Showcase

Amsterdam

Tuesday, 31 January 2017

Vorig jaar overleed een man die waarschijnlijk de grootste verzameling ansichtkaarten van Amsterdam had. Dat ging om tienduizenden kaarten. Als liefhebber van verzamelen en verzamelingen probeer ik me elke collectie voor te stellen hoe ie tot stand is gekomen, hoeveel moeite er voorgedaan is en wat ie (naar mijn idee) waard is. Dit leek me een hele bijzondere verzameling. Ik weet niet wat er mee gebeurd is. De Zetkrant wijdde twee artikelen aan de collectie, ik heb er verder niks over gelezen.
Mijn collectie ansichtkaarten van Amsterdam past in een grote envelop. En het stelt niks voor. Maar ik mag er graag naar kijken. Ik blijf toch hopen dat die foto’s ineens gaan bewegen en meer laten zien dan dat ene beeld. Ik hoop zelfs dat ze een deur worden naar die plek en tijd en dat ik er in kan verdwijnen. Onlangs kocht ik weer eens een stapeltje Amsterdamse ansichtkaarten. Hier zijn er een paar:

Mijn belangstelling gaat vooral uit naar de jaren vijftig en zestig, maar naarmate ik ouder word, worden ook de jaren zeventig en tachtig steeds interessanter. Dus dit soort kaarten laat ik tegenwoordig ook niet meer liggen, ook al doen ze pijn aan mijn ogen:

Comments:

Roland Vonk

2017-01-31 20:45:19

Nog mooier vind ik persoonlijk van die ingekleurde kaarten van het begin van de vorige eeuw. Maar die kom je minder vaak tegen.

Jon van den Berg

2017-02-03 20:34:13

Aloysius Maria (Louis) Putman (17 september 1923 – 21 augustus 2013)