Showcase

Sport en spel

Saturday, 18 June 2022

In 1972 kon je bij Abert Heijn dubbelkaartjes sparen. Ik was dit bijna vergeten maar vond onlangs een paar van die kaartjes en onmiddellijk ging er een luikje in mijn geheugen open.

Je moest voorzichtig de bovenste laag van de kaartjes los peuteren en dan kreeg je een plaatje en een kaartje. Op het plaatje stond een foto van een bekende sporter. Op het kaartje zaten kleine tekeningetjes van sportende figuren, die je ook weer los kon peuteren en dan ergens op plakken. Er hoorde een verzamelabum bij waar alles in kon worden geplakt en ik herinner me dat ik deze actie heel geslaagd vond. Maar ik was toen twaalf of dertien, dus ik zal niet geheel onbevooroordeeld zijn geweest.
Ik heb tot ver in mijn puberteit allerlei dingen verzameld die je cadeau kreeg bij aanschaf van producten. Ik denk dat ik me slechts een deel kan herinneren. Veel van die acties waren matig interessant en soms deed ik niet veel moeite om iets compleet te krijgen. Of ik had geen toegang tot mensen die de benodigde producten kochten. Soms zat er bijvoorbeeld een stripje op een rol beschuit die je alleen in een supermarkt kon kopen waar niemand van mijn familie kwam. Soms wist ik wel van een bepaalde actie maar was die al afgelopen toen ik mijn eerste plaatje inhanden kreeg. Er moet zoveel meer zijn geweest dan ik weet. Ik hoop dat er iemand ooit een fraai overzichtsboek maakt van al die acties.

Comments:

Arend

2022-06-18 18:58:27

Nou, wat een gepiel was dat, helemaal vergeten.

Aad Schaaij

2023-05-02 22:53:41

Na jaren zoeken en graven in mijn geheugen heo het heette, vond ik op Marktplaats zo’n album Sport en spel 1972 met plaatjes…als kind 8 jr zo vaak mee gespeeld..Zo frusterend als je gewoon er niet op komt wat je precies zoekt, maar wel weet dat het ging om allerlei sporten en plakplaatjes…