Showcase

Maan

Tuesday, 18 July 2017

180717 Maan
Afgelopen vrijdag fietste ik ‘s nachts naar huis en zag de maan. Ik kijk zelden naar de maan maar het viel me op dat hij er anders uitzag dan ik ik hem meen te kennen. De foto die ik maakte ik erg wazig maar ik kreeg het niet beter in beeld:

Wat ik niet snap is hoe de hap die de aarde uit de maan maakt er zo uit kan zien als het er vrijdag uitzag. Ik heb het getekend zodat u snapt wat ik bedoel:

De maan die ik vrijdag zag, zag eruit als op de rechtertekening. Maar als de aarde tussen de zon en de maan staat, wat volgens mij toch de reden is dat de aarde een deel van de maan verduistert, hoe kan de maan er dan uitzien als op de rechtertekening en zoals ik het vrijdag zag? Het zou toch moeten zien als op de linkerfoto?
Kan iemand me dit uitleggen?

Comments:

Jan T.

2017-07-18 12:53:04

Je gata uit van een verkeerde aanname. Het is niet de schaduw van de aarde die je ziet, maar in feite de schaduw van de voorkant van de maan. De zon beschijnt maar één helft. De achterkant is donker. Wij zien steeds een andere verhouding an voor-en achterkant. Alleen tijdens een maansverduistering valt de schaduw van de aarde op de maan. Dit kan logischerwijze dus alleen plaats vinden bij volle maan.

Jan T.

2017-07-18 14:08:20

Maar… ik heb lange tijd hetzelfde gedacht als jij. Het duurde vrij lang voordat ik het eindelijk eens uitzocht. Je zou zeggen dat wij zoiets elementairs op school gehad zouden moeten hebben. Is het tòch niet goed uitgelegd… :-(