Showcase

Batmobile

Monday, 27 March 2017

Ergens begin jaren tachtig organiseerde het stripweekblad Eppo een bandjeswestrijd: beginnende bands mochten een cassette inzenden en de winnaar kreeg een prijs. Ik herinner me niet precies hoe er een doos cassettes op mijn bureau belandde, maar volgens mij wist de redactie geen raad met de inzendingen. Ik werkte destijds voor het blad als letteraar en omdat men wist dat ik van muziek hield, was ik kennelijk de aangewezen persoon om die bandjes te beluisteren. Er zat weinig bij dat me aansprak. Maar een bandje stak er met kop en schouders bovenuit: dat was van Batmoble en er stonden twee nummers op. Ik weet het niet zeker meer, maar volgens mij waren het “Scum of the neighbourhood”en Hammer killing”. Ik heb toen gezegd dat dit voor mij de onvbetwiste winnaars waren, maar tot mijn verbazing koos de redactie voor een andere inzending.
Niet veel later verscheen de debuut elpee van Batmobile en kwam alles toch nog goed. Ik heb die elpee grijsgedraaid en ook alle platen die daarna verschenen zijn goed. In het genre van de psycho/rockabilly is dat zeldzaam: veel bands kunnen na een een paar jaar de energie niet meer opbrengen die nodig is om mensen als mij enthousiast te maken. En ook het schrijven van goede nummers is voor veel bands na een paar platen een nijpend probleem.
Batmobile had ook al een aantal jaar geen plaat meer gemaakt en de band bestaat volgens mij al zo’n 35 jaar, dus ik was ontzettend benieuwd naar de elpee die een paar maanden geleden werd aangekondigd. Er stonden al wat veelbelovende voorproefjes op YouTube, maar vorige week vrijdag werd de elpee thuisbezorgd en ik kan u nu officieel mededelen dat het een geweldige plaat is. En dat is een understatement!
Ik weet niet waarom, maar er is weinig muziek waar ik zo blij van wordt als rockabilly. Maar er is rockabillyin alle soorten en maten en 90% is niet echt aan mij besteed. Het Johnny Burnette Trio is in mijn oren een soort ijkpunt: hun eerste vijf singles zijn ongeveer het beste dat er ooit in dit genre is gemaakt. Mocht u geen idee hebben waar ik het over heb, hier is een van die nummers:

Dit is trouwens een cover van een oudere rhythem & blues hit, maar ze hadden geweldige eigen nummers. Veel beter zijn ze niet gemaakt.
Batmobile speelt ook voornamelijk eigen nummers maar als ze een lied coveren is dat altijd raak. Ze representeren een eigen universum, ze hebben een uniek geluid en na 35 jaar is wel duidelijk dat ze zijn wat ze spelen. Dat kunnen helaas maar weinig bands zeggen.
Ook heel belangrijk is de humor en zelfspot. Veel bands gaan in mijn oren ten onder aan misplaatste ambities en aan gebrek aan zelfspot. De nieuwe elpee van Batmobile bevat alle ingrediënten die de band al decennia leuk maken. Inclusief een hoes getekend door Pieter Dorrenboom:

Ik weet dat rockabilly niet voor iedereen het favoriete genre is, maar hier is een van de vijftien (!) nummers van de nieuwe elpee:

Ik kreeg de plaat terwijl ik mijn jas aantrok om de deur uit te gaan en moest een halve dag wachten tot ik hem rustig in z’n geheel kon horen. Maar inmiddels ligt ie al dagen non stop op mijn platenspeler. En mocht ik de afgelopen dagen slecht telefonisch bereikbaar zijn geweest, u weet nu waarom.

Comments:

Jan T.

2017-03-28 21:53:20

Dank voor deze verrijking van mijn muziekkennis. Fantastische clip ook!