Showcase

Mirin Dajo

Sunday, 8 April 2012

Ik ben mijn hele leven al gefascineerd door onverklaarde verschijnselen. In de loop der jaren zijn er een heleboel afgevallen. Niet omdat ze verklaard zijn maar omdat bleek dat ze helemaal niet bestaan. Er zijn voor mij in de loop der jaren ook een heleboel nieuwe onverklaarde verschijnselen bijgekomen, maar die zijn doorgaans van een andere orde. Het begon met telekinese en het monster van Loch Ness, maar het gaat mij nu meer om hoe het mogelijk is dat een gedachte mijn hand in beweging kan zetten of hoe tijd een richting lijkt te hebben.
Een van mijn eerste kennismakingen met onverklaarde verschijnselen was dit boek:

Het is eigenlijk deel twee uit een serie. Dit is deel een:

In deel twee staat een lang artikel over Mirin Dajo. Geboren als Arnold Heskens in 1912 ontdekte de man dat hij over allerlei eigenschappen beschikte die andere mensen niet hebben. Ik zou nu vooral meer willen weten over de psychologische kant van het verhaal, maar het boek gaat voornamelijk over de lichamelijke kant. Als kind was dat trouwens waar ik ook het meest door gefascineerd was. Volgens het artikel kon Mirin Dajo zich met zwaarden en messen laten doorsteken zonder dat het hem pijn deed en zonder dat er bloed vloeide. De wapens zouden niet gedesinfecteerd zijn en ook zouden er nauwelijks littekens achterblijven. Er stonden foto’s in het boek en die waren genomen vlak na de tweede wereldoorlog, toen Mirin Dajo zijn vreemde vermogens door artsen liet onderzoeken. In het boek werd ook melding gemaakt van een film.
Omdat de meeste andere mysteries van dit soort onzin bleken te zijn, ben ik mijn belangstelling een beetje kwijtgeraakt. Maar een jaar of twee geleden hoorde ik dat de man die de nalatenschap van Mirin Dajo beheert die film te koop aanbood. Onzin of niet, ik wilde die film toch heel graag zien. Onlangs dook een fragment op op YouTube.
Ik weet niet wat ik er van moet denken. Dit is te bizar!

Comments:

jan

2012-04-08 17:35:59

ik word hier ook ontzettend nieuwsgierig van. Je zou deze film aan een paar vooraanstaande goochelaars moeten laten zien. Misschien dat ze het niet vertellen en is het zo’n truc die alleen voor héél veel geld van de ene aan de andere illusionist wordt verkocht… Ik kan een paar verklaringen bedenken, maar wat er rond 6:00 gebeurt, is inderdaad bizar…