Showcase

Wattstax

Wednesday, 2 February 2022

Toen ik naar de middelbare school ging ontdekte ik ook dat er meer platenwinkels waren dan de winkel bij ons in de buurt, waar ik tot dan toe af en toe een singel kocht. Die winkel heette Bushoff trouwens, en daar was niks mis mee voor een buurtwinkel. Maar toen ik eenmaal ontdekte dat er op een kwartiertje fietsafstand winkels waren waar ik voor het geld dat een nieuw singeltje kostte twee tweedehands elpees kon kopen ging er een wereld voor me open.
Bij de eerste elpees die ik kocht zaten de twee Wattstax dubbel-elpees. Die hadden een gaatje in de rechterbovenhoek en waren verder nog nieuw. De winkel waar ik deze platen kocht (ergens op het Gelderlandplein, ik weet helaas de naam niet meer, maar het was een winkel met een kelder) had bakken vol met dit soort platen-met-gaten, waaronder heel veel soul, waar ik vooral in geinteresseerd was.
Gisteren gaf onze zoon me een stapel elpees die hij bij het vuilnis had gevonden. Veertig platen, waarvan het grootste deel van Peter Kreuder, James Last en soortgelijke artietsen was. Maar er zaten tot mijn verbazing ook de twee Wattstax dubbel-elpees tussen, nog gesealed, en deel 1 zelfs zonder gat.

Ik heb die platen als dertienjarige heel vaak gedraaid. Ik kende niets van deze muzikanten en vond het bijna allemaal goed. Ik was ook diep onder de indruk van Richard Prior, van wie stukjes tussen de muziek waren gemonteerd. Ik denk dat ik meer Engels heb geleerd van Richard Prior dan mevrouw Parunovacs, mijn lerares Engels.

Hm, dit is een verhaal van niks. Ik heb last van nostagie, en dat vind ik niet onverdeeld prettig omdat ik vermoed dat het wordt veroorzaakt doordat ik niet veel nieuwe dingen meemaak. En voorlopig blijft dat nog even zo. Toen er vorige week versoepelingen werden doorgevoerd gold dat niet voor mensen als ik, die een QR-code weigeren.
Ik kreeg per mail allerlei uitnodigingen voor evenementen, maar zonder QR-code ben ik daar nergens welkom. Ik mis de concerten en het dansen. De cafe’s en de restaurants, de bioscoop, het reizen en de nadere dingen kan ik knnelijk best missen, maar de muziek is lastig.

Comments: