Showcase

Gerrit Lakmaaker

Tuesday, 1 March 2022

Ik was geinteresseerd in Gerrit Lakmaaker vanaf het eerste moment dat iets over hem las in een van de boeken die over het Magies Sentrum gaan. Ik weet niet meer welk boek het was, maar hij werd daar in een paar regels beschreven als een lange ether-snuiver die goed kon dansen. Hij leefde in een volkomen lege woning die vol stond met lege ether-flessen en bezaaid was met watten.
Het is vaker voorgekomen dat ik me tot iemand aangetrokken voelde nadat ik er slechts een paar regels over las. Meestal zijn die mensen dan allang overleden. Dat geldt ook voor Gerrit Lakmaker.
Ik heb inmiddels meerdere passages over de man gevonden in een handvol boeken en het is allemaal fascinerend. Hij behoorde niet tot de harde kern van de club die in de jaren zestig Almdsterdanm omtoverden tot het Magies Sentrum van de wereld, maar hij was een bekend figuur. En ondanks zijn gecompliceerde karakter en de daaruit voortvloeiende levensstijl was hij geliefd.
Ik kwam op een gegeven moment een hele vage foto van hem tegen en heb op basis daarvan een portret getekend. Toen ik later een betere foto vond bleek hij er totaal niet op te lijken.
Roland Vonk stuurde me een vijftal knipsels over Gerrit Lakmaaker. Het neemt een beetje van het mysterie weg dat de man in mijn hoofd was/is, maar aan de andere kant: deze knipsel brengen de mogelijkheid om ooit een mini-biografie over dit fenomeen te schrijven een stukje dichterbij.