Showcase

Logo Stedelijk

Thursday, 13 September 2012

Gisteren stond er een kort bericht in het NRC over het nieuwe logo van het Stedelijk Museum in Amsterdam:

Ik dacht even dat het een grap was, maar dit is echt het nieuwe logo van het Stedelijk Museum.
In het bericht staat dat de makers de opdracht hadden gekregen om de volledig naam te gebruiken. Dat is raar, want dat wordt zelden en mooi logo. Maar goed, de klant is koning. Ik heb gisteravond twee uur zitten schetsen om te kijken wat ik op papier kreeg. Mijn uitgansgspunt was dat het een ā€œSā€ moest zijn en dat de volledige naam gebruikt werd.Dit is het resultaat:

Omdat het in de krant afgebeelde logo in zwart wit was, heb ik me ook beprekt tot kleurloze schetsen.

Ik had geen tijd om hier mee door te gaan, en ik geloof ook niet dat ik er veel zin in heb. Ik vind mijn schetsen trouwens niet geweldig, maar alles is beter dan het zouteloze logo het Stedelijk echt krijgt. Ik snap helemaal niets van dit soort zaken. Staat hier niet gewoon een keizer in zijn blote reet, of vergis ik me?
Als het Stedelijk mij had gevraagd, had ik dit logo gemaakt:

Comments:

Milan

2012-09-14 12:45:24

Man, die laatste was geweldig geweest.
Ik dacht toen ik het zag ook dat het een grap was.
Kun je er niet gelijk eentje voor het Rijks*spatie*museum doen?

Alfred Boland

2012-09-17 14:27:45

ja, wilde ook al over het Rijks beginnen … ben er dan wel niet voor opgeleid maar toch al decennia grafisch vormgever en ook ik snap er niets van … gerenommeerde bureaus maken meestal bagger. en inderdaad: de nieuwe kleren van de keizer all over again.

Jan Willem Reitsma

2012-09-24 12:04:13

Mijn broer Lex heeft pas een documentaire gemaakt over de wedstrijd tussen 5 grafische vormgevers(-bureaus) om de huisstijl van het Stedelijk en al het gesodemieter daaromheen: De stijl van het Stedelijk. Hij is afgelopen zaterdag uitgezonden door de AVRO en wordt op di 25 en za 29 sept herhaald. Er is ook een boek + dvd van, waarvoor ik Engelse vertalingen heb gemaakt. (Lex is zelf ook grafisch ontwerper, o.a. voor De Nederlandse Opera.)