Verkerke posters
Sunday, 29 January 2017
Af en toe vraagt iemand wanneer dat boek noueindelijk eenkeer komt dat ikal jarenbeloof te maken over het Magies Sentrum dat Amsterdam in de jaren zestig was. Geen idee. Ik heb weinig ambitie op het moment en mijn ideeen over de boeken die ik zou willen schrijven veranderen te vaak en te veel om er aan te kunnen beginnen. Maar dat Magies Sentrum boek gaat er beslist een keer van komen en hoe langer u er op moet wachten, hoe beter het gaat worden. Onlangs vond ik dit boek, dat een essentieel onderdeel van het verhaal vormt dat ik wil gaan schrijven:
Het is een catalogus van de posters die Verkerke in 1970 verkocht. Het ging mij vooral om het voorwoord van Simon Vinkenoog:
Het is niet onwaarschijnlijk dat u denkt dat het betoog van Simon Vinkenoog wat overdreven is. Ik moest ook even mijn gedachten bijstellen toen ik het las. Maar na enige tijd besefte ik dat ik (bijna) was vergeten hoe belangrijk de posters van Verkerke destijds waren. En wat Simon zegt is precies zoals het was!
Ik was een jaar of elf toen dit allemaal speelde. Ik zat in de laatste klas van de lagere school of in de eerste van de middelbare. In het milieu waarin ik opgroeide drong weinig door van de hippie-beweging, de psychedelische revolutie en alles wat achteraf zo belangrijk bleek te zijn. Ik had er persoonlijk ook niet heel veel mee. Op de middelbare school liepen veel hippies rond, maar ik hield van soul. Nu waren de scheidslijnen tussen allerlei stromingen die nu tegenovergesteld lijken destijds lang niet altijd even duidelijk. Het was niet zo zwartwit. Maar ik had weinig op met de hippie-cultuur. Maar de posters van Verkerke ontstegen alle cultuurverschillen: iedereen had een of meer posters van Verkerke op zijn of haar kamer hangen. Posters waren een ongelooflijk belangrijk expressie-middel. Het is raar dat dit hele fenomeen nu is verdwenen en ook meteen bijna is vergeten. Maar in 1970 waren posters levensveranderend en levensbepalend. Ik heb uren besteed aan het kiezen van de posters die ik op mijn kamer wilde. En toen kwamen er ineens blacklight posters!
In de catalogus staan meer posters dan ik me kan herinneren. En hoewel het voor Verkerke natuurlijk gewoon business was, ze hadden een geweldig assortiment. Ik heb mijn vijf persoonlijke favorieten gekozen om u te laten zien. Maar dat zijn mijn favoriete posters van nu; destijds had ik hele andere gekozen. En ik verwacht niet dat deze plaatjes de impact hebben die ze destijds als posters hadden.
Comments:
Almar Seinen
2019-04-25 10:01:22
Dag Rien en anderen. Ik wil heel graag een tentoonstelling rond Engel Verkerke en zijn posters organiseren in mijn museum in Den Haag, zou ik daar een keer met jullie over van gedachten kunnen wisselen? Met vereende krachten moet het lukken. Ik hoor graag of dit een keer kan. Vriendelijke groet, Almar
Rien Heijting
2019-03-18 19:57:33
Interessant stuk. Ik ben ook een groot bewonderaar van de Verkerke poster èn van Posterkoning Engel Verkerke. Als oud-werknemer heb ik de Facebookpagina Verkerke Reprodukties gecreëerd met alles omtrent dit prachtige bedrijf uit de media, fotoboeken en catalogi. De pagina is besloten voor personeel en direkte familie, maar ook voor oprechte fans. On Wings of Colour komt daar natuurlijk op voor.