Showcase

Trojaans paard (2)

Monday, 30 May 2016

Ik had iets te vroeg gejuicht over de verwijdering van het Trojaans Paard van mijn computer, maar volgens mij is ie nu echt weg. Wat zijn het voor mensen die dit bedenken en maken? Ik kan daar echt niet bij, onbegrijpelijk. Maar goed, ik begrijp sowieso weinig van de wereld, dus dat zou me niet moeten verbazen. Ik kan me bezig beter houden met dingen die me interesseren, daar gaat dit blog immers over.
Het is grappig om een week noodgedwongen geen blog bij te kunnen houden. In de bijna tien jaar dat ik dagelijks blog is het vrijwel nooit eerder voorgekomen dat ik langer dan een of twee dagen niet kon posten. En gek genoeg miste ik het niet. Ik ben nog steeds analoog, de computer is geen essentieel onderdeel van mijn leven. Ik zou het mailen en FaceBook uiteindelijk vast wel gaan missen, maar meer omdat het praktisch niet handig is om alles analoog te doen.
De stripdagen in Haarlem gaan vanaf nu een groot deel van mijn agenda vullen. Eergisteren was ik op de presentatie van het boek over Mark Smeets, dat Piet Schreuders, Fake Booij, Rene Windig en Luc Smeets hebben gemaakt. Ik was daar behoorlijk nieuwsgierig naar. Ik herinner me de tekeningen van Mark Smeets heel goed, maar op mij hebben ze nooit echt grote indruk gemaakt. Piet zei in zijn speech dat Mark Smeets een van de beste tekenaars was die Nederland heeft gekend, en die mening is ook anderen toegedaan die ik hoog heb zitten.
Inmiddels heb ik het boek voor de eerste keer gelezen. Ik ga het nog wel een paar keer lezen, maar ik snap Piets bewering nu al een stuk beter. Toch was ik minder onder de indruk van Mark Smeets zijn tekeningen dan van zijn levenshouding. De manier waarop hij consequent zijn leven lang nooit iets heeft afgemaakt maakt veel indruk op mij. Ik herken mezelf in Marks worsteling. Mensen willen dat je je talent gebruikt op een manier die in hun ogen beter is dan wat je zelf denkt en het is geheel moeilijk om te volharden in wat je zelf wil, zeker als je geen geld verdient en geen succes hebt. Maar Mark deed dat en ik vind dat ongelooflijk inspirerend.
Het boek ligt boven op de keukentafel en dus heb ik even gegoogled naar de omslag:

Dat is niet het omslag dat om het exemplaar zit dat ik heb. Mijne is Nederlandstalig en er staat een andere tekening op.
De afgelopen week heb ik in mijn vrije uren vooral zitten tekenen. Dat doe ik natuurlijk altijd, maar nu ik geen computer kon gebruiken had ik extra tekentijd. Als ik nu zie wat ik gemaakt heb, is het alleen maar meer van hetzelfde. Voornamelijk verpakkingen. Ik weet dat er mensen zijn die menen dat ik beter andere dingen zou kunnen maken. Maar ik ga het niet doen. En dat boek over Mark Smeets laat ik voorlopig nog een tijdje binnen handbereik. Om erin te lezen als ik aan mezelf twijfel en om mensen er mee voor hun hoofd te slaan als ze zeggen dat ik iets anders zou moeten tekenen.

Comments:

Alwin

2016-05-30 21:10:44

Welkom terug Frits, heb jouw blog wel gemist, fijn dat je er weer bent. Heb je mijn envelop met cd en Pink Elephant boekje nog ontvangen?