Showcase

Kaarten (2)

Saturday, 12 April 2014

Zoals beloofd is hier nog een selectie uit de stapel oude kaarten die ik onlangs kocht. De reden waarom ik een kaart mooi vind kan verschillen. Het kan om een goed idee gaan, een mooie vondst, een onderwerp dat me interesseert, een tekenaar, een kleur of een sterk ontwerp. In dit geval is het een soort tekening die me bijna jaloers maakt:

Ik houd ook van Nederlandse toeristenkaarten, vooral van kustplaatsen. Maar deze twee meisjes in klederdracht die tulpen plukken (!!!) gaan zeker mee op tournee:

Ik heb geen pedofiele gevoelens, maar herken wel foto’s die in deze categorie nu niet meer zouden kunnen. Dit is een fraaie:

Er bestaan blogs over kaarten van onaantrekkelijke locaties, en zo te zien zijn er daar duizenden van gemaakt. Ik verzamel ze niet, maar als ik er eentje tegenkom, laat ik hem niet liggen:

Soms val ik voor kaarten omdat ze oud zijn en iets laten zien dat er echt niet meer is. Deze serie bijvoorbeeld. De foto’s doen me meer denken aan schilderijen van tweehonderd jaar geleden dan aan de werkelijkheid zoals ik die nu ervaar:

Soms is het lastig om te vertellen waarom ik een kaart interessant vind. In de jaren dat gekleurde mensen in Nederland een zeldzaamheid waren, was huidskleur een reden om een kaart te maken. Discriminatie was toen nog heeeeel ver weg:

De kaarten die werden gemaakt ter gelegenheid van kinderacties zijn vrijwel altijd goed. En er zijn heel vel van. Ik denk dat ik me daar maar eens op ga toe leggen, en dan met name op de kaarten met onbegrijpelijk veel groen:

Comments:

Roland Vonk

2014-04-19 20:17:52

Magisch.

Pieter

2014-04-21 12:56:45

Mooie aanwinsten, Frits! Ik voel me vreemd genoeg het meest aangetrokken tot de prentbriefkaarten met “onaantrekkelijke locaties”. Wellicht zijn het niet de meest aantrekkelijke locaties om in werkelijkheid te bezoeken, maar de gebouwen en snelwegen (waarvan ik er inmiddels ook al een paar heb weten te bemachtigen) die vaak op deze kaarten te bezichtigen zijn, vind ik toch een zekere schoonheid en in ieder geval iets fascinerends hebben. Bij nader inzien zou het juist zeer wel de moeite waard zijn deze “onaantrekkelijke locaties” te bezoeken i.p.v. de Grand Canyon, om maar wat te noemen. De gebouwen en andere bouwsels op deze kaarten zullen in een rap tempo gaan verdwijnen, als ze al niet allang verdwenen zijn, juist omdat zoveel mensen ze als onaantrekkelijk beschouwen. De Grand Canyon zal in lengte van dagen blijven bestaan.