Showcase

33.Pixel Vision

Tuesday, 5 December 2006

Een van de rode draden in mijn interesses zijn de zogenaamde “dode media”en aanverwante verschijnselen. In mijn radioprogramma Audio Archeologie ( voorheen Vrije Geluiden ) en ook in Hystereo heb ik regelmatig aandacht aan besteed aan dode media die iets met geluid te maken hebben, maar het fenomeen is natuurlijk breder dan geluid alleen.
Ooit las ik in het RE/search-boek “Zines!” een interview met een dame die vertelt over een Fischer Price Pixel Vision camera. Het ding werd in de jaren ’80 verkocht voor 99 dollar en het bijzondere eraan is dat het ding werkte met gewone audio-cassettes! Ik had nog nooit van deze uitvinding gehoord en was er meteen razend nieuwsgierig naar. Volgens de beschrijving in het interview was het beeld zwart/wit en grofkorrelig, maar was de geluidskwaliteit van de filmpjes uitstekend. Het zijn immers geluidscassettes! Je kon het apparaat met een snoertje aansluiten op een televisie en daarop de opnames bekijken. Verder konden de opnames net als gewone tapes gekopieerd en bewerkt worden. Naar het schijnt wordt de Pixel Vision kamera tegenwoordig gebruikt door kunstenaars.
Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in die kamera op zich als wel in het feit dat zo’n prachtig staaltje technologie zo snel vergeten kan worden. Het geheugen van de mens functioneert vele malen slechter dan doorgaans wordt aangenomen. Niet alleen unieke uitvindingen, maar ook ontelbare andere zaken, die in mijn ogen vaak verre van triviaal zijn, kunnen binnen één generatie verdwijnen. Althans, dat is mijn vermoeden. Als iets ècht verdwenen is en niemand herinnert het zich meer, dan is er immers ook geen mogelijkheid meer om er over te denken of praten. De vraag is waar ik het nu over heb, en om hoeveel vergeten dingen het gaat. Zo’n Pixel Vision camera, hoe triviaal op zich ook, is een goed voorbeeld van het gebrekkige geheugen. Het roept de vraag op wat er nog meer aan interessante, nuttige en belangrijke zaken op die manier (bijna) zijn verkwanseld.
Ik herinner me dat ik een paar jaar terug een aantal Pixel Vision-filmpjes heb bekeken, maar die kon ik nu niet meer terug vinden. Op sites als deadmedia.org valt er wel het een en ander te lezen, maar zelfs dat is weinig in verhouding tot het belang van het onderwerp. Want laten we wel wezen: dit zijn de dingen waar het allemaal om draait!