Showcase

Muziek

Saturday, 20 March 2021

Ik kende Geechee Dan niet maar hij blijkt heel bekend te zijn. Hij is een straatzanger, maar deze opname ontroerde me meer dan alle andere video’s die ik zag:

Ik loop tegenwoordig regelmatig een paar uur door de stad om mijn frustratie af te reageren. Onlangs liep ik door de Wibautstraat en daar stond een Braziliaanse straatmuzikant. Hij speelde gitaar en zong, en goed ook. Ik bleef even staan maar kon mijn tranen niet bedwingen en heb de man omarmd en ben verder gelopen.
Muziek is voor mij een ultieme vorm van plezier. Maar ik houd vooral van live muziek, dansen en met anderen delen wat er te horen en te zien valt. Ik heb duizenden platen maar dat is niet hetzelfde. Erger nog, sinds het nachtleven dood is vind ik het heel moeilijk om nog echt te genieten van mijn platen. Ik mis het onbevangen, spontane plezier te erg.

Ik ben een matige danser. Maar ik dans wel heel graag en ik doe het ook niet om er goed in te zijn, maar omdat ik me graag laat bewegen door muziek. Ik kan ongelooflijk genieten van mensen die wel goed kunnen dansen. Zoals dit stel:

Eneglebert Humperdinck staat op diverse bootlegs met soulmuziek die zijn samengesteld door Surinamers. Ook Tom Jones staat op die platen, maar Tom Jones begreep ik, Engelbert Humperdinck nooit echt. Dat begint te veranderen. Mede door deze oude opname met Billy Preston:

Maar vooral door deze recente opname van een duet met Janet Devlin. Deze dame deed ooit mee aan een of andere talentenjacht en ik vond haar versie van een lied van Elton John om onduidelijke redenen destijds zo mooi dat ik er heel veel naar heb geluisterd. Nu heeft ze een duet opgenomen met de 84 jarige Engelbert Humperdinck en ik snap nu wat al die Surinamers al decennia geleden in hem hoorden:

Ik wil verrast worden. Weggeblazen, verbijsterd, op het verkeerde been gezet, geraakt, maakt niet uit, als het maar door dat schild heendringt dat ik vaak draag om me te beschermen tegen de boze buitenwereld. Deze straatband snijd er doorheen als een mes door de boter:

Er staan meerdere videos op YouTube van een collectief dat in bussen en metro’s mensen laat zingen. Dit is een montage van meerdere sessies, maar eigenlijk zou u ze allemaal moeten bekijken:

En tot slot een dans. Ik dans niet vanwege ingestudeerde passen, ik dans ook niet graag met een partner, ik laat me het liefst bewegen door muziek en wil dan nergens over denken. Maar als mensen echt goed kunnen dansen kan ik daar uren naar kijken. Celine zei niet voor niets dat dansen de hoogste vorm van kunst is.

Comments: