Showcase

Amsterdam Beat Club

Sunday, 29 May 2011

Ik had van te voren enige twijfels of ik het wel hadden moeten doen, ja zeggen op de uitnodiging van Ir Vendermeulen om te komen draaien op Amsterdam Beat Club party in De Nieuwe Anita, gisterenavond. Maar het weerzien met de Ingenieur was erg leuk, ik had niets beters te doen, en ik hoefde in principe alleeen in de foyer te draaien, en eventueel, als ik wilde, een half uurtje in de danszaal.
Ondanks de Champion Legue finale was De Nieuwe Anita goed gevuld. Ik kon onbekommerd mijn lievelingplaatjes draaien, genietend van de wetenschap dat het voor veel van deze plaatjes waarschijnlijk de eerste keer is dat ze in een club zijn te horen. Ik kreeg aardige reacties (onder andere op de Elna naaimachine tune!), de band The Mieters was leuk en daarna ging het dak eraf. De Scopi-Tonics, de deejays, draaiden een mix van alles wat dansbaar en opwindend is, van obscure easy tunes tot ruige fifties rock&roll, en het publiek danstte op alles. Op aandringen van de Ingenieur heb ik toen ook een stuk of acht reclameplaten op de dansvloer losgelaten. Aanvankelijk met de angst dat ik de stemming zou breken, zoals ik dat vijftien jaar geleden meermalen heb meegemaakt en waarom ik destijds ook ben gestopt met platen draaien. Maar nee! Het publiek verwelkomde de reclameplaten voor panties, sigaren en benzine met enthousiasme en de dansvloer bleef vol. Toen de laatste paar platen werden aangekondigd, zei de ingenieur: “Gooi nou de Shoes er maar in!”

The Shoes zongen altijd in het Engels, en echt een dansband was het volgens mijn niet. Hun enige reclamelied, “Tank Esso Mix”, staat op 2 in de reclame Top 40 die Dolf Hell en ik hebben samengesteld en het is inderdaad een dansbare plaat, maar zelf zou ik het nooit aangedurfd hebben om deze plaat als afsluiter van een superavond te draaien. Maar als de Ingenieur het zegt… En warempel: het bleek een floorfiller van de bovenste plank!
Ik stond er verbaasd en met ontroering naar te kijken: een enthousiaste zaal, met voornamelijk mensen onder de 30, dansend op een Nederlandstalig reclameplaatje… Mijn avond kon niet meer stuk.
Hier is Klaus Doldinger met een reclameplaat die hij in 1972 voor het schoenenmerk Salamander maakte:

Comments:

milan

2011-05-30 00:03:22

Klinkt als een leuk feest!

Die muziek van Doldinger komt van zijn soundtrack voor de film Negresco, trouwens, als je dat niet al wist.

waa

2011-05-30 20:37:08

Ik had er ook wel bij willen zijn. Betekent dit je wellicht vaker gaat draaien?

frits

2011-05-30 20:49:44

Nee, Waa, ik denk het niet. Ik zou het wel willen, maar ik denk niet dat er veel vraag is naar mijn soort muziek! Maar Milan komt weer naar Nederland; misschien kunnen we ons samen laten inhuren als The Fool’s Golddiggers!

Ir.Vendermeulen

2011-06-03 22:49:09

Frits gaat ZEKER nog eens bij Amsterdam BeatClub draaien, of hij nou wil of niet.. punt!
en thanks Frits, voor de pracht week laatst! grz. Mikkel