Showcase

Gevonden voorwerpen

Monday, 25 July 2016

Onlangs heb ik een woning opgeknapt van een vriend. Dat was een hele vreemde klus, in meerdere opzichten. Er moest zoveel gedaan worden dat ik niet eens een planning durfde te bedenken. Maar ik deed de klus samen met Bram en ik moet er nog aan wennen hoeveel je met z’n tweeën kunt doen in twee dagen als je wind mee hebt.
Ik vind het op zich leuk om een hele lijst verschillende klusjes af te werken. In dit geval onder andere: een paar stukjes tegelen, stuccen, een radiator-luik timmeren, schilderen, deurkrukken monteren, douchestangen vastzetten, stopcontacten vervangen, van alles vast plakken dat los hing, enzovoort. Het zijn allemaal kleine klusjes die op zich niet moeilijk zijn, maar je moet wel alle materialen hebben en weten hoe het moet. Ik heb af en toe, net als iedereen waarschijnlijk, twijfels over mijn werk, of ik het wel echt kan, enzovoort. Als schilder heb ik dat minder, maar klusjesman is een raar vak. Je doet allerlei werk dat een vakman beter zou kunnen, maar je kunt moeilijk acht vakmensen laten komen. Dat zou onbetaalbaar zijn en het zou tien keer langer duren. Ik denk dat ik best een goede klusjesman ben, maar als ik dit werk een tijdje niet heb gedaan, loop ik van te voren wel te piekeren over zulke klussen. Maar tijdens het werk voel ik me meestal op mijn plek en besef me ook dat ik dat ben. En ook de volgende dag, als ik overal spierpijn heb, is dat besef er nog als een warm fysiek gevoel. Helaas ebt het dan langzaam weer weg. Als ik een nieuwe multi-klus krijg te doen, is er meestal van te voren toch weer allerlei twijfel. Ik zou het misschien ook niet meer moeten doen en me beperken tot schilderen. Dat zou mijn leven een stuk simpeler maken. Maar ik laat me makkelijk verleiden om ja te zeggen als me iets gevraagd word. Ik kan heel slecht bedenken waarom ik nee zou zeggen. Dat ik ergens niet voor sta te popelen vind ik een magere reden. Ik sta voor zoveel dingen niet te popelen. Maar de ervaring leert dat er geen duidelijke correlatie is tussen het plezier dat ik ergens aan beleef en de gedachten die ik er van te voren over maak. Ik heb al zo vaak iets gedaan waar ik helemaal geen zin in had en dat geweldig bleek te zijn, en omgekeerd. Ik geloof niet dat ik de juiste persoon ben om te bepalen hoe mijn leven moet worden ingevuld.

Ik heb alle dingen die ik achter kasten en in kieren vond bewaart en gefotografeerd:

Comments:

Roland Vonk

2016-07-26 21:27:24

Mooie vondsten. En gezonde twijfel.

Annette Schalkers

2016-07-27 08:46:01

Dat is een leuk tegengeluid, dat je niet de juiste persoon bent om te bepalen hoe je leven te vullen! Je kunt geen tijdschrift of krant openen om te lezen van degenen die het wel weten.Tot vervelens toe,
Ik dacht al, ben ik nou gek?

Jon van den Berg

2016-07-31 19:12:05

Frits, je bent de juiste persoon om te bepalen hoe he leven moet worden ingevuld. Sterker nog, je bent het al aan het doen, dag na dag.