Showcase

Krul letters

Sunday, 3 February 2013

Er zijn zoveel stijlen van handlettering dat ik ze nooit allemaal kan proberen, laat staan onder de knie krijgen. Ik heb ook nog een beetje last van smaak, sommige letters vind ik niet zo interessant. En er zijn natuurlijk letters waar ik van houd, waardoor die vrijwel al mijn aandacht krijgen.
Letters met krullen zijn een vak apart. Veel van de namen op de ruiten van cafe’s in Amsterdam zijn geschilderd door een en dezelfde man, Leo Beukenboom. Ramiro Espinoza maakte een font van deze letter. (Hier staat het hele verhaal!) Dat betekent dat deze letter een min of meer afgesloten hoofdstuk is geworden. Ik heb heel lang gedacht dat ik ooit nog eens een serieuze poging zou gaan doen om deze letter onder de knie te krijgen, al was het alleen maar om de originele letteringen te kunnen herstellen. Want die verdwijnen natuurlijk langzaam en het ziet er niet naar uit dat er iemand is die zich om de restauratie van deze fragiele stukjes geschiedenis bekommert.
Gisteren heb ik wat letters met krullen zitten tekenen, en aan et einde van de sessie maakte ik ook een alfabet:

En vervolgens nog eentje:

Enigzins gefrustreerd over het resultaat, heb ik er uiteindelijk nog een gemaakt, en die begint ergens op te lijken:

Ik geloof niet dat ik echt die ene specifieke cafe-letter wil leren. Ik wil gewoon snappen hoe het werkt. Hoe je krullen aan letters maakt, hoe je letters verbindt, hoe je een vlak vult met krullen, enzovoort. Maar niet met steeds dezelfde letter, dat is niets voor mij.

Comments: