Showcase

Tekenen aan de wand

Wednesday, 8 April 2020

Vandaag een paar uur verspild aan het inkleuren van een grote tekening die ik had gemaakt terwijl ik naar een aflevering van “De oorlog reeds verloren” van Sven Hulleman luisterde. In deze vreemde en verwarrende tijden luister ik het liefst naar mensen die blijk geven van enige autonome hersenactiviteit. Dat is best zeldzaam, zowel in de reguliere media als in de alternatieve kanalen.
Maar goed, de tekening was al niet veel soeps, maar toen bedacht ik ter overmaat van ramp dat ik hem toch ook nog wilde inkleuren, met een paar stiften die ik een tijd terug in een opwelling heb gekocht omdat ze maar vijftig cent kostten. Dat was uren werk en zonde van de moeite.
Jaja, je leert wat als je een tijdje opgesloten zit.

Terwijl ik teken zit ik normaal gesproken naar muziek te luisteren. Maar sinds ik zit opgesloten wegens de corona-crisis luister ik vooral naar podcasts. Ik kijk al veertig jaar geen televisie, lees geen kranten en probeer me zover mogelijk te houden van alle reguliere media. Maar omdat ik werd opgesloten wilde ik weten waarom. Daar heb ik me de afgelopen weken zo goed als ik kan in verdiept. Gisteren viel de druppel die mijn emmertje deed overstromen.
We spelen al heel lang met vuur. Met name de media, maar ook iedereen die allerlei informatie verspreidt waar niet diep over is nagedacht. Tot nu toe viel de schade van dat spelen met vuur mee, al vond ik het een paar keer behoorlijk mis gaan. Bijvoorbeeld de ongefundeerde angst die werd gezaaid voor terreur-aanslagen van extremistische moslim-organisaties. Maar toen in China een griep uitbrak en toen de media angstverhalen begon te verspreiden over vleermuizen, ongekende sterftecijfers, enzovoort, sloeg de vlam in de pan. In plaats van wat tot nu toe gebeurde, namelijk dat na een paar dagen de aandacht van de media en het publiek voor een onderwerp verslapte en er werd overgegaan op een ander onderwerp, ging dit angstverhaal als een vuurtje de wereld rond en stond binnen no time de hele wereld in vuur en vlam. En zoals altjd werd hier heel handig van geprofiteerd door iedereen die er sowieso op aast om een slaatje te slaan uit elke gelegenheid die zich voordoet. Maar het was nooit de bedoeling van de media en het volk om dit zo te laten ontsporen. Het is als een kind dat met lucifers speelt en pas beseft dat dit niet verstandig was nadat het huis is afgebrand.
De angst van het volk, de sensatiezucht van de media, het gebrek aan wijsheid en moed bij de politici en de dubbele agenda’s van experts-zonder-expertise vormden een explosief mengsel dat leidde tot een wereldwijde Opsluiting en een schade die niet is te overzien. Maar ik kan u verzekeren: de politici, de media-sterren en de zelfbenoemde experts gaan die schade niet betalen, dat mogen u en ik doen. Ik verwacht ook niet dat de politici, media-figuren, specialisten en alle individuele echo-kamers, die verantwoordelijk zijn voor de chaos die ze hebben veroorzaakt, hun excuses gaan aanbieden. Dat vereist meer hersenactiviteit en geweten dan ik tot nu te heb kunnen zien bij al deze mensen. Maar ik heb mijn lesje geleerd, en ik hoop dat ik niet de enige ben, want anders zie ik het somber in.

Comments: