Showcase

Greg Egan

Thursday, 3 March 2022

Dit boek heb ik de afgelopen twee weken letterlijk stuk gelezen:

Ik heb het tweedehands gekocht, maar het was in een betere staat toen het op de deurmat viel. Ik weet niet wat er mis ging, meestal overleven boeken mijn leesgedrag beter. Dit was beslist een van de beste en meest inspirerende boeken die ik in lange tijd heb gelezen. Greg Egan had een scenarist voor Black Mirror kunnen zijn, en ook Philip K. Dick zou trots op hem zijn. Ik schat dat een kwart van de feiten mij boven de pet gaan. Greg Egan weet veel van harde wetenschappen en van hoe computers werken, dus ik moest sommige passages meerdere keren lezen om er genoeg van te begrijpen om het verhaal te kunnen volgen. Maar alle hemel, wat een verhalen zijn dit!
Het beste verhaal vind ik “3-Adica”. Dat gaat over mensen die opgesloten zitten in online computer-games. Ze houden zich schuil als non playing characters en proberen ondertussen naar betere plekken te ontsnappen. Ik kan het verhaal niet uitleggen, maar het is briljant. En dat geldt voor minstens de helft van de verhalen in deze bundeling.
Ik ga proberen ook de andere verhalen Greg Egan te vinden. Ik zat al een paar keer op zijn site, maar dat is niet echt iets voor mij. Ik wil gewoon een boek dat ik kan lezen in bed, op de WC, aan de keukentafel en overal waar ik even niks beters te doen heb.
Mocht iemand zin hebben om een Greg Egan leesclub te beginnen, ik doe graag mee.

Comments:

Rico van Kranen

2022-03-08 21:41:26

Tron, van Disney studio’s vond ik altijd indrukwekkend, juist vanwege deze invalshoek. Je moet er maar opkomen.