Showcase

Suikerzakjes

Monday, 6 March 2017

Tussen de spullen die ik van Dirk Koorn heb gekregen zat ook een stapeltje suikerzakjes. Ik heb ze gesorteerd. Ik weet inmiddels genoeg van suikerzakjes om te begrijpen wat een doorsnee verzameling oplevert: en kwart zijn de getekende gevels van uitspanningen, een kwart zijn zakjes met alleen de naam en het adres van horeca-gelegenheden, en de rest is een staalkaart van matige ontwerpen. Van de pakweg tweehonderd zakjes zijn er eigenlijk maar een stuk of twintig echt de moeite waard.
Dit zijn mijn favorieten uit deze verzameling van Dirk:

Wat ik zou willen, is de rest van de zakjes op een manier tonen dat ze ook begerenswaardig worden. Maar dat zal heel lastig worden. Ik noem deze zakjes wel eens “zielig”. Dat is het lot van het leeuwendeel van alles wat de cultuur voortbrengt: niemand wil het, niemand vind het mooi. En door je met dit soort zielige producten te afficheren word je zelf ook een beetje zielig.

Door een aantal zielige suikerzakjes bij elkaar te zetten, krijgen ze een kleine meerwaarde, namelijk die van de samenhang, maar het blijft een dilemma.
En toch, weggooien is geen optie.

Comments:

Roland Vonk

2017-03-07 11:33:05

Wij hebben vergelijkbare ‘problemen’.
Ik zal je wat van mijn ‘overtollige’ suikerzakjes sturen.
Ha ha ha!