Showcase

Ger Rijff

Monday, 15 July 2019

Vandaag kwam ik thuis en hoorde van Gabi dat Ger Rijff is overleden. Ik kreeg ook van mijn broer en andere mensen telefoontjes en berichten om me dat te vertellen. Mensen weten dat ik vaak niet online ben en zijn dan zo aardig om me op de hoogte te houden van belangrijke gebeurtenissen.
Ger Rijjf was al een tijd ziek. Ik probeerde een jaar of twaalf geleden ons contact te herstellen nadat hij zich bewust had terug getrokken. Ik mocht hem te graag om onze relatie eenzijdig te laten verbreken. Maar hij wilde niemand meer zien, althans niemand die ik kende. Uiteindelijk heb ik me er bij neergelegd dat ons contact uitsluitend via FaceBook verliep. En dat was lastig: Ger was cynisch geworden en maakte regelmatig opmerkingen waar ik de waarde niet van kon inzien.
Ik leerde Ger kennen eind jaren zeventig. Hij kwam bij Drukwerk werken. Ik deed daar ook allerlei klusjes voor en Ger had een eigen werkhok en daar zat ik veel. We gingen ook veel uit, naar bands en cafe’s. Door Ger heb ik veel mensen ontmoet die me zeer dierbaar zijn.
Een van mijn eerst goede herinneringen is dat hij op een Elvis fanclubdag, ik herinner me dat het in het Amstelstation was, al lijkt dat me onwaarschijnlijk, een nummer meezong met de Real Fifties Band, die daar speelde. Hij kon behoorlijk goed zingen. Het was de enige keer dat ik hem ooit hem horen zingen. Hij kon ook goed tekenen, maar toen ik hem leerde kennen had hij daar een hekel aan gekregen.Ik probeerde hem op allerlei manier aan te zetten om weer te gaan tekenen, maar tevergeefs.
Ik heb een handvol originelen van hem gekregen, waaronder twee tekeningen van een van mijn lievelingsbands. Ik heb die tekeningen twaalf jaar geleden ook al eens op dit blog gezet, maar hier zijn ze nogmaals:

Bij het zoeken naar deze tekeningen vond ik ook een interview met Ger uit het Parool uit 1982. Zoals hij poseert op de foto was hij op zijn best. Ik heb hem ook zo in mijn herinnering.

Ondanks zijn passie voor Elvis leek hij toch meer op een gezonde versie van Herman Brood. Ik hoop dat zijn laatste dagen niet treurig of pijnlijk waren. Hij was een goed mens en ik denk dat ik lang niet de enige ben die hem wat te danken heeft!

Comments:

Jaap Melessen

2020-05-18 20:36:37

Ik heb Ger nooit persoonlijk ontmoet, maar dank mijn complete muzikale ontwikkeling aan hem. Het was Ger die met zijn cartoons, verhalen in It’s Elvis Time, fotoboeken en, naar ik later begreep, ontwikkeling en productie van baanbrekende bootlegs Elvis voor mij liet leven als coole gast uit de Fifties. Dank je Ger; rust zacht en doe The King de groeten.