Showcase

Wonderwereld

Wednesday, 18 May 2016

Als ik een boek zou moeten noemen dat i het allermooiste boek in mijn kast vind, dan werd het waarschijnlijk Speurtocht in Dierenland. Het was een boek uit een serie van vijf, uitgegeven door Van Nelle, geschreven door Ir. F.J Appelman en B. Bruins en getekend door Friso Henstra.
Maar de andere vier delen uit deze Wonderwereld-reeks zijn eveneens toonbeelden van boek-kunst. toen ik er eerder over schreef, een paar jaar geleden, ontbraken in mijn kast nog twee delen. Die heb ik inmiddels gevonden:

Van Nelle deed wat alle uitgevers van reclame-boeken destijds deden: iets maken dat de mensen zo tot de verbeelding sprak dat ze bereid waren om het boek te kopen, de losse plaatjes te verzamelen en in te plakken. De relatie die iemand op die manier met een boek krijgt is niet te vergelijken met een boek van tegenwoordig. Op deze reclame-boeken werd niet bespaard: het is een overvloed aan schoonheid en bevlogenheid van de makers die ik tegenwoordig zelden meer zie.
Alle boeken hebben andere schrijvers en tekenaars. En hoewel ik de tekeningen van Friso Henstra in “Speurtocht in dierenland” het allermooist vind, zijn de plaatjes in de andere boeken ook fraai. Rein van Looij tekende voor “Van vuursignaal tot televisie”:

Ik laat deze boeken nooit liggen als ik ze tegenkom. Het is mijn favoriete verjaardagscadeau. Ik heb er op het moment nog een paar in de kast staan, dus als u jarig bent of een ander argument kunt verzinnen waarom u zo’n boek zou willen hebben, laat het me weten.
Ik heb ook een paar zakjes met losse plaatjes. In een boek vergeet ik soms hoe ongelooflijk mooi dit allemaal is. Elk plaatje is het waard om ingelijst te worden:

Dat je dit soort boeken nog steeds gewoon kunt vinden is me een raadsel. Dit is museumwaardig en het zouden collectors items moeten zijn.

Comments: