Showcase

Onomatopeeën

Wednesday, 10 April 2013

Het verhaal dat ik een paar dagen geleden ben begonnen te vertellen zal nog wel even doorgaan, maar ik zal het af en toe onderbreken. Ik heb niet altijd inspiratie en tijd om aan dat verhaal te schrijven.
Vandaag laat ik enkele onomatopeeën zien die ik heb gemaakt voor FaceBook-vriend Bert Busse. Hij maakt een videoclip en wilde daarin een paar Batman-achtige onomatopeeën gebruiken. Toen hij de onomatopeeën zag die ik onlangs op FaceBook plaatste, vroeg hij of ik ze misschien wilde tekenen.
Die Batman-onomatopeeën zijn, net als de lettering van Kuifje, een mythe. Om de paar jaar vraagt iemand of ik zoiets wil letteren. Veel mensen hebben een heel duidelijk beeld in hun hoofd van de Kuifje-lettering en de onomatopeeën in de Batman-televisieserie. Ik vraag ze dan meestal om me wat van hun favoriete voorbeelden te geven. En die blijken dan niet te bestaan! In werkelijkheid zijn de belettering van Kuifje en de onomatopeeën in Batman helemaal niet zo mooi als mensen denken. Dit is een goed voorbeeld van hoe ons brein op de loop gaat met de werkelijkheid. In plaats van te kijken wat er werkelijk is, zien we wat we in ons hoofd gefabriceerd hebben. Tot het moment dat we nog eens heel goed kijken.
Uiteindelijk heb ik elf van de kreten die iedereen kent (dus niet!) uit de Batman-serie getekend:

Comments:

aris

2013-04-10 13:14:00

He, ik mis Thump!

Jon van den Berg

2013-04-10 21:03:03

“In plaats van te kijken wat er werkelijk is, zien we wat we in ons hoofd gefabriceerd hebben. Tot het moment dat we nog eens heel goed kijken.”
Als wat we bedenken mooier is dan de werkelijkheid, wat dat ook moge zijn, dan is dat toch alleen maar mooi? Bovendien – wie zegt dat wat je denkt geen werkelijkheid is? En – kijk eens uit welke fantasieën veel fraaie ideeën werkelijkheid werden.