Showcase

Vrije Geluiden

Thursday, 4 June 2020

Lang geleden kreeg ik van Piet Schreuders het radioprogramma Vrije Geluiden cadeau. Hij maakte dit een jaar of zeven voor de VPRO, maar was er klaar mee. Ik was een van de trouwste luisteraars en mocht het stokje overnemen. Dat heb ik heel lang gedaan. In totaal zo’n zeventien jaar, meen ik. Al heette het programma de laatste jaren Audio Archeologie. Er was iemand bij de VPRO die ook een programma met de naam Vrije Geluiden wilde maken. En omdat ik niet heel hoog op de ranglijst stond werd mij medegedeeld dat ik een andere naam mocht bedenken. Ik stelde voor om de naam van het vorige programma te gebruiken van de man die nu de naam van mijn programma ging gebruiken. Dat soort humor werd niet op prijs gesteld.
Vrije Geluiden was “het kortste programma van Hilversum”. Aanvankelijk was het vijf minuten, later werd het twee minuten langer.
De technicus was tevens de presentator: Albert Ballintijn. De opnames waren een feest, Albert is een geweldige kerel, die altij zonder zeuren alles deed wat ik hem vroeg.
Ik brandde de opnames op ceedees. Maar ik plakte stikkers op die ceedees en dat is dom, want nu zijn ze niet meer te draaien. Ik probeer het, en af en toe lukt het om een aflevering te redden,maar het meest is veranderd in onverstaanbaar gekraak. dat had een prachtig onderwerp voor een aflevering van Vrije Geluiden geweest trouwens.

Ik heb een paar van mijn favoriete afleveringen op aparte ceedees gebrand. Die spelen gelukkig nog wel. Het is altijd vreemd om afscheid te moeten nemen van iets dat je liever had willen bewaren, maar ik wil alles bewaren dus ik besef dat het geen probleem is. Zeker niet in het licht van wat er momenteel gaande is.
Ik probeer de afgelopen jaren contact te zoeken met Albert, maar dat lukt niet. Ik heb zijn adres niet meer en hij zit niet op een sociaal medium, lijkt het. Mocht u hem weten te vinden zou ik graag van u horen.

Comments:

Milan

2020-06-07 14:25:45

Ik kreeg ze indertijd wel eens van je op cassette, misschien? Die zal ik niet meer hebben, helaas. Erg van genoten. Albert deed dat echt helemaal perfect.

Arend

2021-01-27 21:39:47

Was vaste luisteraar, ook toen Schreuders het nog deed, een van de weinige originele programma’s op de radio.

Arend

2021-01-27 21:51:05

Weet Schreuders het adres van Albert Ballintijn niet? Stuur een brief/mail naar de Vpro t.a.v. dhr. Ballintijn, mogelijk sturen ze die door.

frits

2021-01-27 22:14:10

Hallo Arend, dat is dit zelf niet heb kunnen bedenken pleit niet voor de huidige staat van mijn brein. Merci, ik ga het meteen doen!