Showcase

Blind Joe

Wednesday, 17 November 2021

Drie weken geleden, net voordat ik ziek werd, mocht ik voor een select gezelschap een lezinkje geven over protestliedjes tegen alle leugens en bedrog die wereldwijd de samenleving vernielen. Dat was leuk: er hing een beeldscherm ter grootte van een pingpongtafel en er was een geluidsinstallatie met meer dan voldoende decibellen om een gebouw te laten in storttn.
Ik verzamel al ruim anderhalf jaar liedjes waarin een ander geluid wordt gemaakt dan de laffe en leugenachtige propaganda die ons 24 uur door de strot worden geduwd door de politiek en de media. De oogst is opvallend klein. Ik leg weinig serieuze kwaliteitscriteria aan maar zelfs dan kom ik amper aan drie uur muzikaal protest. Veel rap, heel weinig Nederlandstalig en heel weinig hits. Gelukkig is er Blind Joe, die eerst dit thuis opgenomen liedje op YouTube zette:

Korte tijd later maakte hij ook nog een studio-versie. Vaak is dat geen verbetering, maar in dit geval is het dat wel. Dit is een anthem voor alle mensen die niet meer in de sprookjes geloven die van ons leven een dystopische nachtmerrie maken:

Ik hoorde dat Def P ook bezig is aan een ceedee met zijn kijk op de situatie die ooit in de geschiedenisboeken zal gaan als de grootste misdaad tegen de mensheid aller tijden. Ik kan niet wachten! Op die ceedee, bedoel ik.