Showcase

Peter Pontiac

Monday, 14 April 2014

Peter Pontiac is ziek. Ik heb hem zelf al een tijdje niet gesproken, maar van betrouwbare mensen heb ik begrepen dat ie behoorlijk ernstig ziek is. Hij tekent nog wel, maar weinig en de rest van de tijd kan ie niet veel.
Peter is misschien wel de beste tekenaar van Nederland. Ik zat laatst deze tekening te bekijken en toen duizelde het me weer eens van wat Peter kan.

Dit slaat helemaal nergens op, zoveel details. En Rene Windig zei dat hij het grootste deel uit het hoofd heeft getekend!
Afgelopen donderdag was er een kleine verkoopexpositie in cafe Struijk. Ik heb daar een print gekocht van een tekening die ik al drie keer had uit publicaties, maar hij blijft geweldig:

Er was een mini-optreden van een dame die Kiki heet en die drie liedjes op de trap van het cafe zong, zichzelf begeleidend op gitaar. Ze zag er uit als de Gigi uit de Gaga-strips van Peter:

In Amerika zou het werk van Peter Pontiac hoogstwaarschijnlijk in musea hangen of aan de wanden van dure huizen van verzamelaars. Hier staan zijn tekeningen in tijdschriften die ik niet lees of hangen ze aan de muur van cafe’s. En ondertussen leeft Peter van subsidies en minimale honoraria.
Mocht u toevallig goed in de slappe was zitten en ook eens wat goeds aan de muur willen hebben, laat u niet weerhouden om contact te zoeken met Peter!
Op de expo liet Gert-Jan Pos een geweldig foto zien die hij van Peter had gemaakt. Ik heb die met mijn iPhone van zijn iPhone gefotografeerd:

Het origineel kunt u zien op Peters FaceBook pagina. Niet op de pagina van Gert Jan Pos, omdat hij vertelde dat FaceBook dan het copyright van de foto zou hebben. Hij vertelde dat iemand zijn foto terugzag bij een advertentie voor een glijmiddel, omdat FB de foto zonder zijn toestemming had verkocht aan een glijmiddelfabrikant. Ik zou dat probleem graag willen hebben!

Comments:

Ingrid Huijsman

2014-04-15 19:52:06

Die roze Elvis is ook al jaren een favoriet. Ik heb hem enkel als ansicht -en zelfs dan! Prachtig werk, dito man.

Herman de Koning

2014-04-15 22:21:45

Jammer om te horen! Peter is in mijn ogen een van de groten. Zijn werk is een van de sterke herinneringen uit mijn jeugd. Veel gezien en vaak onder de indruk. Echt een icoon! Heel veel sterkte toe gewenst!

Martin Huiskes

2014-06-01 20:58:01

Peter Pontiac is inderdaad geweldig, voor mij is hij de nummer 1 striptekenaar en ook nog op literair niveau. Ik was behoorlijk ontdaan toen ik hoorde van zijn ziekte. Het lijkt me erg goed voor Peter dat hij juist nu bezig is aan zijn Masterpiece over de dood. In het westen vaak een taboe-onderwerp, maar niet in bijv. Azië enAfrika. Het Tibetaans Dodenboek is niet voor niets geschreven in Tibet door Tibetaanse monniken. Veel sterkte en creativiteit toegewenst voor Peter…