Showcase

Luciferplaatjes (3)

Tuesday, 18 April 2017

Luciferplaatjes waren vaak deel van een serie. Er zijn ook een hoop losse luciferplaatjes, maar de meeste merken gaven series uit. Niet zelden series van meer dan vijftig plaatjes, zodat er hard gespaard en geruild moest worden om zo’n serie compleet te krijgen.
De series die ik van Dirk Koorn kreeg zijn niet compleet en ook dat vind ik geen punt. Het maakt me hooguit nieuwsgierig naar hoe mooi de plaatjes zijn die ik niet heb.

Als kind verzamelde ik ook luciferplaatjes. En dankzij een paar kruideniers in de familie en een aangeboren talent om spullen aan te trekken, had ik er een heleboel. Deze Rizla plaatjes herinner ik me nog heel goed:

Alleen herinner ik me dat deze plaatjes in pakjes vloei zaten. Ik had een oom die rookte als een schoorsteen en die voor mij alle plaatjes bewaarde. Ik zag deze oom misschien twee keer per jaar en dan kreeg ik een envelop vol van deze plaatjes. Nu ik ze terug zie, merk ik dat mijn herinnering mooier is dan de plaatjes zelf, die niet heel scherp gedrukt zijn en een beetje flets. Maar toch prachtig!

Comments:

frank

2017-04-19 17:41:41

hey f., a.hermus rookte veel shaggies, van hem kreeg ik uit de vloeiboekjes de vogelplaatjes die ik plakte in de rizla-albums. je had ook vissenplaatjes. de albums heb ik nog. groeten

frits

2017-04-19 19:09:24

Ik heb ook een paar albums,maar eigenlijk vind ik de plaatjes los leuker. Groeten, Frank!