Showcase

Postzegels

Tuesday, 23 February 2016

Een jaar of twintig geleden heb ik mijn postzegelverzameling weggegeven aan de vrouw die mij vijfenveertig jaar geleden hielp om met die verzameling te beginnen. Zij was toen onze buurvrouw. Zij verzamelde Oostenrijk en Zwitserland, ik koos voor Nederland en de Overzeese gebiedsdelen. Toen ik twintig jaar geleden hoorde dat ze ernstig ziek was, lag mijn verzameling al jaren stof te vangen en leek het me gepast om haar alles te geven. Ik wilde er ook vanaf, het huis dat ik toen bewoonde was vol. Het was een hele verhuisdoos vol albums en losse zegels in doosjes, genoeg om haar de laatste weken van haar leven bezig te houden.
Ik heb geen spijt van alles wat ik in mijn leven heb weggegeven, weggegooid en kwijtgeraakt. Er is teveel materiaal om me daarover druk te maken. Maar ik denk er wel af en toe aan. Ik heb een heel goed geheugen voor alles wat ik ooit heb verzameld en dat weerhoudt me er van om opnieuw te beginnen. Nou ja, het weerhoudt me ervan om opnieuw precies hetzelfde te verzamelen. Destijds was ik bezig met de waarde en zeldzaamheid van postzegels. Zegels van landen als Zwitserland en Nederland waren toen interessanter dan de schreeuwerige zegels uit landen in het verre oosten of Afrika. Dat zie ik nu heel anders. Er is niets mooiers dan de zegels uit landen die hun postzegels alleen maar maken om kleine jongetjes in rijke landen op te winden.
Onlangs kocht ik een paar postzegelalbums, omdat ze zo goedkoop waren dat ik het mezelf nooit zou vergeven als ik dat wel deed. Ik heb ooit, op een rommelmarkt in Noord-Holland, vijftien jaar geleden, een heel postzegelalbum met uitsluitend ruimtevaart-zegels laten liggen en daar heb ik nog steeds spijt van. Het kostte slechts vijftien gulden, maar ik had die dag al zoveel gekocht dat ik dit buitenkansje liet lopen. Dat zal me niet nog eens gebeuren.
In deze vier albums zitten ook een stuk of dertig ruimtevaart-zegels. Die laat ik u een andere keer zien, Hier zijn een paar andere series uit deze albums:

Overigens heb ik destijds niet alles aan mijn vroegere buurvrouw gegeven. Ik heb nog steeds twee albums met mijn favoriete Nederlandse en Overzeese gebiedsdelen-zegels. Daar ga ik u ooit ook mee lastig vallen.

Comments:

Roland Vonk

2016-02-23 12:04:47

Raar is dat, hè. Zodra iets onderdeel is van een serie krijgt het een veel grotere betekenis.

frits

2016-02-23 20:07:04

Ja, wonderlijk fenomeen. Bij drie komen er hormonen vrij bij ons soort mensen.

Roland Vonk

2016-02-23 20:14:37

En soms al bij twee …

Marianne Hoed

2016-02-24 09:12:06

Hoe herkenbaar! Ik verzamelde ook postzegels, vanaf mijn 7de, nederland en de overzeese gebiedsdelen. Maar alle dieren postzegels uit al die landen met exotische namen, waren mijn favoriete.