Showcase

Speelkaarten alfabet

Thursday, 20 September 2012

Van uitgeverij Xtra krijg ik af en toe post doorgestuurd van mensen die een ShowCase-doos hebben gekocht en een ingevulde bon opsturen. Vandaag kreeg ik een envelop van iemand uit een ver verleden: een dame met wie ik eind jaren zeventig correspondeerde. Het schrijven van brieven was een tamelijk wanhopige poging om contact te maken met een wereld buiten het kleine kringetje waarin mijn leven zich afspeelde. Deze dame was veel ouder dan ik. Ik schatte haar minstens twintig jaar ouder. Zij verzamelde onder andere speelkaarten en ik maakte illustraties voor haar. Ex Librissen, uitnodigingen, dat soort dingen. In de envelop die ik vandaag van haar kreeg zat een envelop die ik destijds aan haar heb gestuurd, en die zij kennelijk heeft bewaard:

Ik maakte op elke envelop die ik verstuurde een klein tekeningetje, van een figuurtje dat ik zelf had bedacht. Een soort voorloper van Shad, waar ik ook wel strips mee maakte. Ik zal honderden enveloppen op die manier hebben betekend, maar ik herinner me daar weinig van. Ik was toen al tegen de twintig, dus van echte jeugdzondes is geen sprake, maar ik ben erg blij dat er vrijwel niets bewaard is gebleven van alles wat ik toendertijd maakte.
Om na meer dan dertig jaar weer eens post te ontvangen van deze dame voelt als een prachtig maar raar iets. Ze had er twee foto’s bij gedaan (voor een portret tekening) en nu weet ik dus ook ineens hoe ze eruit ziet. Nog leuker dan ik dacht!
Op het lijstje met trefwoorden voor het alfabet stond ook “speelkaarten”, dus die heb ik gekozen. Het is een heel raar alfabet geworden, waar vrijwel geen lijn of systeem in zit, maar ik ga hem morgen met plezier naar mijn correspondentievriendin sturen.

Comments:

Alfred Boland

2012-09-25 12:33:23

fraai alfabet!