Showcase

Fabeltjeskrant

Thursday, 3 February 2022

Dit boek kocht ik onlangs in de ramsj:

Patrick Bremmers beschrijft de geschiedenis van de Fabeltjeskrant, de makers, en allelei zaken die met dit fenomeen te maken hadden. Natuurlijk wist ik een groot deel al maar veel van de leukste feiten wist ik niet en dat maakte lezing van dit boek tot een feestje.
Mijn eigen belving van het fenomeen de Fabeltjeskrant is uiteraard een compleet ander verhaal dan de echte geschiedenis. Ik was zeven of acht toen het programma op televisie verscheen en negen toen de film “De onkruidzaaiers” draaide. Ik heb geen geweldig duidelijke herinneringen aan mijn jeugd, het is allemaal erg fragmentarisch, gemengd met fantasieen en met latere herinneringen, maar dat de Fabeltjeskrant een grote invloed had op mijn kinderbrein is een feit. Meer dan alle andere dingen die me destijds beinvloedden gaf de Fabeltjeskrant me het besef dat dit binnen mijn bereik lag. Ik bedoel, ik besefte dat dit allemaal door mensen was gemaakt en ik zag hoe het was gemaakt en het maakte in mij het besef wakker dat ik in theorie zoiets ook zelf zou kunnen maken. als kind tekende en knutslde ik veel, maar het had nooit een richting, ik wist niet waar ik mee bezig was, ik deed het alleen maar voor mijn plezier. De Fabeltjeskrant gaf me het idee dat je werkelijk een brug kunt slaan tussen fantasie en de werkelijkheid met pen en papier en schaar en lijm. Natuurlijk was dit inzicht vaag en ik was ook bij lane niet in staat om het te verwezenlijken, maar het is wel de basis geweest voor alles wat ik daarna heb geprobeerd. Tot de dag van vandaag.
De bste les die ik uit het boek haalde is dat je kunt doen wat je wilt, maar als het niet wordt ondersteund door de bron van inspiratie en door de werkelijkheid achter de werkelijkheid kun jet het vergeten. Sommige dingen zijn onvemijdelijk, en de Fabeltjeskrant was een van die dingen. De mensen die het maakten beschrijven vooral hoe leuk het was en wonderlijk goed het allemaal uitpakte. Dat is een kenmerk van kwaliteit: als je de wind niet mee hebt, doe je iets niet goed. En de Fabeltjeskrant had meer dan de wind mee.
Ik had als kind, door een samenloop van omstandigheden, heel veel reclame-producten. Sleutelhangers, stikkers, poppetjes, enzovoort. Dus ook van de Fabeltjeskrant. Ik herinner me niet alles meer, vooralniet omdat dit allemaal zo vanzelfsprekend was. Pas veel later, toen alles weg was, besefte ik hoe belangrijk al dat plastic en papier voor me is geweest. Ik heb niks terug verzameld, behalve het vinyl. Ik heb geen idee hoeveel platen er ooit zijn gemaakt, ik heb dertien elpees en een handvol singels. Dat geeft aan hoe populair de Fabeltjeskrant was. Van hoeveel programma’s zijn minstens dertien elpees gemaakt?
Vandaag heb ik alles bij elkaar gezocht en ben ik begonnen aan een comppilatie. Maar ik weet niet of dit de moeite waard is. Maar mocht die compilatie er van komen dan laat ik u dat uiterard weten.
Tussen allebedrijven door zat ik wat te droedelen en maakte ik een heel slecht alfabet, geinspireerd op de Fabeltjeskrant. Het was klaar voordat ik besefte dat ik er aan was begonnen en ik zou er meer werk van moeten maken, want dit is niet goed genoeg, maar nu even niet.

Comments:

Rico

2022-02-03 19:12:44

Ligt het aan mijn ogen of heb je een schrijfmachine gebruikt in plaats van pen&veer? In het verslag van je eerste stappen naar keukentafel productie notabene…. frits!