Showcase

Antiek

Sunday, 28 March 2021

In Zierikzee is op de Grote Markt een antiekwinkeltje waar ik altijd even binnenloop als ik er ben. Dit was de laatste keer, de eigenaresse stopt er mee.
Ondanks dat er jaarlijks tienduizenden mensen over de Grote Markt lopen is er in de winkel altijd wel wat te vinden dat ik de moeite waard vind. Dit jaar onder andere een stapeltje tijdschriften uit 1926.

“Studio kunstleven magazine” bevat wetenschappleijke artikelen, portretten van bekende mensen, filmrecensies en allerlei rubrieken, zoals een schaakrubriek. Ik las onder andere een geweldig artikel over microben, eentje over inentingen, over de teloorgang van het boekenvak omdat er nauwelijks meer gelezen werd in 1926, en een artikel over een lettertekenaar, Jozef Peeters:


Jozef Peeters mag dan niet de beste lettertekenaar aller tijden zijn geweest, in 1926 was hij waarschijnlijk een van de weinigen die dit vak serieus beoefende. Ik heb geprobeerd een alfabet te maken op basis van zijn letters maar dat werkt niet, Jozef Peeters is meer nog een grafisch ontwerper dan een specifieke lettertekenaar:

Comments: