Showcase

Radiobode

Monday, 20 April 2015

Het boek dat ik gisteren noemde ziet er zo uit:

Het is een ingebonden verzameling Radiobodes uit de jaren dertig.
De Radiobode was het blad van de AVRO. Iemand heeft een aantal kerstnummers bewaard en laten inbinden. Ondanks dat het krantenpapier is dat een tijdreis van tachtig jaar achter de rug heeft, ziet het er uit alsof het vorige week gedrukt is. Ik betaalde een euro voor dit boek en alleen al de eerste bladzijde is onbetaalbaar:

Maar alle omslagen zijn prachtig. Hier is er nog eentje:

Ook deed de AVRO bij de kerst edities van hun omroepblad uitgebreide kunst-bijlage, met geweldige reproducties van kunstwerken die ik allemaal niet ken. Veel van de reproducties zijn losse stukjes drukwerk, die er met de hand in zijn geplakt. Hier is het schilderij “de aanbidding” van Jan de Boer:

Elke bladzijde is mooi: de vormgeving, de typografie, de illustraties, de foto’s, de artikelen, het kleurgebruik, je snapt niet waarom de omroepgidsen van vandaag de dag er vaak zo stuitend lelijk uitzien.
Het gaat mij in eerste instantie om de advertenties. Ik laat u er een paar zien, maar dat is slechts een tamelijk willekeurige greep. En omdat het formaat van de Radiobode groter is dan mijn scanner ontbreken er stukjes van de pagina’s. Maar als een A3-scanner betaalbaar is, maak ik nieuwe scans.

Volgens mij is dit het mooiste boek in mijn boekenkast.

Comments:

JonvdBerg

2015-04-20 12:30:35

Goeie aanschaf!

Roland Vonk

2015-04-20 20:58:17

Geweldig.