uur later vervolgde ik mijn weg naar het station, met twee plastic tassen vol platen, die tezamen 9 euro 50 hadden gekost. Bij thuiskomst bleek dat ik een elpee van Tom Jones had laten staan en per ongeluk twee exemplaren van Mike Oldfield’s Ommadawn had meegenomen. Dat krijg je ervan als je te enthousiast bent.
Zojuist heb ik het hoesje voor de ceedee-kompilatie gemaakt, terwijl ik de op mijn minidisc-recorder gemaakte selectie voor Pieter op een ceedeetje brandde. Godallemachtig, wat een muziek!!! Ik had wel twee ceedees kunnen vullen.(Zeker als ik die Tom Jones niet had laten staan.) Kung Fu van The Liberators,??Video Games?? Van de Metro-Jetz en Tama Tuwini van Marlene & The Swinging Sisters hadden eigenlijk niet op deze compilatie mogen ontbreken. En dat ik van de dubbel-elpee Disco Magic maar twee nummers kon opnemen ( Disco Drums van de Kats’n’Jammer Kids en Jiggery Pokery van The Rah Band) zit me ook al dwars. Maar goed, er kan maar 80 minuten op zo’n ceedeetje ( op een cassette kon minstens 10 minuten meer!) en ik wil proberen hier verder niet te zeuren. En Pieter moet al helemáál niet zeuren, want die krijgt een gratis ceedee in de bus met nummers als Pasha Hassan van Aart Brouwer (10 cent!),??Bucaramanga?? van |Los Pekenikes*, en een killer live-uitvoering van het thema van Shaft, gespeeld door Ike Turner (van een dubbel-elpee met in Europa opgenomen materiaal van Ike&Tina uit hun hoogtijdagen), om maar met een paar willekeurige namen te strooien.
De leukste vondst behoeft enige toelichting. Pieter speelt al jaren verschillende instrumenten in diverse bands (met als voorlopig geregistreerd hoogtepunt de ceedee van The Dorktones en één van die instrumenten is een Philicorda-orgel, in Amsterdam in de jaren 60 ook wel bekend als het mongolen-orgeltje. Laat ik nou in de kelder van De Platenboef een epeetje van ene Jean Christy vinden, die uit dit mongolenorgel uitgerekend twee covers van Beatles-nummers tovert! En covers van Beatles-liedjes staan bovenaan op Pieters wenslijst, zoals heel Rotterdam en omstreken inmiddels weet.

(261003)