Showcase

Ben Vranken (12)

Sunday, 1 September 2019

In 1981 werkte ik voor Vrijbrief. Dat was een organisatie die het opnam voor minder minder bedeelden en die probeerde de samenleving rechtvaardiger te maken.
Op een dag kreeg ik een kort verhaal dat was geschreven door Misjel & Johan en de bedoeling was dat ik er een strip van maakte. Ik heb de tekst herschreven naar een scenario maar zag het niet zitten om het zelf te tekenen. Toevallig had ik net een half jaar eerder een jongeman uit Vlissingen ontmoet die goed kon tekenen. Hij had nog nooit een strip getekend maar ik heb alles voor hem opgeschetst en hij heeft het keurig op tijd ingeleverd. Natuurlijk is dit geen meesterwerk, maar ik was destijds behoorlijk verrast door de kwaliteit. Ik weet niet hoe oud Ben toen was maar hij zat nog op de middelbare school.
Ben tekende met een 0.2 millimeter Rotring pen. Alle zwarte vlakken zijn met dat pennetje gedaan. Dat alleen al moet uren werk geweest zijn.
Ik vond de originelen terug in zeer slechte staat. Alle lijm had losgelaten, het papier is bruin gekleurd en de typex is afgebrokkeld. Maar ik wil het u toch laten zien. Ben Vranken heeft een lange weg afgelegd en ik voel een steen in mijn maag als ik besef dat ik een deel van die weg heb meegemaakt.

Comments:

ton de ruijter

2019-09-01 13:57:28

Heb naar aanleiding van jouw recensies het boek “Dode varkens” besteld. Ben zeer benieuwd en zeker onder de indruk van zijn vele werk…