Showcase

Suikerzakjes

Saturday, 1 February 2020

Van een vriendin kreeg ik vorige week een doos met suikerzakjes.

Dat is een mooie gelegenheid om mijn verzameling weer eens op te schonen. Ik heb nooit moeite gedaan om suikerzakjes te verzamelen, ik bewaar wat ik tegenkom of krijg en af en toe reduceer ik die verzameling tot een behapbaar doosje hoogtepunten.
Inmiddels denk ik dat ik een redelijke indruk heb gekregen van wat er zoal aan suikerzakjes is gemaakt.
Het is eigenlijk niet een heel interessant gebied. Driekwart van alle suikerzakjes zijn variaties op deze twee thema’s:

Hier heb ik al eerder over geschreven. Ik ga er beslist nog een keer uitgebreider op terug komen, maar veel mooier dan dit gaat het niet worden.
Verder zijn er nog een beperkt aantal suikerzakjes die zijn bedrukt met speciale ontwerpen. Dat zijn er weinig en ze zijn zelden mooi. Series, zoals we die kennen van sigarenbandjes en luciferdoosetiketten, zijn opmerkelijk zeldzaam bij suikerzakjes. Ik ken er hooguit een handvol en ook die zijn zelden de moeite waard.
Ik heb ook weinig buitenlandse suikerzakjes gezien. Alleen Italie is met een kleine honderd suikerzakjes in mijn verzameling vertegenwoordigd. De overige buitenlanden moeten het doen met een handjevol. Ik wil me sowieso voor dit project, dat ik dit jaar wil afsluiten, zodat ik de rest van mijn leven aan interessantere zaken kan wijden, beperken tot Nederlandse suikerzakjes, dus dat komt dan weer goed uit. Bovendien, wie wil dit soort zaken zien?

Comments: