Showcase

Absolute victory

Wednesday, 26 June 2019

Meer en meer zie ik in de stad dozen en kasten staan met boeken, bedoeld om gratis mee te nemen. Tweedehands boeken lijken geen enkele waarde meer te hebben. Ik kijk altijd even of er iets tussen staat dat ik interessant vind en in principe neem ik altijd een boek mee. De ervaring leert dat er minstens zo veel interessants staat in boeken die me op het eerste gezicht weinig of niets zeggen als in boeken die me meteen aanspreken.
Twee weken geleden viste ik op de hoek van onze straat dit boek uit een doos:

De titel sprak me totaal niet aan, de man op de foto ook niet echt, maar het leek een esoterisch management boek en dat wekte voldoende nieuwsgierigheid om het boek in mijn tas te stoppen.
Ik hoefde niet lang te lezen om te beseffen dat dit een van de beste boeken is die ik ooit heb gelezen over de werking van de psyche en het leven. Robert Pino beschrijft in heldere termen en zonder poespas alles wat de kern vormt van alle ware religieuze en esoterische tradities. En hij snijdt zelfs enkele onderwerpen die in de meeste boeken over dit soort zaken links blijven liggen. Zoals “tijd”.
Ik dacht dat Robert Pino een Amerikaan is omdat het boek in het Engels is geschreven, maar hij was een Nederlander. Hij is in 20014 overleden. Hij heeft ook een paar televisieprogramma’s gemaakt, waarin hij mensen helpt om van hun angsten af te komen. Die programma’s zou ik overslaan, als ik u was. Ik geloof niet in reincarnatie en ook niet in regressie-therapie. Ook als het werkt, wil dat niet zeggen dat de theorie klopt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na het zien van die programma’s moeite kreeg om u het boek aan te bevelen. Maar het boek is een losstaand object en echt, het is fenomenaal.

Comments: