Showcase

Evendieren

Friday, 3 February 2017

Als je af en toe op plekken komt waar tweedehands drukwerk wordt verkocht, besef je al snel dat er meer is gemaakt dan we ooit in kaart zullen kunnen brengen. Verzamelaars en archieven richten zich op de dunne toplaag van al die publicaties, maar mijn interesse gaat uit naar de onderste laag van wat er allemaal ooit op papier is verschenen. Ik doe geen moeite om iets te verzamelen of ergens een compleet beeld van te krijgen, ik graai maar wat bij elkaar.
Onlangs kocht ik dit boek:

De tekeningen zijn gemaakt dor H. Verstijnen, de rijmpjes door Charivarius. Hier zijn wat voorbeelden:

Ik zou nu mijn mening over dit boek kunnen opschrijven maar eigenlijk interesseert die me niet. Ik koop en lees deze boeken juist om van mijn meningen af te komen. Ik wil dingen zien en horen en lezen die ik niet ken en/of niet begrijp. Dat lukt het beste met humor: ik begrijp heel veel humor niet. En nu kunt u inkoppen met de opmerking dat ik geen humor heb, maar dan mist u mijn pointe. Humor lijkt mij een manier om subversieve ideeën te vermommen en die ideeën zo in de hoofden van argeloze mensen te planten. Ergens om lachen is vaak einde verhaal: als je ergens om kunt lachen hoef je niet verder te denken en je niet af te vragen wat er nou eigenlijk gezegd of getoond wordt.
Wordt vervolgd!

Comments:

frits

2017-01-28 18:16:32

Frits, als je zulke hoogdravende stelling poneert zou je er wat meer woorden aan moeten vuil maken. Dit is te kort door de bocht en niet overtuigend.

Jan Turkenburg

2017-02-03 18:40:27

“ik graai maar wat bij elkaar” Gelukkig… Frits doet het ook. Dat geeft me weer moet om verder te gaan.

Jan Turkenburg

2017-02-03 18:41:21

ehm… , jawel… met een t kan eigenlijk ook….

Sjef Huurdeman

2017-02-04 02:42:43

hahahaha!

Tineke

2017-02-05 00:12:28

Ook ik heb een hekel aan humor: het schaapachtige lachen, meelachen of schateren vind ik storend, humor wordt ge/misbruikt om inhoudelijkheid af te stoppen zodat serieuziteit ook belachelijk wordt gemaakt, en er bestaat ook zoiets als kwaadaardige humor die hele groepscommunicatie lam kan leggen – ik maakte dit mee.