Tuck and Chester
Saturday, 7 July 2012
Ik kon een paar dagen niet scannen, omdat mijn computer iets te goed was opgeruimd, maar mijn lief heeft de schade weer hersteld, dus kan ik u nu mooi deze twee Zingende Postkaarten laten zien, die ik gisteren van Fake Booij kreeg:
Het zijn hele oude kaarten, en de manier waarop ze zijn gemaakt door de firma Tuck, doet enige brandende vragen rijzen. Kijkt u bijvoorbeeld een naar de achterkanten:
Het ziet er naar uit dat de firma Tuck gewoon de flexplaten op oude anschtkaarten heeft geplakt. Vooral bij de onderste kaart kan ik niet anders dan me afvragen wie heeft bedacht om op zo’n afbeelding op die manier een grammofoonplaat te plakken.
Ik heb nooit eerder dit soort kaarten gezien. Ik vermoed dat ze minstens 65 jaar oud zijn. Maar de grammofoonplaatjes zijn flinterdun, en ik wist niet dat men in de late jaren veertig al dit soort flexi-platen kon maken.
Omdat de platen gebogen en gebarst zijn, en omdat de groef te dicht bij het centrum zit (waardoor mijn pick-up arm afslaat voordat hij de groef aanraakt) kan ik u nog niet laten horen wat er oop de plaatjes te beluistren valt. Maar daar ga ik een oplossing voor bedenken. Ik ga die idingen niet in de kast zetten voordat ik heb gehoord wat er op staat!
Fake gaf me ook kopieen van een artikel uit het blad Communication Arts, geschreven door iemand de initialen CA heeft. Het gaat over een onderwerp dat ik op dit blog ook al eens aansneed. CA lijkt dit mysterie te hebben opgelost.
Fake stuurde me ook nog wat interessante links die ik graag met u wil delen. Dit is een artikel over de Amsterdamse krul-letters.
Hier vind u informatie over de antieke Zingende Postkaarten.
En hier kunt u ze zien en horen:
Fake
2012-07-07 11:10:58
Auteur van het stuk over Harry Chester is grafisch vormgever Art Chantry (naam staat onder het intro).
CA = Communication Arts.