Showcase

Culturele toe-eigening

Wednesday, 13 November 2019

Ik hoorde pas een paar maanden geleden voor het eerst van het begrip “culturele toe-eigening. Dat was toen iemand me vertelde dat de maker van “Habibi”, een van mijn favoriete strips, Craig Thompson, geen uitgever meer kan vinden omdat deze strip achteraf wordt gezien als oneigenlijke culturele toe-eigening. Er zijn mensen die vinden dat je geen kunst mag maken waarin je in de huis kruipt van iemand die een andere huidskleur heeft dan jezelf. En wie dat wel heeft gedaan, ook al was hij of zij zich niet bewust dat dit vereerd was, wordt besmet verklaard.
Ik snap hier weinig van. Het is zo kort door de bocht, zo intolerant en liefdeloos.
Ik snap dat er veel mis is met de manier waarop vooral blanken omgaan met mensen die een andere huidskleur hebben. En vroeger was dit vaak nog erger. Maar het is naar mijn idee geen oplossing om dingen te verbieden of te vernietigen. De oplossing is naar mijn idee iets beters te doen, liefdevoller en begripvoller te zijn dan de mensen wiens gedrag je verkeerd vindt.
Heel lastig is dat nog niet zo heel lang geleden de tijdgeest echt totaal anders was hij of zij nu is. Ik ben opgegroeid met zwarte pieten en het in mijn hoofd heeft nooit enige relatie gehad met de zwarte mensen die ik kende. Het hele idee van discriminatie op basis van huiskleur is mij vreemd. Maar ik denk niet dat ik dit allemaal ooit kan uitleggen aan iemand die een paar decennia jonger is dan ik.
Ik denk ook dat ik niet kan uitleggen dat er in mijn platenkast aardig wat platen staan die nu of in de nabije toekomst op de lijst met verboden muziek staan. Ik kan, denk ik, zelf heel goed onderscheid maken tussen liedje dat vijftig jaar gelden naïef en soms zelfs grappig was, maar nu nooit meer gemaakt of zelfs op de radio gedraaid kan worden. Maar wat moet je met al dit soort kunst? Vernietigen? Verbieden? Veroordelen? Ik vrees dat er in de nabije toekomst nog een hoop meningen moeten veranderd.

Comments:

Milan

2019-11-18 23:57:32

Lijkt me echt een broodje aap, dat Craig Thompson geen uitgever zou kunnen vinden. Wie vertelt jou zoiets? Ik denk dat ze in de rij staan. Dat mensen over Habibi meningen hebben is iets anders. Ik las dat hij nu werkt aan een verhaal dat in verschillende comics uit zal komen omdat hij de graphic novel even zat is.