Showcase

Junkyard

Wednesday, 19 September 2012

Maandag was ik bij de premiere van de animatiefilm van Hisko Hulsing. Hij heeft er acht jaar aan gewerkt. 25.000 tekeningen, 130 olieverfschilderijen, een soundtrack en bovenal al het geregel dat niet eens in woorden is uit te drukken om twintig minuten film te maken. En die film is indrukwekkend. Hier is de trailer:

Na afloop van de film en ook da volgende dag bleef de vraag door mijn hoofd malen hoe en waarom iemand zoiets doet. Ik ben zelf niet vies van hard werken, maar de gedacht dat ik acht jaar aan iets zou moeten werken waarvan ik van te voren al weet wat het moet worden, is het allerlaatste wat ik zou willen doen. Dat hoef ik natuurlijk ook niet, ik ben Hisko niet. Ik heb ook zijn talenten niet. Hisko is een van de beste tekenaars die ik ken. Maar ik zou niet graag met hem ruilen. Ik ben volkomen gelukkig met wat het gefrobel dat ik doe. Dat zal nooit leiden tot iets als de fenomenale animatiefilm die ik maandag zag, maar ik prefereer een zorgenloos leven boven alles.
Dat was niet de laatste gedacht die ik over dit onderwerp had. Want ik ben natuurlijk ook op een bepaalde manier ambitieus. Ik wil mezelf verassen met wat ik maak. Maar kan dat als je er eigenlijk geen offers wilt doen, zoals ik? Ik bedoel, wat ik wil is mooie dingen maken zonder er echt moeite voor te doen. De vraag is of dat wel kan. Ik dacht altijd van wel, maar op het moment twijfel ik er over.
Hier zijn weer wat oude tekeningen uit mijn schetsboek, toevallig (?) niet bepaald de sterkste serie. Maar eigenlijk wil ik daar niet eens over nadenken. Het hele idee dat het leven een soort (wed)strijd is of iets waarbij iets te winnen valt (en dus automatisch ook iets te verliezen) vind ik in toenemende mate weerzinwekkend. Ik ga hier langer over nadenken en kom er later zeker nog op terug.

Mocht u de kans krijgen Junkyard ergens te zien, laat hem niet lopen. Ik heb alleen geen idee waar de film te zien is. Bij korte films is dat altijd heel lastig, omdat ze alleen als voorfilm draaien en op speciale festivals.

Comments: