Showcase

Suikerzakjes (5)

Saturday, 18 April 2020

Ik dacht ik schrijf een keer iets over de meest opvallende letters die op suikerzakjes worden gebruikt. (Hier) Maar toen hield ik na afloop nog een paar honderd zakjes over met andere letters. Ik ben helaas geen typograaf, ik kan u niet vertellen welke lettertypes het zijn ,ik kan ze u slechts laten zien.
De Rondo is veruit de meest gebruikte letter op suikerzakjes, zoals ik al zei. Maar ook deze letter komt redelijk veel voor op zakjes van Van Oord:

Als er ooit een boekje komt over suikerzakjes ga ik proberen zo goed mogelijk de verhoudingen uit te rekenen waarin de verschillende lettertypes voorkomen. Voor nu ga ik van veelvoorkomend naar weinig voorkomend. Deze is al een stuk zeldzamer vergeleken bij de Rondo en bovenstaande letter:

In principe zijn alle suikerzakjes met blauwe letters gemaakt door Van Oord. De enige concurrent was F. Huijgens en die maakten voornamelijk zakjes met rode letter. Huijgens gebruikte bijna altijd hetzelfde lettertype, dat ik al eerder liet zien. Hier is de letter nogmaals, met ook een paar blauwe varianten, die ik heel weinig heb gezien:

Het rare is dat de blauwe zijn gemaakt door Van Oord:

Het is een raar feit dat de twee makers van suikerzakjes soms elkaars letters gebruiken. Maar slechts heel zelden.
Deze letter is weer van Van Oord:

Deze is ook van Van Oord en ik vind deze een van de mooiste:

En dit is de laatste letter die voorkomt op Van Oord suikerzakjes:

Ik schat dat ik meer dan vijfduizend suikerzakjes door mijn handen heb laten gaan en eigenlijk wilde ik deze suikerzakjes met alleen maar letters helemaal niet uitzoeken. Ik wilde ze zelfs niet bewaren, op een handvol zakjes na met namen die mij persoonlijk iets zeggen. Maar goed, iemand moest het een keer doen. Sukerzakjes staan in extreem laag aanzien, ik heb nog nooit een serieus artikel over dit onderwerp gelezen. Niet dat wat ik schrijf zo geweldig is maar voorlopig zult u het hier mee moeten doen.

Comments:

Ton de Ruijter

2020-04-19 14:47:32

‘Specialiteit in croquetten’.

‘Nergens kunt u beter eten gaan dan in de halve maan’

Ik ben al verkocht…