Showcase

Door het Ik-tijdperk

Saturday, 28 December 2019

Eigenlijk was het plan van Stichting De Roos om een autobiografie van een muzikant uit te geven die in de jaren tachtig met een band door Nederland trok. Jouke Turpijn zou daar een kort verhaal bij schrijven dat dit verhaal wat historische context zou geven. Maar het manuscript van de muzikant bleek niet bruikbaar en de vormgever haakte toen ook nog af. Enigszins met de handen in het haar werd toen aan Jouke gevraagd om zijn verhaal als het boek uit te geven. En ik werd dus gevraagd als vormgever.
Ik heb nog nooit een gewoon boek vormgegeven. Ik ben ook geen echte vormgever. Maar toen ik voorstelde om het boek geheel met de hand te letteren en tekenen werd daar tot mijn verrassing enthousiast op gereageerd. Het bleek meer werk dan ik in mijn optimisme dacht maar er waren eigenlijk geen obstakels. Ik wilde een heel simpel boek maken zonder tierelantijnen. Dat alles met de hand is geletterd leek me meer dan voldoende.

Ik wilde al heel lang een keer een gewoon boek met de hand letteren. Toen een jaar of tien geleden literaire uitgaven handgeletterde omslagen kregen dacht ik dat daar voor mij ook wel werk in zou zitten, maar dat is nooit geveurd. En een heel boek letteren is er ook nooit op van gekomen, ondanks de nodige solicitatiebrieven. Tot Stichting De Roos op mijn pad kwam.
Jouke Turpijn had een stuk of veertig citaten uit het originele boek van John Jansen van Galen bij zijn manuscript gedaan. Daar heb ik er een stuk of twintig van geletterd. De acht die niet in het boek kwamen zitten in een mapje. Ik heb geen idee wat deleden van De Roos met die kaarten moeten. Maar ik vond het heerlijk om ze te maken.

Ik ben vier keer bij de drukkerij, LenoirSchuring, geweest om iets over het boek te bespreken of te doen.Zoals papier uitkiezen! Voor iemand die altijd alles bij de copyrette maakt is dit een luxe waar ik dagenlang een glimlach aan overhield. Ik heb absoluut niks te klagen over de marge waarin ik doorgaans opereer, maar het was heel prettig om een keer op een rode loper te mogen lopen.

Comments: