Showcase

Spreuken

Saturday, 8 April 2017

Als tiener verzamelde ik mooie uitspraken, aforismen en andere one-liners. Ik schreef ze in schriften en wisselde ze per brief uit met twee andere geïnteresseerden. Een van die jongemannen stuurde me ook spreuken die hij zelf had verzonnen. Die pikte ik er zo uit want ik vond ze slap. Dat irriteerde en verbaasde me. Want zag hij dat zelf niet? De spreuken die hij van andere voor me verzamelde waren meestal wel goed, dus hij zag het verschil wel.
In die tijd bestonden er een stuk minder boeken met verzamelde uitspraken en wat er bestond was een stuk moeilijker te vinden dan tegenwoordig. Dat maakte het verzamelen van rake en originele uitspraken tot een interessante bezigheid. Tegenwoordig kun je van elke schrijver of over elk onderwerp binnen tien seconden meer spreuken vinden dan ik destijds in een paar jaar vond.
Ik ben al die schriften onderweg in mijn leven kwijtgeraakt, maar ik verzamel nog steeds spreuken. En tot mijn eigen schaamte schrijf ik ze ook zelf. Ik moet dan altijd aan die pennevriend denken die ik toen zo hard veroordeelde voor zijn pogingen.
Hier zijn vier spreuken: een van onze dochter, twee van Carl Jung en eentje van mezelf:

Comments: