Showcase

Suikerzakjes (6)

Tuesday, 30 November -0001

Ik weet niet of suikerzakjes een typisch Nederlands fenomeen zijn. Ik heb wel een paar Italiaanse en Amerikaanse zakjes gezien maar dat zijn er zo weinig dat het doet vermnoeden dat het werkelijk alleen in Nederland zo’n rage was. Ik ben alleen geinteresserd in de zakjes die tussen ongeveer 1960 en 1975 zijn gemaakt. Daarna kregen de zakjes eeen ander formaat en werd er ander papier gemaakt. Boven dien werden de ontwerpen ook steeds leijker. En vanfa midden jaeren zeventig begonnen suikerklontjes de zakjes te vervangen. Om die klontjes zaten ook papiertjes met opdruk maar echt interessant vind ik dat niet.
Van alle suikerzakjes die tussen 1960 en 1975 zijn gemaakt staat op ongeveer een derde uitsluitend tekst. En dat is voor 90% tekst gezet in de letters die ik eerder heb laten zien.
Af en werden meerdere lettertypes door elkaar gebruikt. Vooal met de Rondo als blikvanger:

De meeste suikerzakjes met enkel tekst zijn liggend bedrukt, maar er bestaan ook stande. Dit zijn er een paar met de Rondo:

Ook van de ander lettertypes die bij Van Oord gebruikt werden zijn staande varianten:

Vanf hier kunt u beter iets anders gaan doen. Wat over blijft zijn suikerzakjes met allerlei letters door elkaar. Ik ben van plan die morgen te sortetren en te scannen maar het is geen grap: als ik u was ging ik fijn een goed boek lezen.

Comments: