Showcase

Dode talen

Sunday, 24 January 2016

Iemand zei me onlangs dat het misschien interessant was om de alfabetten van dode talen te tekenen in mijn soort letters. Hij gaf Lineair B als voorbeeld, maar er zijn natuurlijk tientallen bekende en minder bekende dode talen, waarvan sommige zelfs nog niet eens ontcijferd zijn.
Veel van die talen, die slechts tot ons komen dankzij een paar in steen gebeitelde teksten, zijn interessant op vele manieren. De geschiedenis van de ontdekking, de ontcijfering en al het gekonkel dat daar vaak mee gepaard gaat, zijn niet zelden zo fascinerend dat er boeken en documentaires over zijn gemaakt. Hier is er eentje over Lineair B:

Hier is het alfabet dat ik maakte van deze dode taal:

Toevallig kreeg ik van Jeroen Klaver een mailtje waarin dit stond:
“Als aanvulling stuur ik je een voorbeeld van een Surinaams schrift dat door een bosneger is ontwikkeld (let niet op die foto, want volgens mij zijn dat eerder papoeas). Best knap vind ik, want het is een klankschrift en dan moet je je eigen taal goed kunnen doorgronden. Heel veel meer weet ik niet van de achtergrond.”

Daarvan heb ik dit gemaakt:

Ik heb het nog niet geprobeerd te tellen, maar ik schat dat ik nog ruim tweehonderd dode talen heb te gaan. Leuk project!

Comments:

Roland Vonk

2016-01-30 00:50:56

Mond-op-mond-beademimg op dode talen! Leuk!