Showcase

Rorschach vlek

Thursday, 27 July 2017

Onlangs werd ik gefilmd terwijl ik tien liter verf opruimde die op straat was gevallen.

Het opruimen was een flinke klus dus ik kreeg aardig wat opmerkingen en blikken toegeworpen. Het was geen ervaring waarvan ik een diepe liefde voor de mens van ontwikkel. Het gebeurde ergens bij het Roelof Hartplein, op een druk punt.
Later hoorde ik dat de man die mij gefilmd had de video ergens online had gezet. Iemand herkende mij en sprak meer op aan. Ik heb de video niet gezien en heb er ook geen behoefte aan want ik heb een hekel aan leedvermaak.
Ik schrijf nooit over de vele video’s waarin leedvermaak de enige drijfveer is. Maar mijn eigen ervaring is een mooie aanleiding om dit fenomeen aan te kaarten. Ik ervaar het leven als ingewikkeld, onbegrijpelijk en niet leuk. Ik probeer dus zoveel mogelijk ontwikkeld, begrijpelijk en aardig te zijn. Ik besef naarmate ik ouder word dat dit niet de wens is van alle mensen. Zo’n video en de reacties erop zijn pijnlijk. Niet voor mij, maar voor de maker en de mensen die daar graag naar kijken. Ik zei nog tegen de man die het filmde dat ie me ook had kunnen helpen, maar dat was blijkbaar geen optie. De persoon die me vertelde dat ze de video had gezien, gaf blijk van een veel voorkomende denkfout. Ze kijken niet echt, ze verzinnen er van alles bij. Ze zien iemand gemorste verf opruimen, meer valt er niet te zien.
Maar het mooie van dit hele verhaal is dat ik niet zelf de emmer met verf had laten vallen. Ik hielp een collega, die toevallig een in een woning werkte naast de woning waar ik stond te schilderen met onze zoon. Die was ten tijde van de video schoonmaakspullen halen.
Uiteindelijk bleek de gemeente erg behulpzaam en was de vlek een paar uur later het schoonste stukje van de stoep. Maar ik had nog dagen en kater. Hoe vaak zien we iets en verzinnen we er van alles bij dat niet klopt en trekken we vergaande conclusies uit die verzinsels?
Er is een prachtige Duitse film over dit onderwerp gemaakt, een variatie op Groundhog day. Helaas schiet de titel me niet te binnen. Ik zou hem de maker van de video willen aanraden.

Comments: